Вести

Весић: Никада нећемо заборавити оно што су бригадири урадили

Некадашњи акцијаши, градитељи пруге Београд-Бар, кренули су јутрос бригадирским јубиларним возом из главне железничке станице Београд Центар у Прокопу ка Пријепољу, обележавајући на тај начин јубиларну 50. годишњицу од почетка градње ове пруге.

Обраћајући се некадашњим акцијашима, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да друштво никада неће заборавити оно што су бригадири урадили и навео да се сада реконструише пруга коју су они градили.

"Реконструисали смо део од Београда до Ваљева, а у наредних годину дана почећемо да реконструишемо део од Ваљева до Врбнице, односно до границе са Црном Гором", истакао је министар Весић и навео да ће она бити потпуно модернизована и реконструисана.

Министар Весић оценио је да се данас граде нове брзе пруге и путеви, реконструишу стари и додао да акцијаши нису правили пруге и путеве данас не би имало шта да се обнавља.

Омладинска радна акција (ОРА) Београд-Бар одликовала је министра Весића златном значком ове акције.

Пруга Београд-Бар грађена је од 1971. до 1975. године, а у изградњи је учествовала и омладина из 13 држава, организујући Савезну омладинску радну акцију "Београд-Бар".

Током петогодишњег трајања ове радне акције радило је 12.500 бригадира сврстаних у 234 бригаде.

Изградња пруге Београд-Бар била је највећи грађевински подухват те врсте у Европи, а пругу је свечано отворио председник тадашње СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.

 

 

Извор: Танјуг