Народна скупштина

Брнабић са генералним секретаром међународне организације криминалистичке полиције "Интерпол"

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са генералним секретаром међународне организације криминалистичке полиције "Интерпол" Јиргеном Штоком.

Брнабић је у разговору истакла да Србија и српско Министарство унутрашњих послова придају посебан значај међународној сарадњи са Интерполом, посебно у заједничкој борби против организованог криминала. Брнабић је изјавила да ће Србија у наредном периоду радити на даљем унапређењу у области сајбер безбедности.

Шток је подвукао значај заједничког деловања свих чланица Интерпола на очувању глобалне архитектуре безбедности на најефикаснији начин. Додао је да је Србија активан члан ове организације и изразио важност даље сарадње у области нових технологија, посебно изазова које доноси развој и примена вештачке интелигенције.

Како наша земља председава Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију (ГПАИ), саговорници су препознали прилику да се у том погледу оствари још дубља сарадња између Србије и Интерпола. Тако би се заједнички развијала решења која би се даље примењивала на глобалном нивоу.

Такође, истакли су задовољство што ће овом приликом бити потписан Споразум о приступању нашег Криминалистичко-полицијског универзитета Интерполовој Глобалној академији и сагласили се да ће то бити даљи корак ка продубљивању добре сарадње и размени корисних искустава.

Генерални секретар борави у Београду како би свечано отворио Генералну скупштину Асоцијације шефова полиција у Југоисточној Европи (SEPCA), чији је Србија ове године организатор и којом председава Министарство унутрашњих послова Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг