Вести

Мали: Хоћемо да се представимо свету на прави начин

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је током обиласка радова на градилишту у Сурчину, где ће бити изграђен комплекс за "EXPO 2027" , да је већ постављено стотинак шипова за изградњу "EXPO" комплекса, чиме се припремни радови испод земље полако завршавају.

Министар Мали рекао је да ће грађани Србије већ за месец и по дана видети радове изнад земље и да ће у наредних неколико недеља, односно месец и по дана, бити постављени стубови изнад земље за поједине хале новог сајма и "EXPO"-а. 

"Налазимо се овде у Сурчину, на локацији где се гради нови "EXPO 2027", нови Национални стадион, ниче потпуно један нови град и, као што видите, овде је велики број машина и велики број радника", рекао је министар Мали новинарима током обиласка радова на градилишту у Сурчину.

Министар Мали рекао је да може да се очекује да и председник Александар Вучић посети градилиште у наредних месец и по дана.

Навео је да су у јуну прошле године почели припремни радови и додао да је на градилишту доста тешка топографија, будући да има пуно подземних вода.

"Насипамо између метар и три метра и камена и земље, а на крају, када се ови припремни радови заврше, биће око четири и по милиона кубика песка насуто и око скоро милион кубика камена, дакле огромни радови", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је разлог његове посете градилишту то што је већ пре десетак дана почело постављање шипова за прве објекте на "EXPO". 

"Само на овом делу, дакле овде где ће бити седам хала новог сајма и "EXPA", биће око 1.647 шипова, од којих је већ негде стотинак шипова постављено до дубине и до 18 метара и овај ће посао бити завршен у наредних пар недеља", рекао је министар Мали.

Истакао је да одмах након тога почиње постављање наглавних и везних греда, а затим и стубова.

"Важно ми је да ће грађани Србије видети већ за месец и по дана радове изнад земље", рекао је министар Мали. 

Истакао је да ће за Национални стадион бити постављено 3-4 хиљаде шипова до дубине и до 25 метара. 

"Хоћу само да грађани Србије разумеју како се ради и о како комплексним и компликованим радовима је реч, али смо чак и мало испред рока, што је добро, а ово постаје сигурно највеће градилиште у овом делу Европе", нагласио је министар Мали.

Према речима министра Малог, ово је највећа развојна шанса за Србију.

"Дакле, ми ћемо 2027. године да будемо домаћини највеће светске манифестације те године, "EXPO 2027". Хоћемо да се представимо свету на прави начин", рекао је министар Мали.

Навео је да је важно да се изградњом "EXPO"-а подстакне грађевинска индустрија у Србији и додао да ће се кроз пројекат "Скок у будућност 2027" године уложи још додатних између 17 и 18 милијарди евра у реализацију различитих пројеката.

"Да уложимо тај новац у развој путне инфраструктуре у целој Србији, у реконструкцију и изградњу школа, у научно-технолошке паркове, у брзе пруге. Дакле, у све оно што мења Србију", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је то важно како би Србија остварила циљ да до 2027. године просечна плата буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра и исто толико минимална зарада.

"И зато сад и обилазим ово градилиште. Буквално, гурамо све да се ради што више, што боље, да идемо много испред рокова. Очекујем од председника да дође овде у наредних месец, месец и по дана да посети градилиште" рекао је министар Мали.

Додао је да су рокови до завршетка радова "EXPO"-а кратки, подсећајући да до 1. децембра 2026. године морају да се предају кључеви павиљона учесницима те манифестације.

"Све ово треба завршити у рекордном времену.  Ово је локација новог "EXPO"-а, новог сајма. Иза мене Национални стадион. Центар водених спортова, крећемо да градимо у септембру, октобру ове године, када се заврше припремни радови" рекао је министар Мали.

Навео је и да ће у септембру или октобру почети да се се гради велики резиденцијални комплекс од  1.500 станова.

"Огроман посао је пред нама, али као што видите, задовољни радници, свако обећање које смо дали, испунили смо и ово ће такође бити испуњено и Београд и Србија 2027. године изгледаће потпуно другачије", рекао је министар Мали.

Министар Мали раније је на свом Инстаграм налогу објавио да је 8. фебруара на градилишту у Сурчину почело постављање шипова за изградњу "EXPO" комплекса, чиме је започета изградња хала.

Навео је и да за потребе реализације међународне специјализоване изложбе "EXPO 2027", почиње изградња седам хала - универзалне хале мултифункционалног карактера и шест изложбених хала које су, према његовим речима, распона 45м+45м, осим универзалне хале која је распона 90 метара. 

Такође, министар Мали тада је рекао и да је у првој фази радовима обухваћена изградња темеља хала, односно постављање шипова, наглавица и темељних греда.

 

 

Извор: Танјуг