Вести

Момировић: Опозиција од ЕП поново тражила санкције за Србију

Економска политика коју води Влада Републике Србије довела је до тога да је Србија данас апсолутни лидер у овом делу Европе када је реч о приливу страних директних инвестиција које су у 2023. години износиле више од 4,5 милијарди евра, што представља раст од два одсто у односу на 2022. годину. На ову тему на телевизији Информер говорио је Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине.

Министар Момировић одликован је златном медаљом за заслуге за Србију и њене грађане у привредној делатности, посебно у области трговине. Он је допринео склапању уговора о спољној трговини са Кином, што се сматра огромном шансом и снагом Србије у будућности.

Министар Момировић рекао је да му се учинило да су на ову медаљу људи заборавили и истакао колико му она значи.

"То је велика ствар и за мене и за целу моју породицу. Ипак треба да оставимо да се ствари слегну и да време покаже колико су велике ствари које смо ми урадили. Отворили смо врата највећег тржишта на свету, које има невероватан раст већ тридесет година. Потрошач у Кини јако цени и преферира европске производе, а наше компаније моћи ће да извозе по знатно мањим ценама од наших суседа. Говоримо од 10.500 производа. Неће више бити царине од 5, 10, 20 и 40 посто. То је велики резултат политике председника Вучића и могли смо да срповедемо овакав споразум први и једини у Европи. Земља се променила. Погледајте све ове фабрике. Кад погледате све људе који излазе из тих фабрика, видите младе људе који живе од тих плата. Србија је земља потпуно другачије перспективе", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић рекао је да је ЕУ и даље највећи трговински партнер Србије, али да све већи број инвестиција долази из Азије.

"Велики број инвестиција долази из Кине. Велики број западних земаља је у рецесији, а ми то не смемо да дозволимо за наше грађане. Немачка је прошле године имала стагнацију. Морамо да доведемо нове инвестиције из Јапана, Кине, Јужне Кореје. Радимо на једном квалитетном споразуму са Египтом. Ми тамо можемо да извеземо јабуке, а они имају поморанџе, манго који ми не узгајамо. Ко је веровао да ћемо доћи до овде и да ћемо све ово успети. Значајно смо ојачали војску, подигли смо безбедност на нашим улицама. Први у Европи обезбедили смо вакцине за наше грађане", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић коментарисао је и понашање наше опозиције која поново повлачи несхватљиве потезе.

"Опозиција од Европског парламента поново тражила санкције против своје земље. Не могу да верујем да седе поред Рота и Урсуле фон дер Лајен и траже санкције за своју земљу и свој народ. Ја имам информацију да су они поново ишли и агитовали против своје државе. То су пројекти који директно утичу на живот људи. За то ви агитујете. Да ли сте ви нормални. Тражили су од Европског праламента да се нови пакет санкција уведе. Уводе санкције својој држави, а онда очекују да ће неко да гласа за њих. Зато се они и боје избора. Сваки грађанин који види слике из Европског парламента, уверен сам да је нашим људима у Београду све јасно. Не смемо да дозволимо да сутра градоначелник Београда буде неко ко се залаже за независно Косово. Не смемо да дозволимо да такви људи воде главни град", рекао је министар Момировић.

 

 

Извор: Информер