Вести

Вучић: Наставићу да се борим за интересе нашег народа

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра ујутру у седам сати кренути редовном линијом "Air Serbia" за Њујорк, а да ће се састати пре пута са представницима Срба из целог региона, као и са патријархом Порфиријем у Храму Светог Саве, између пола шест и шест, када се очекује да патријарх изнесе беседу о предстојећој недељи и другим важним темама.

Председник Вучић рекао је да ћемо већ у четвртак увече по српском времену знати ко су нам пријатељи у свету - они који буду против резолуције о геноциду у Сребреници  или буду уздржани.

"Ми ћемо већ у четвртак увече по српском времену знати ко су нам пријатељи у свету, а сви остали су нам партнери. И биће нам потпуно јасно, ми ћемо то на сваком месту показати. Сви они који не гласају или су уздржани или су против, су нам пријатељи. И њихове заставе ћемо да славимо и то пријатељство ћемо да чувамо и негујемо. Са свима осталима ћемо да имамо коректне односе, важни су нам партнери, али ћемо добро да знамо да нам нису пријатељи", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће у Њујорку имати много састанака, а да ће се у четвртак борити сви заједно.

"Рекао сам и људима који иду са мном и који су у делегацији, ако нису спремни да се боре и ако мисле да је то само уобичајени пут и нешто где би, иако највећи део њих и не узима дневнице, требало само да неко узме дневницу и да прођу дани или нешто - да не иду. А они који су спремни да се боре, на сваки могући начин, да само они пођу", навео је председник Вучић.

Поручио је грађанима да ћемо се борити и да то гарантује, иако зна колика је сила пред нама.

"Ја знам колика је сила која нам прети. Знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран то је да ћемо ми дати све од себе. И да ћемо им се супротставити јаче него што су очекивали", нагласио је председник Вучић.

На питање о позицији Црне Горе која је најавила да ће гласати за резолуцију, председник Вучић је рекао да је то питање за народ.

"Мени ће савест бити чиста, а верујем да ће људи у годинама које долазе и деценијама које долазе умети да процене колико је то било тешко у оваквом тренутку понашати се на такав начин", навео је председник Вучић.

Како види то што ће Црна Гора, која је нама најближа и с којима смо некад били у истој држави, гласати за резолуцију о геноциду у Сребреници, председник Вучић је рекао да то није први пут да Црна Гора тако нешто уради, с обзиром да је већ признала тзв. независно "Косово".

Нагласио је да се он, са друге стране, не меша у унутрашње ствари Црне Горе, јер ми поштујемо међународно право.

Оценио је да му је била одвратна, како је рекао, игра око амандмана које је предложила Црна Гора и са ким су преговарани и најавио да ће истину о томе изнети о томе у петак по повратку из Њујорка.

"А сада могу само да кажем да је реч о једној прљавој игри која је требало да Србији запуши уста. У ствари је реч само о перфидном трику", рекао је председник Вучић и напоменуо је могућа само индивидуална кривична одговорност.

Објаснио је да је Црна Гора поднела два амандмана који су добрим делом прихваћени.

"Неко лупетање око јединства и различитости и тако даље, тек толико да се мало улепша и замаскира. А други је овај који говори да народи не могу носити кривичну одговорност, већ само индивидуалну. Па ако је то тако, а шта ће вам онда резолуција? Већ су сви сносили индивидуалну кривичну одговорност", поручио је председник Вучић.

Напоменуо је да црногорски медији пишу како се Србија иживљава на Црној Гори и истакао да Србија није та која је признала, на пример, независност ни Пљеваља, ни Херцег Новог, а ни Рожаја, Плава и Гусиња односно око 13,5 одсто територије Црне Горе.

"Није Србија нарушила територијалну интегритет Црне Горе већ Црна Гора Србије. Није Србија донела резолуцију о томе како је Црна Гора учествовала у агресији на Дубровник или не знам ни ја чему. Већ је Црна Гора учествовала  у доношењу резолуције о геноциду који су починили Срби. Узгред Срби су више од 30 одсто становништва Црне Горе", навео је председник Вучић.

На питање шта очекује да ће се десити у четвртак, председник Вучић је рекао да никада не говори о успеху, јер ту нема превеликог успеха.

"Није то питање наше дипломатије, то је питање свега онога што смо сви заједно радили ово време. Огроман труд великог броја људи, једна мала земља се лавовски супротставила најмоћнијим силама света", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, ниједним резултатом неће бити срећан због последица које долазе, али да ће бити поносан на нашу борбу.

 

На изборе идемо у широком фронту, опозиција показала неодговорност

Председник Вучић поручио је да ће локални избори бити тешки и да ће се против листе око Српске напредне странке ујединити многи интереси, да има и оних којима је Рокфелер давао паре, а да с друге стране од њих није чуо шта ће да ураде за грађане.

Председник Вучић рекао је да се око Српске напредне странке окупио шири фронт, показујући да разумеју у каквој је ситуацији данас држава, те да су зато ту и Ивица Дачић, Милица Ђурђевић Стаменковски и многи други, стари партнери.

"Тако да сам задовољан по том питању и није све на нама, не морате увек да добијете поверење народа, али смо ми показали озбиљност и одговорност", рекао је председник Вучић.

Са друге стране, наводи председник Вучић, опозиција својим поделама, деобама, свађама, сукобима и неспособношћу да и листе поднесу на валидан и законит начин показују неозбиљност и неодговорност.

"Опозицији је важан Београд да се дочепају пара. Њихове идеје су само да руше. Они немају идеје да граде. Мислим да људи довољно добро знају, да Београђани разумеју. Никада неће рећи шта смо урадили, никада ништа неће признати, нити рећи, увек је лако критиковати и рећи да сте неку тему измислили. Да сам се бавио више локалним изборима не би имали шансу да ишта ураде", рекао је председник Вучић и додао да данас иде на скуп у Новом Саду, а да ће затим пет дана бити у Њујорку и посвећен само томе.

Додао је да се сада види колико су представници опозиције лагали око изборних превара, а навео је и да су сви они који су променили место пребивалишта у протеклом периоду дискриминисани јер ће због измена Закона о бирачком списку по којем сви они који су променили пребивалиште од 3. јула 2023. па до 2. јуна 2024. морати да гласају у месту старог пребивалишта.

"Замислите тај безобразлук. Донели су закон по којем они имају право да буду фантоми и да себе кандидују као фантоме, а они који то нису, обични људи који су променили пребивалиште јер су купили негде стан, продали негде стан, а нису фантомски бирачи немају могућност да гласају на местима где би требало. Надреално", оценио је председник Вучић.

На питање ко финансира лидера покрета Крени-промени Саву Манојловића, председник Вучић је навео да се зна ко кога финансира и да није то нека тајна.

"Имате групу грађана у Чачку, којима са стране дају по 40, 50 хиљада евра за локалне изборе да би победили Тодоровића и Српску напредну странку. Нешто стиже из Немачке, нешто од Рокфелера, нешто одавде, нешто оданде. Људи мисле да је то питање локалних избора само, да канализација је важна, путеви никада их више нисмо ни градили", рекао је председник Вучић.

Додао је да су локални избори питање свеукупне политике, те да је глас на тим изборима уједно и глас за људе који воде земљу.

Коментаришући изјаву Сава Манојловића да "Вучића види у затвору", а Дачића као сведока сарадника, председник Вучић је навео да он свој политички програм заснива на томе да њега види у затвору и да нема ништа друго да понуди у свом програму.

"Што се затвора тиче није најгоре што човеку може да се догоди, најгоре је када радите против своје земље. Они су говорили како нас финансира Блејер, Шведер, али они настављају са лажима. Њима је Рокфелер давао паре, имате рачуне који то доказују и немају објашњења што је то радио. Добро је да људи виде њихове антисрпске ставове, да их није брига за резолуцију и за Косово и Метохију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће предстојећи локални избори бити тешки за листу која носи његово име, јер ће се ујединити многи локални, партикуларни и уобичајени интереси.

"Ујединиће се и многи криминални интереси на локалном нивоу. Имате две листе у Новом Саду, иза којих стоји чисти криминално бизнис лоби. И то није ни листа опозициона - Србија против насиља, где су сви заједно, или нека друга. Већ има ту разних листа које су потакнуте да се кандидују, односно да изађу пред грађане само зарад својих буквално криминалних интереса", рекао је председник Вучић.

Говорећи о  председнику покрета "Ми-снага народа" Бранимиру Несторовићу, председник Вучић је навео да га је веома ценио, али да је био изненађен његовом неодговорношћу после избора.

"За мене је ту једна реченица "биће пата карте, не зна се ко пије, а ко плаћа", мислим да је важно да се у држави зна ко пије, а ко плаћа, ко влада. Да је лоше када не знате ко одлучује и како одлучује када је лоше. Страшно је важна стабилност, одговорност, решавање проблема", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да ће ићи у Ниш у последњим данима изборне кампање и додао да су на њиховој листи у том граду све нови људи.

"У Нишу имамо комплетно нову листу. Све су нови људи зато што морају да покажу већу бригу за људе, морају да разговарају са њима", рекао је Вучић и истакао да је много тога урађено у Нишу.

На констатацију да Драган Милић који се, како је речено, залаже за тзв. независно "Косово" (а који је предао листу за учешће на изборима у Нишу) говори да "све паре иду у Београд и Нови Сад", председник Вучић је рекао да је то један опасан трик, истичући да се у последњих десет година та разлика смањује.

"Просечна плата 2012. године у Нишу била је 316 евра. Данас је та плата 773 евра. Она је, дакле за 150 одсто већа. У Београду је плата била 452 евра, данас је око 1053 евра, негде око 120 одсто већа плата. У Новом Саду је око 125 одсто већа плата. Дакле, пропорционално је брже расла плата у Нишу него у Београду и Новом Саду. Само што то људи неће да признају", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је било 37.000 незапослених у Нишу, а данас свега 17.000.

Председник Вучић је указао да је лично учествовао у довођењу фабрика у Нишу, додајући да се сада гради фабрика Палфингер, а од 1. јула ће се градити фабрика Аристон, подсетивши на фабрике које су раније изграђене у том граду.

"Ниш је имао буџет од 15 милијарди, Нови Сад 40,5 милијарди, а Београд има још пет пута више или четири пута више од Новог Сада. Тачно је. А што не кажете колико је био буџет Ниша? Што не кажете да је био 7 милијарди, а да је данас 15 милијарди", рекао је председник Вучић.

Упитао је оне који га критикују колико ће они инвеститора да доведу, додајући да је "лако критиковати, а много тешко нешто урадити".

"Ја мислим да је Ниш на одличном путу, мислим да се никада у својој историји, ако неко хоће да буде фер, није брже и боље развијао", рекао је председник Вучић.

На коментар да постоји један занимљив детаљ, да онај ко је пуцао на словачког премијера Роберта Фица оснива организацију "Словачка против насиља", и на питање да ли се боји за своју безбедност, председник Вучић је одговорио да се не боји ни у Њујорку, а ни у Србији.

Додао је да је премијер Словачке Роберт Фицо истински, слободарски, велики лидер и да се нада да ће бити боље, па да га, када се врати из Њујорка заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном посети.

Председник Вучић је нагласио да у наредних пет дана неће одговарати ни на каква питања из домаће политике и да се тиме уопште неће бавити, већ једино нашим интересима и борбом за Србију.

Председник Вучић је говорећи о "EXPO 2027" рекао да тај пројекат подразумева огромна улагања, која се не тичу само Београда.

"Београд ће добити центар за водене спортове, национални стадион, безброј квадрата новог стамбеног простора за наше лекаре, медицинско особље, снаге безбедности и све друго. Добићете неку врсту новог центра града", рекао је председник Вучић.

Овај пројекат подразумева и градњу саобраћајница по целој земљи, а циљ је и да 2027. године достигнемо плату 1.400 евра и 650 евра пензију, као и да нам стопа јавног дуга, не пређе 50 одсто, а не 60 одсто колико је Мастрихтом предвиђено, док је та стопа у Европској унији 90 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк