Вести

Вучић: Наставићемо са пројектима који су важни за нас

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Котору, на самиту лидера Западног Балкана и ЕУ под слоганом "Један регион, заједничка визија", да је промењен приступ ЕУ по питању Плана раста за Западни Балкан добра прилика и на добробит свима у региону.

"Веома смо ентузијастични у вези са овим планом још од првог тренутка. Немам навику да се било коме посебно обраћам, посебно никоме у присуству, али морам да кажем да овај начин промењеног приступа заправо је добра прилика за нас на Балкану и хвала вам свима што ово радите", рекао је председник Вучић на панелу "Актуелна ситуација и планови за будућност -  нови план раста". 

Председник Вучић напоменуо је да је разумљиво што многи грађани, као и новинари не разумеју о чему се овде разговара, али да је веома важно, јер ће се на самиту дискутовати о животима обичних људи и решавању њихових проблема, као и о развоју наших економија. 

"И због тога је ово веома важно и верујем да смо до сада имали добре разговоре и сложили смо се о већини ствари. Требало би да смо се сложили око једне или две велике ствари које су везане за Србију. Сада нам није лако ако погледамо комплетну ситуацију наше земље, проблеми са визама... Сада решавамо проблеме, имамо тренутно неколико проблема око којих морамо да се сложимо, али то ћемо решити и надам се да имамо на уму и да ће сви овде прихватити неке наше мале захтеве, који су слични и блиски вашим захтевима, који су нама предложени", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је важно да се брине о платама и потребама обичних људи и да је то, нажалост, језик који не разумају многи.

"Али ово је део наших договора о прихватању индустријализације. То је оно што нама треба. Можда звучи глупо, али ако бисмо морали да извозимо наше веш машине или усисиваче, у ЕУ желе да имају све одговарајуће сертификате и онда ће бити много лакше за нас, што ће допринети развоју наших економија и зато је важно да решавамо те проблеме", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће свакако сви видети добробит од оваквих договора. 

"Тренутно то покрива 10 одсто српског извоза за ЕУ, али ми ћемо и даље наставити са другим типовима пројеката који су тренутно најважнији за нас. Ово је нешто што ће донети добре резултате целом региону када говоримо о новцу. Ми заиста ценимо све то и када причамо о порезима и захвални смо на свим овим приликама. 

Биће веома лако за мене да одговорим на политички начин неким људима овде који не могу ништа да кажу о економији и који никада нису ни рекли ништа о нашим економијама, али они су увек спремни да држе политичка предавања свима, не само мени. Али, неће то нешто имати много смисла. Али ћу свакако учинити све што могу да то избегнем", нагласио је председник Вучић.

 

Вероватно ћемо чекати још шест година за улазак у ЕУ

Председник Вучић изјавио је да ће регион Западног Балкана вероватно чекати још шест година за улазак у Европску унију и да је то у реду.

"Знам да нећемо бити део Европске уније, нико од нас, пре Украјине. Када ћемо ући у Европску унију, да ли ћемо ући заједно са Украјином, то је други проблем. Ви имате ваше мишљење, али моја интелигенција мени говори да сам ја у праву. И наравно, то је нешто што се тренутно догађа. Вероватно ћемо чекати још неких шест година, што је такође у реду. У вашим земљама је можда Европска унија толико популарна, у мојој земљи није толико популарна као што ни ми нисмо толико популарни, иако смо ми највећи део овог региона. Нећемо ми никада причати лоше ствари о важности ове иницијативе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се нада да ће имати добар састанак са најбољим закључцима и следећег пута када се будемо састали у Сарајеву.

 

 

 

 

Извор: Танјуг