Вести

Вучевић: Размишљамо својом главом и седимо на својој столици

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић био је гост Новог јутра на телевизији Пинк, где је говорио о одлуци Милојка Спајића да призна геноцид у Сребреници, али се дотакао и теме Си Ђинпинга и историјској посети нашој земљи.

"Ја ово не видим као пријатељски гест пријатељске државе", рекао је председник Вучевић.

"Црна Гора је наша најближа држава, а кад кажем најближа мислим историјски, културно, национално, народно. Ми смо најближе државе, нећу да кажем истоветни народи, две државе где Срби живе у великом броју. Ово је нешто што не може да се не коментарише да ће нарушити однос између нас, али добро, Влада Црне Горе води њихову независну политику", рекао је председник Вучевић.

"Није на нама и немамо право да им говоримо како да раде, они процењују своје политичке интересе, али морају да буду свесни да овим потезом и овом најавом не чине ништа добро у односу на односе две земље", рекао је председник Вучевић.

Ја сам Спајићу написао хајде да видимо на делу вашу пријатељску политику према нама, рекао је председник Вучевић.

"Ми Срби морамо да разумемо бол Бошњака и страдања других народа, у Сребреници се десио стравичан злочин, као што Бошњаци морају да разумеју наш бол за жртвама у Братунцу, или да разумеју наш бол због протеривања преко 100 хиљада Срба у Сарајеву", рекао је председник Вучевић.

"Србија не жели да се врати и да се закопа у прошлост, ми хоћемо да чувамо политику сећања, и да имамо тај однос и према нашим јунацима и према жртвама", рекао је председник Вучевић.

"Мислим да та одлука Владе Црне Горе али и неких других који живе у региону, показује какав они однос имају према Србији", рекао је председник Вучевић.

"Са таквом одлуком Црне Горе они ће суштински бацити најмање трећину становништва Црне Горе која се изјашњава као Срби", додао је председник Вучевић.

"Надам се да је Црна Гора свесна одлуке коју доноси", рекао је председник Вучевић.

Сви грађани Србије морају да разумеју шта се крије иза овога, а о томе је говорио и председник Александар Вучић.

"Следеће ће бити тужба против Србије да смо ми починили геноцид, покушаће да обнове судске поступке пред међународним судовима, и да траже ратну одштету од нас, јер смо ми по њима починили геноцид, ми сада имамо међународно признато у УН да смо починили геноцид у Сребреници. Интересантно је да није геноцид у неком другом делу света кад се нешто деси пута 10 горе, да није геноцид оно што се десило у другом светском рату, Јасеновац није геноцид, али баш ово што се десило у једној општини јесте геноцид", рекао је председник Вучевић.

"Тамни облаци се надвијају над Србијом али ми морамо да будемо спремни да ведрог духа и снажне воље се изборимо са тим", додао је председник Вучевић.

Председник Вучевић осврнуо се и на посету Си Ђинпинга Србији, једној величанственој посети после осам година која је од изузетног значаја за наш народ и државу. То је од стране тајкунских медија прокоментарисано врло иронично.

"Када долази Си у Србију онда је то изолација Србије, а када председник Си дан раније буде у Паризу са Макроном онда је то нормална европска агенда и политика. Па сви се утркују да се виде са председником Сијем, он је сигурно један од двојице најмоћнијих људи на свету. Све велике државе желе да имају контакт са Народном Републиком Кином, сви велики лидери желе да их угости председник Си", рекао је председник Вучевић.

"Овог пута сам био у једном ужем формату састанка и чуо како председник Си види улогу Србије и пре свега председника Вучића. И не можете да будете имуни на то, просто вам срце буде велико кад каже да имамо јасну политику, да Србија има јасну препознатљивост у свету и да сви знају да је Србија независна и слободарска земља", рекао је председник Вучевић.

"Сви знају да је Србија једна мала слободарска и независна држава и да јој нико не диктира на мејлове или факсове оно што морамо да потпишемо. Ми размишљамо својом главом и седимо на својој столици. Ја сам рекао и председнику Вучићу ово је једно такво признање, усмено, интимно, које неко други не може да вам да ни кроз формално признање оно што је он могао да чује од председника Сија", додао је председник Вучевић.

 

У Новом Саду први пут опозиција стала под једну листу

Председник Вучевић говорио је о изборима који чекају грађане 2. јуна, и нагласио да је у Новом Саду први пут опозиција стала под једну листу, па и они који су једни друге оптуживали. Према његовим речима, у том табору нема политике, већ интереса.

"У мом родном граду су успели сви да стану под једну листу", рекао је председник Вучевић.

"Ту се не зна ко ту излази, ко не излази, ко је с ким. Да извинете на изразу, спрдају се с грађанима Србије. Морам да се извиним грађанима у име Српске напредне странке, ми смо ради ширег друштвеног договора, стабилности и мира у држави, прихватили ову иницијативу опозиционих странака да изменимо законе у уређењу бирачког места, уписа у бирачки списак. То је у најмању руку упитно, али и на тај начин смо хтели да покажемо да прихватамо тај предлог опозиције да не бисмо имали вечито аргумент да неће изаћи на изборе. Ако хоћете отежати гласање грађанима, е то су господа из опозиције тражила и то само показује колико су неодговорни према грађанима. Законска правила изборне процедуре су истоветне на територији Србије. Не постоје другачија правила у односу на Град Београд и Нови Сад, Ниш или Ужице. И ту видите бесмисао да негде излазе, а негде не излазе. А негде где не излазе прикрију под неку листу. У мом родном граду су успели сви да стану под једну листу. То први пут имамо. Милош Јовановић, Поксовци иду са екстремним левичарима и немају проблем да Милош Јовановић буде са покретом Брајана Брковића, унуком Јеврема Брковића. Милош Јовановић иде на исту листу са људима који су кидали српску заставу. Иде с истим људима који кажу да Република Српска није Република Српска него Република Шумска. Суштински њихов кандидат је Динко Грухоњић. Немају проблем да буду сви заједно и Чанак и Ђилас, Бора Новаковић, Алексић, Ћута, монархисти који се сете монархије само кад се иде на изборе. А једни друге су највише оптуживали, а први на листи је био директор пијаце док сам ја био градоначелник у првом мандату. Тада му нисам сметао. И Лига је била седам година с нама на власти. То није проблем, није проблем што је ПОКС био 10 година с нама. Нема политике код њих, већ интерес. Који фантомски бирачи, нико није доказао ниједну ствар. Једино гестапо да вратимо да све уходе, то је онда врхунац демократије. Ови би се вратили у 1941. или 1945. да вас мало преброје, да виде да ли имате децу, у које вртиће иду, па када вас све провере онда ће да вам кажу да ли можете и где ћете да гласате. Ишли би са комисијом по становима. Ово је незабележено. Борко Стефановић, мој колега с факултета, који се тада другачије звао, је променио име и пребивалиште. Неће вам се добро то рефлектовати на изборима. Грађани 2. јуна одлучују о својим градовима, општинама. Највећи градови излазе на изборе. То је нешто што је од утицаја на квалитет живота грађана", истакао је председник Вучевић.

 

 

Извор: ТВ Пинк