Вести

Весић: Једини програм опозиције је блаћење Вучића

Члан Председништва Српске напредне странке и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић говорио је, гостујући на Информер телевизији, о горућим политичким тематикама које окупирају јавност.

Као једну од круцијалних ствари навео је постојање медија који служе искључиво како би нападали сваки пројекат који покрене ова власт.

"Имате и аналитичаре који то раде на исти начин. Исти сценарио имамо за све пројекте. Прво медији нападну сваки пројекат, а онда дођу невладине организације који се представљају као јавност, а то је њих пет. Они нападају пројекат и тврде да је пројекат скуп како би се створило незадовољство у народу. Људи су увек забринути за свој живот не желе да им се ремети њихов начин живота. Председник Вучић је политички ветеран који стално излази са новим темама, поставља циљеве. Једини програм опозиције је блаћење Вучића. То није политика, већ јефтино политиканство које грађани препознају", истакао је Весић.

 

Брза пруга Београд - Ниш биће готова до краја 2028. године

Министар Весић изјавио је да је објављен претходни позив заинтересованим странама за вршење надзора над градњом брзе пруге Београд - Ниш, чиме је отпочела тендерска процедура за избор надзора за изградњу те пруге дужине 230 километара.

Министар Весић рекао је да ће изградња те пруге почети 2025. године.

Према његовим речима, радиће се три деонице и у мају ће бити расписана претквалификација за извођаче за другу и трећу деоницу, а за прву деоницу најкасније у новембру.

"Изградња пруге од Београда до Ниша трајаће три и по године, јер за разлику од брзе пруге према Суботици, где смо потпуно затворили саобраћај, овде се саобраћај неће затварати већ ће се радити у прозорима, односно у условима периодичних обустава саобраћаја. Не можемо да затворимо пругу према Нишу, јер би то зауставило комплетан железнички саобраћај целе јужне Европе према средњој Европи", навео је министар Весић.

Нагласио је да ће пруга бити готова до краја 2028. године и да ће се возом од Београда до Ниша стизати за сто минута.

"У међувремену, већ радимо пругу Ниш - Брестовац, 23 километара. Остаје нам 135 километара до границе са Северном Македонијом и 50 километара кроз ту државу како бисмо повезали Ниш и Скопље", рекао је министар Весић.

Министар Весић је подсетио да је, када је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис недавно био у Београду, на предлог председника Републике Србије Александра Вучића и Грчка ушла у овај пројекат брзе пруге.

Министар Весић рекао је да Грчка сада реконструише пругу од Атине до Солуна, а да ће радити и део до Солуна до Идоменија, дужине 76 километара. 

"То значи да остаје само да се заврши део од Скопља до Идоменија, а пошто ће Мађари до 2026. године завршити свој део пруге од Будимпеште до српско-мађарске границе, то значи да ћемо имати 1.512 километара пруге између Будимпеште и Атине кроз Суботицу, Нови Сад, Београд, Ниш, Скопље и Солун", рекао је министар Весић.

Навео је и да је урађено 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, а да су у току радови на изградњи 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице што ће, како је рекао, бити завршено до краја јула, те да ће од 15. септембра почети тестирање које би требало да траје до три месеца.

"Очекујемо да између 1. и 15. децембра крене први воз између Београда и Суботице, а путовање између та два града брзим возом трајаће сат и 10 минута", рекао је министар Весић.

Министар Весић рекао је и да ће брза пруга између Будимпеште и Атине потпуно променити начин живота људи у Србији, Мађарској, Северној Македонији и Грчкој јер ће то бити излаз овог дела Европе према средњој Европи.

Истакао је и значај изградње и реконструкције железничке мреже и навео да у Србији од 1976. године, када је завршена пруга Београд - Бар, до 2012. године није изграђен ниједан километар нове пруге, а да је од 2012. године до данас изграђено 134,7 километара нових пруга.

Како је додао, од 1976. године до 2012. године реконструисан је 31 километар пруга, док је од 2012. године до 2023. године реконструисано 754,9 километара постојећих пруга.

Министар Весић је рекао и да се интензивно ради на увођењу заједничког тага за путовање између Србије и Грчке што, како је рекао, треба да буде пуштено до јуна. 

Подсетио је да већ функционише интегрисан таг са Северном Македонијом, а да се о томе преговара са Црном Гором, Хрватском, Босном и Херцеговином и Италијом.

 

 

Извор: Информер