Вести

Вучић: Србија брани свој образ и своју слободу

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да смо добили податке о томе ко ће гласати за резолуцију о геноциду у Сребреници и да ће бити разочаравајућих вести по питању става неких држава од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа.

"Али, очекивали смо велике притиске и знали смо да ће бити промена ставова и да ће ћутати све време и на крају се приклонити онима који су велики и јаки, али биће и оних који ће издржати притиске и показати да су спремни да се боре за истину и да се супротставе накарадним принципима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да радимо свој посао колико можемо упркос свим  тешкоћама и напорима.

"Једино сам обећао људима да ћемо даноноћно да радимо и то неће бити без резултата", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да верује да ће многи који ће да гласају за резолуцију да  нам се сутрадан правдају и објашњавају како то раде за наше добро јер ће да дају образложење - зашто су гласали за.

"Па ће да понове празну причу како то није колективна кривица српског народа и како они много воле Србе итд, а онда очекујете већ од петка и суботе покушаје умиривања ситуације - Срби су нам највећи пријатељи и ајде да наставимо као да ништа јуче није било", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да има десетак тих земаља које ни себи ни ником другом не могу да објасне зашто ће да гласају за, и да иду против својих српских пријатеља, осим што су послушници неких већих.

"Немци ће да отворе Генералну скупштину УН да буде парадокс најизраженији. Како је чудна судбина, па се догоди  и после Првог и Другог светског рата да нам Немачка суди својим излагањем. Ја ћу одговорити, ово је за мене веома тешко и одлично разумем. Видим како већ неки говоре, шта ће да раде у следећој власти, пошто се подразумева да ће бити марионете и да ће да служе онима који доносе резолуцију против Србије. Ја нећу да пристанем на то, већ ћу да се борим за Србију", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће бити још разочарања за нас.

"Кад вам се жале земље које су по 50 пута веће од нас, како су под великим притиском, а ја само кажем - је л' ми нисмо под притиском. А онда су врло прљаву улогу одиграли црногорски амандмани и то није Црна Гора - они су само нечији потрчко. Ми знамо и чији, и о томе ћу говорити у петак", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су мислили да смо глупи.

"Мислили су свако нормалан би прихватио да има изговор пред својим  грађанима и да каже - супер, ево сад имамо амандмане, који говоре да Срби нису колективни кривци и Србија да није колективни кривац - вин, вин ситуација итд. Само ти људи нису разумели. Можда би они убедили све друге у Србији, али мене нису. Они су били сигурни да ћу да радим оно исто што и они, не мислим у Црној Гори већ у многим земљама и да ћу да прихватим оно што ми је лакше и што ће да ме очува на власти и што ми нико неће замерити нигде", рекао је председник Вучић.

Како каже, мислили су да је то ситуација у којој свако добија.

"Само ти људи нису разумели, можда би убедили све у Србији, али мене нису убедили, а били су сигурни да ћу да радим исто што и они - да ћу да прихватим оно што ми је лакше", рекао је председник Вучић.

 

Наш народ није геноцидан, отварате Пандорину кутију

Председник Вучић поручио је из Њујорка да Срби нису геноцидан народ и додао да смо слабији много, али да ће узвратити сваки ударац јер Србија брани свој образ и слободу.

"Ако ја питам ове људе овде, због чега се доноси ова резолуција, која је намера и ко је доноси и зашто у овом тренутку и хоће ли то да уједини било кога у БиХ и у региону? Не, ништа није поделило више регион", рекао је председник Вучић.

Упитао је и шта ће да раде сутра пошто су, како каже, отворили Пандорину кутију па ће да дођу до резолуције о немачком геноциду над Русима, Србима, хрватском геноциду над Србима и разним другим темама, до Намибије, шта су радили Немци тамо.

"Хоћете тад да имате исти принцип или ћете да кажете да није у складу са међународним правом", упитао је председник Вучић.

Како је рекао, слабији смо много, али ће да узврати на сваки ударац и да им покаже да ће Србија да се брани, јер Србија овде не брани своју територију већ свој образ и слободу.

Истакао је и да је донео одлуку кад је постајао председник да му је много важније шта ће да уради за свој народ него шта ће да уради за себе.

"Шта може да ми се деси? Баш ме брига какве притиске могу да врше јер ја знам да је то превара, све им трикове знам. Нама не преостаје ништа друго већ да имамо веру у себе, да имамо веру у Бога, због чега видим да сам посебно нападан са различитих страна, дакле ми хоћемо да се боримо до краја без обзира на наша разочарања у лажне пријатеље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија имати довољно пријатеља који ће се показати у четвртак увече. 

Председник Вучић је захвалио људима у Србији који су се, како је приметио, ујединили као никад до сада, а то је за од највећег значаја.

 

Кина ће гласати против резолуције у Сребреници јер разумеју међународно право

Председник Вучић рекао је данас да ће Народна Република Кина у Уједињеним нацијама (УН) гласати против резолуције о Сребреници, јер су то како је рекао, српска браћа која разуме међународно право, а да ће Кина по питању Тајвана увек имати подршку Србије.

"Ми подржавамо принцип једне Кине. То је веома важно да чују наши кинески пријатељи. Не само да сматрамо да је то мудар и једино могући принцип, већ сматрамо и да је то апсолутно унутрашња ствар Кине", рекао је председник Вучић у Њујорку.

Додао је да ће Србија подржати Кину када је у питању решавање питања Тајвана.

"Ми имамо пуно поверење у мудрост, снагу, озбиљност и одговорност председника Сија и Народне Републике Кине. Међународно јавно право је на страни Републике Кине. Сви они који се играју рата и који подржавају изборе на Тајвану и председника Тајвана, једног дана ће се правити да се то није ни догађало", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће Кина увек моћи да рачуна на подршку Београда и да по том питању никаквих дилема нема.

 

Ситуација око гласања се мења из сата у сат, неће им бити лако

Председник Вучић рекао је да ће Србија после гласања о резолуцији о Сребреници видети ко су јој пријатељи и партнери, јер се како је навео, ситуација мења из сата у сат и додао да им неће бити лако. 

"Они су уверени да ће имати огромну већину, огромну подршку, видим да су многе наше људе убедили у то. Они који су научили њих да само слушају и да не верују у могућност било каквог отпора, сировој и суровој сили, они никада не могу да се боре до краја. Ја сам борац и борићу се до краја и даље верујем да ће бити изненађени резултатом гласања", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да је већ и укалкулисао и оне који му се  нису јављали и додао да ће да разочарају наш народ, али да њега одавно не могу. 

Председник Вучић је прокоментарисао и изјаву директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа који је рекао данас да се нада да резолуција о геноциду у Сребреници неће бити усвојена, наводећи да су Уједињене нације најгоре место за гласање о том питању, јер је реч о "политичком гласању, а не историјској анализи", и рекао да то сви знају.

"Сви који гласају за ту резолуцију знају да је нису покренули зато што су много паметни, него зато што су хтели да покажу како ће политички да казне сваког ко је самосталан и независан, јер свако мора да прочита њихов мејл и факс и да испуни њихове жеље и наредбе и ништа више. И друга ствар је како да покрију себе око Газе како би показали да нису антимуслимански орјентисани по питању Газе. Тако да је потпуно јасно свакоме да не причам да је везано и за однос према Русији", рекао је председник Вучић.

 

Ја се молим за живот Србије, некима то смета

Председник Вучић рекао је да се он моли за живот Србије и да је пред пут у Њујорк отишао у Храм Светог Саве да би му српски патријарх дао снагу да се бори.

"Ако им је то засметало, жао ми је. А то што ми прете, није проблем. Они се Богу моле да ја погинем, а ја се молим за нашу Србију. Различите су светиње којима се молимо. Они се моле за моју смрт, а ја за живот Србије", рекао је Вучић у Њујорку коментаришући од‌јек који је у јавности имала молитва у Храму Светог Саве који је одржао патријарх Порфирије.

Председник Вучић је рекао и да му никада није сметало ако неко верује у Бога ни када је у Скупштини Србије гледао како се неки прекрсте, неки клањају попут Мемића, а неки су католици као Жигманов.

"Никада ми није сметало ако неко верује у Бога. Ја нисам неко ко је превелики верник, неко ко сваког јутра иде у цркву. Мој старији син је много већи верник него ја, мајка такође. Али поштујем цркву и да, верујем у Бога. Отишао сам да добијем благослов од патријарха српског пред пут да би ми дао снагу да се борим", навео је председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да је отишао на молитву да би му дала снаге да се бори и када добије тешке вести. 

"И да будемо једини и да будемо сами у тој сали, да имамо снаге да се боримо, супротставимо се, да подигнемо руке и да се бранимо, да бранимо своју земљу. Ако им је то засметало жао ми је, ја тим људима не могу да помогнем", поручио је председник Вучић.

 

У Хрватској одавно присутан ревизионизам, они који су на власти хвале се да су усташе

Председник Вучић рекао је данас да се нова влада у Хрватској отворено хвали да су усташе и да у Хрватској одавно влада ревизионизам.

"Што бих коментарисао, код њих је ревизионизам одавно присутан и ови људи који су ушли у власт отворено се хвале тиме да су усташе и то одавно не крију и, има ли ту шта ново", рекао је председник Вучић одговарајући на питања како коментарише текст о акту на Србе у Славонији од посланика Домовинског покрета, чију су објаву са фејсбука пренели и други и како коментарише да је директор ЈУПС Јасеновац  Иво Пејаковић поднео оставку због притиска и промењене атмосфере након избора нове Владе Хрватске.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк