Вести

Мали: Србија побеђује у економији

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је, на Копаоник бизнис форуму, да је циљ да Србија оствари ове године стопу привредног раста од 3,5 одсто, а да се до 2027. године врати у зону високог раста БДП од шест и седам одсто.

Министар Мали подсетио је да је 2019. године, непосредно пре пандемије коронавируса, стопа раста нашег БДП-а била 6,4 одсто.

"Захваљујући мерама фискалне консолидације и огромним стимулансима за развој наше економије, ми смо 2018. године полагано убрзавали, 2019. године још више убрзавали, међутим десила се 2020. година када је кренула пандемија и управо ка тим стопама раста хоћемо да се вратимо, од шест и седам одсто", истакао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да ће томе допринети пројекат "Скок у будућност - Србија 2027".

"У питању је управо та жеља да се вратимо у зоне високог раста наше економије. Ми смо прошле године први пут прешли ту границу од 69 милијарди евра када је реч о вредности нашег БДП-а. Ове године планирамо раст од 3,5 одсто, наредне године четири одсто. Ми смо прошле године упркос свим изазовима, када је једна Немачка остваривала негативне стопе раста, имали привредни раст Србије од 2,5 одсто. Очувала своју макроекономску стабилност и са стопама раста које сам навео - да, реално је да ми идемо преко 90 милијарди евра вредности БДП 2027. године", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да ће 2027. године, када будемо домаћини специјализоване изложбе "EXPO 2027", ако нас геополитичка ситуација послужи на прави начин, имати вредност БДП од 100 милијарди евра и додао да је то потпуно оствариво.

 

Од сутра примена система за препознавање радних дозвола у Србији, Северној Македонији и Албанији

Министар Мали најавио је да од сутра почиње примена система за препознавање заједничких радних дозвола између Србије, Северне Македоније и Албаније.

"Сутра је 5. март, дакле ступа на снагу и биће примењен систем за препознавање радних дозвола између Северне Македоније, Албаније и Србије. То ће много да допринесе развоју тржишта рада и флуктуацији кадрова", истакао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да ће то значити да имате ситуацију да неко ко има радну дозволу, на пример, у Албанији може да ради у Србији и обрнуто.

"Имајући у виду висину плата, степен развијености и висину БДП-а, ми нескромно очекујемо да ће највећи број људи управо своје решење и жељу да ради наћи у Србији", рекао је министар Мали.

 

Два широкотрупна авиона за "Air Serbia" стижу у јулу и септембру

Министар Мали најавио је да је у току набавка два нова широкотрупна авиона за "Air Sebia", од којих ће један стићи у јулу, а други у септембру.

"Отварамо одмах линије за Гуангџоу и Шангај. Имамо три линије за Кину, имамо две линије за САД, при чему разматрамо још једну, а то је за Мајами", рекао је министар Мали.

Истакао је да национална авио компанија једне мале Србије лети и на исток и на запад.

Министар Мали додао је да је циљ да се отворе нова тржишта и да је зато потписан и споразум о слободној трговини са Народном Републиком Кином.

"То је огромна извозна шанса за Србију. Морамо да отварамо нова тржишта, морамо да будемо свесни тенденција и трендова раста. Иде "shift" ка Азији, прихватили ми то или не, иако нам је Европска унија и даље доминантан трговински партнер. Дакле, те ствари морамо да имамо у виду", навео је министар Мали.

Министар Мали нагласио је да Србија коначно побеђује у ономе у чему никада пре није побеђивала, а то је економија. 

"Ми ћемо одговорном економском политиком наставити да се бавимо и у будућности, хоћемо да подигнемо животни стандард, како смо и обећали, до 2027. године, али хоћемо да нам Србија потпуно другачије изгледа са новим ауто-путевима, новим брзим пругама, новим болницама, школама, вртићима, свим оним што мења Србију и што све нас овде треба да учини поносним", поручио је министар Мали.

 

Уложићемо додатних 17 милијарди евра у капиталне инвестиције до 2027. године

Министар Мали изјавио је да ће Србија уложити додатних 17 милијарди евра у капиталне инвестиције до 2027. године и поручио да је сасвим реално да до краја те године достигнемо просечну плату од 1.400 евра.

"Да знате да је потпуно остварив тај циљ да 2027. године у децембру просечна зарада у Србији буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра и  минимална зарада 650 евра, уз све оно што даље чини животни стандард грађана Србије високим", навео је министар Мали.

Нагласио је да је реч и о улагањима у здравство, просвету и друге области, као и у радове на 57 породилишта.

Министар Мали рекао је да је реалан циљ и да 2027. године извоз ИКТ услуга буде 10 милијарди евра и истакао да је изграђено 596 километара брзих саобраћајница и ауто-путева. 

"А за период од 2012. до 2027. године завршићемо 955 километара брзих саобраћајница и ауто-путева. И онда када говоримо управо о овим поремећајима и проблемима, ипак је ово време најбржег економског развоја наше земље", навео је министар Мали.

Министар Мали додао је да сада градимо 11 брзих саобраћајница и ауто-путева у Србији.

Министар Мали рекао је да ће до краја године бити завршена брза пруга до Суботице и најавио да ускоро крећу и радови на изградњи брзе пруге до Ниша, уз велику подршку и помоћ ЕУ.

"Нама је данас јавни дуг испод 50 одсто, а 31. децембра је био 52,3 одсто, далеко испод тог нивоа Мастрихта, далеко испод просека еврозоне", рекао је министар Мали.

Напоменуо је да се Србија сада није задуживала због потрошње, већ да би улагала у инвестиције које су допринеле расту нашег БДП-а.

 

 

Извор: Танјуг