Вести

Вучевић: Нови Сад добија нову димензију изградњом два нова моста

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да Нови Сад са два нова моста, који се граде, више неће бити исти град и да ће добити нову и бољу димензију.

"О овоме су сањале генерације људи у Новом Саду, а ми смо, надам се, у стању и у прилици да будемо одговорни да их досањамо", рекао је председник Вучевић приликом обиласка радова на новим новосадским мостовима заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем.

Вучевић је додао да ће пети новосадски мост који се гради у оквиру Фрушкогорског коридора, између Петроварадина, односно насеља Садови и Каћа решити проблем уласка теретних возила у град и тиме растерeти саобраћај. 

"Кад се заврши мост и Фрушкогорски коридор теретна возила неће морати да пролазе кроз Нови Сад", рекао је председник Вучевић.

Вучевић је истакао и да ће градски мост у Новом Саду који се такође гради бити спас за саобраћај у том граду , јер како је додао тај мост је предвиђен Регулационим планом још из 1951. године и осим саобраћајнице имаће и бициклистичку и пешачку стазу.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да ће до октобра 2026. године бити завршен Фрушкогорски коридор што значи да ће до краја те године бити пуштен у саобраћај  и мост који је у наставку Булевара Европе.

"Осим за саобраћај у Србији ови мостови ће бити важни Новосађанима јер ће Мост слободе бити растерећен за 40 одсто, а Варадински за 50 одсто. Око 750.000 евра годишње биће уштеђено на гориву због краћих веза, а биће и мање загађења", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је и да о томе колика је важност мостова указује и чињеница да ће се кроз Фрушку гору изградити најдужи тунел у Србији који ће смањити са 20 на пет минута вожње кроз Национални парк.

Обиласку мостова присуствовали су и председница Владе Војводине Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директор Коридора Србије Александар Антић и амбасадор Кине у Србији Ли Минг.

Како је данас речено, са прилазним вијадуктом, четврти новосадски мост биће дуг око 2,5 километра, док ће главна конструкција изнад реке бити дуга 880 метара.

Овај мост ће имати две коловозне, са по две саобраћајне траке, биће широк скоро 30 метара, а имаће и обостране пешачке и бициклистичке стазе. 

Конструкцију над водом држаће три једнострука пилона од по 30 метара висине, са 11 косих затега у паровима. 

Речено је и да је пети новосадски мост или како га зову Фрушкогорски мост, део планираног Фрушкогорског коридора и имаће укупну дужину од 1.765 метара, укључујући прилазне конструкције, са ширином од 25 до 28 метара. 

Главни део овог моста преко Дунава простираће се на дужини од 505,75 метара.

 

Извор: Танјуг