Вести

Гојковић: Споразум са Анголом доприноси унапређењу односа

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић потписала је са министром културе и туризма Анголе Филипеом Силвином Де Пина Зауом Програм сарадње између Владе Србије и Владе Анголе у области културе за период од 2024. до 2026. године.

Министарка Гојковић, након свечаног потписивања споразума у Влади Србије, рекла је новинарима да је Зау дошао у Београд као гост Сајма туризма, али да је протокол о сарадњи већ дуго припреман, као први такав документ након 45 година.

Министарка Гојковић истакла је да споразум са Анголом значајно доприноси унапређењу свеукупних билатералних односа и подсетила да је председник Србије Александар Вучић на отварању Сајма туризма споменуо значај културне сарадње и културног туризма.

Према њеним речима, споразум потписан са Зауом односи се на две године и отвара могућност сарадње у више области културе, а међу приоритетима је филмска индустрија, пошто обе државе показују велики интерес за развој аудио-визуалне делатности.

Министарка Гојковић нагласила је да постоји жеља да се унапреди сарадња са Анголом и размене искуства у области анимираног филма, сценске и музичке делатности.

Истакавши да је битна размена искустава у области заштите културног наслеђа са Анголом, министарка Гојковић подсетила је да су обе државе потписнице Унескове декларације о забрани трговине нелегално стеченог културног наслеђа.

Министарка Гојковић додала је да Србија и Ангола желе да потпишу споразум из ове области.

Додала је да ће госту из Анголе у Београду показати два музеја важна за историјат међусобних односа - Музеј Југославије, као државе која је била међу првима која је признала независну Анголу, и Музеј афричке уметности.

Министарка Гојковић рекла је да ће на данашњем билатералном састанку са Зауом детаљно разговарати о свим облицима сарадње, као и да је Ангола добродошла као гост на "EXPO 2027".

Зау је истакао да му је ово прва посета Србији "и лепом Београду", где је дошао на позив Министарства туризма Србије како би било потврђено пријатељство два народа.

Напомињући да Ангола следеће године прославља пола века независности, Зау је рекао да је свестан пријатељства две земље, пошто је у Београду посетио улицу и споменик Агостину Нету, првом председнику Анголе, песнику, лекару и великом хуманисти.

"Гајимо лепо сећање на Јосипа Броза Тита, који је био велики пријатељ Анголе, и јако је помогао у напорима за независност од колонијалне власти Португала", додао је Зау.

Према његовим речима, данашњи споразум је битан, "јер култура приближава народе, а за њом иде све друго".

 

 

 

Извор: Танјуг