Вести

Орлић: Служимо Србији једнако поносно били одборници или министри

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке др Владимир Орлић у интервјуу за Српски телеграф, сумирао је резултате и изазове са којима се носио као први човек Народне скупштине Републике Србије, али и објашњава зашто је члановима Српске напредне странке свеједно на којој се функцији боре за своју политику.

* Водили сте Народну скупштину Републике Србије годину и по дана, шта је могло боље, а чиме сте задовољни?

- Увек је најважније да ли је Народна скупштина у том периоду испунила свој главни задатак, а он је био и данас је такав, да потпуно доследно спроводи ону политику за коју су се људи изјаснили на изборима. Људи су дали апсолутну подршку кроз већину мандата политици коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић и коју је представљала наша победничка изборна листа. Врло смо задовољни што смо ту политику доследно спроводили и у претходном сазиву, усвојили све важне законе, привели крају реформу правосуђа, чиме смо подигли ниво самосталности и независности наших правосудних органа на највиши ниво икада. Уз то, усвојили смо и буџете којима смо спроводили ту политику на свим нивоима државе, док је са друге стране хистерична мањина, која припада партијама бившег режима, то покушавала да саботира и спречи, али није у томе успела.

* Зар то и није задатак опозиције, да покушају нешто да ураде другачије?

- Ако причамо о опозицији која треба да има другачији политички програм, то би питање имало смисла. Ми данас имамо опозицију, не нашој странци или парламентарној већини, већ држави и народу. Како другачије да схватите понашање оних који су у стању да оду у Европски парламент, тамо вуку за рукав странце и моле да их доведу на власт без избора? Притом, да се отворено залажу за укидање суверенитета сопствене државе. И као да то није довољно, да срамота буде већа, траже санкције против сопственог народа. Због чега? Зато што нису гласали за њих. Због тога такви не могу да се назову пристојним политичарима. Реч је о највећим дивљацима и насилницима које је наша политичка сцена икада видела, а имала је веома бурну историју.

* Милош Вучевић је рекао да за вас постоји место у следећем кабинету. Да ли се зна који ресор преузимате?

- Сви знају да за нас у Српској напредној странци уопште није најважније питање на ком месту можемо да служимо оној политици коју из дубине свог срца подржавамо и поносни смо на њене резултате. На сваком месту да тој политици припадате, да се за њу борите, огромна је част и одговорност. И нема у том смислу превелике разлике између прилике да ту политику представљате као одборник у локалној скупштини општине или Народној скупштини или на било ком месту у Влади - увек имате једнаку обавезу да покажете одговорност. И то је увек правило суштинску разлику између нас и оних који су били пре нас. Јер ако погледате ове из партија бившег режима, њима је најважније на свету било које ће функције да имају, увек су гледали само себе, никада народ и резултате за народ. Зато су њихови џепови били пуни, а у овој земљи смо бележили пола милиона незапослених за време једног мандата Владе, стотине хиљада сиромашних и гладних, закатанчене фабрике и предузећа, а резултата није било нигде. Рекли смо себи када смо оснивали Српску напредну странку да никада нећемо да будемо ни налик жутом предузећу.

* И код вас седнице Главног одбора крећу тако што Вучић каже "мангупи из наших редова, ови што су се окористили о партију", има таквих и код вас.

- Може да се деси свуда да пронађете такве, али је суштинска разлика између нас и бившег режима што се код нас такво понашање сузбија, а код њих је оно било смисао живота. И због тога они нису били странка него приватна фирма и у то су, да зло буде горе, претворили целу Србију. Третирали је буквално као своју личну својину, пљачкали је, черупали до костију. Разлика која између нас постоји је огромна, она је показала да Србија данас може да се бори и буде неупоредиво успешнија. Ми данас имамо 550.000 новоотворених радних места, стотине километара нових ауто-путева, нове пруге, болнице, клиничке центре, свега тога је у њихово време било - тачно нула.

* И да се вратимо на вашу будућност, да ли је неко са вама разговарао, који бисте ресор могли да преузмете?

- Поновићу Вам, ми не разговарамо о томе, ми разговарамо о политици, о одговорном односу и резултатима које морамо да обезбедимо. Чека нас 2027. година и "EXPO 2027", као и реализација амбициозног плана "Скок у будућност". Да бисмо могли да га остваримо, морамо да радимо заједнички - сви, на сваком месту, у сваком тренутку. И ако будемо радили управо тако, а показали смо да то умемо, онда велики планови постају реалност.

 

Народ показао кога жели

* Иду београдски избори, кажу да је ту најтеснија битка између Српске напредне странке и "Србије против насиља", шта ви кажете?

- Људи су и на децембарским изборима показали какву политику желе у Београду и Србији. И свуда је убедљиво победила она политика коју представља председник Вучић. Та је победа у Београду била значајнија, јер је донела 20.000 нових гласова нашој изборној листи у односу на претходне градске изборе и већи број мандата. На нивоу Србије донела је нових 150.000 гласова. А они који су радили против своје државе и свог народа, такви ће сигурно на изборима почетком јуна бити драстично кажњени од својих бирача. Доживеће још већи дебакл, а очекујем да ће победа оне политике која је за мир, стабилност и развој Београда и читаве Србије - бити још снажнија и убедљивија него што је била у децембру.

 

 

 

Извор: Српски телеграф