Вести

Божић: Тема Косова враћена у мултилатералне организације

Србија је успела да врати тему Косова "за сто" свих мултилатералних организација и сви почињу да разумеју каква је права ситуација на Косову, какву политику води Аљбин Курти и у колико се тешкој ситуацији налазе Срби, изјавила је народна посланица Сандра Божић, шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а.

Божић предводи делегацију, у којој су и посланици Данијела Вујичић и Милимир Вујадиновић, а која учествује на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Бечу.

"Ово су увек добре прилике да се и ван званичног дела потрудимо да наставимо дипломатску офанзиву, да разговарамо са свима који желе да чују истину. За Србију је тема број 1 - Косово и Метохија и заиста смо наишли на разумевање ситуације у којој се Србија налази због притисака једностраних аката Аљбина Куртија, који врши тихи егзодус на територији наше јужне покрајине", рекла је Божић.

Божић је указала да је дипломатска офанзива, који "предводи" председник Србије Александар Вучић имала озбиљан одјек, посебно имајући у виду седницу Савета безбедности Уједињених нација.

Пренела је да су посланици и колеге из других парламената, добро саслушале и чуле Вучићево обраћање Савету безбедности Уједињених нација, што закључује из званичних билатералних састанака, али и из неформалних разговора са њима.

"Људи тек сада почињу да разумеју каква је права ситуација на Косову и Метохији, какву политику води Курти и у колико се тешкој ситуацији Срби налазе", нагласила је Божић.

Према њеним речима, питање Косова је враћено и у ОЕБС, одакле је у једном периоду било у потпуности елиминисано, осим када српска делегација не покрене дебату.

"Геополитичка ситуација и рат у Украјини су овде примарни, као и у свакој мултилатералној организацији, али смо ми тему Косова вратили на сто сваке мултилатералне организације, пре свега захваљујући председнику Вучићу, који је на седници Савета безбедности Уједињених нација успео да покаже каква је заиста ситуација на терену и то је чуо цео свет", рекла је Божић.

Божић се, током заседања Парламентарне скупштине ОЕБС-а, обратила на заједничкој седници генералних комитета којој је присуствовало више од 300 парламентараца из 57 држава чланица, а говорила је у оквиру тачке 3 дневног реда под којом је представљен извештај Посматрачке мисије на изборима у Србији.

Божић је навела да је оно што се наводи у извештају умногоме производ нагађања и спекулација, које су се могле чути и од појединих представника Европског парламента.

"То је оркестрирана манипулација, која је потекла од оних који су не само опозиција власти, већ и држави, што ни за једну земљу није добро. Имали смо прилику да се обратимо, изнели смо истину - да су избори били никада чистији, са никада већим бројем посматрача, који нису имали ниједну замерку у записнику. Сви смо свесни да је ово игра, којој ће морати да дође крај", рекла је Божић.

Како је навела, има оних који препознају манипулацију и који су, као посматрачи избора у Србији, били људи што се поједине чињенице изврћу и не одговарају ономе што се дешавало на терену.

"Чули смо много добрих коментара. Задовољна сам и што су представници Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније, који су учествовали у Посматрачкој мисији, навели да су избори технички добро изведени, да су легални и легитимни и да су задовољи оним шти су видели на терену, ниједну нерегуларност. Велика је подршка пријатељских земаља. Било је лепо чути да су избори били легални и легитимни. Надам се да ће се ова опозициона шарада окончати на добробит грађана", рекла је Божић.

Божић је истакла да се и у Парламентарној скупштини ОЕБС-а такође осете притисци на Србију и Александра Вучића, имајући у виду геополитичку ситуацију.

 

 

Извор: Косово онлајн