Вести

Вучић: Увек смо плаћали највећу цену за слободу свог народа

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ, да они сведоче о томе шта се догодило пре 30 година и да истина није једнострана, као и да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.

Председник Вучић  позвао је све чланице Генералне скупштине УН да не усвоје нацрт резолуције о Сребреници.

"Дубоко сам дирнут сведочењима свих Срба који су дошли овде да сведоче о ономе кроз шта су прошли пре 30 година", рекао је председник Вучић на панелу на тему "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", који је организовала Стална Мисија Србије при УН.

Председник Вучић  нагласио је да истина није никад једнострана и да су жртве то управо и потврдиле уочи дана могућег усвајања нацрта Резолуције о геноциду у Сребреници.

Председник Вучић  истакао је да ти људи нису политичари већ обични људи и да ће се  сви они осећати веома лоше ако буде донета резолуција, јер су они жртве, а на чело ће им бити стављен жиг као да су део геоноцидног народа.

"Србија никада није ћутала, ми нисмо ћутали, о страшним догађајима у Сребреници, ми смо хапсили, приводили и изручивали свакога ко је био индивидуално одговоран за ужасне злочине који су се десили у Сребреници", истакао је  председник Вучић.

Председник Вучић им је захвалио што су дошли да сведоче о дешавањима кроз која су прошли и истакао да су то Американци српског порекла.

"Ово је само група људи која живи у САД, ми нисмо довели на стотине хиљада људи српског порекла из Босне и Србије. Само смо хтели да покажемо  свим државама чланицама и представницима њихових делегација које су овде да истина није једнострана и да никада није ни била", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поставио је питање свима, иако се правдају доношењем амандмана,  зашто се доноси резолуција ако је реч о индивидуалној одговорности и ко ће бити одговоран за те ужасе.

"Увек је то рађено кроз различите пресуде, за све те људе који су били оптужени, осуђени и послати на издржавање затворских казни. И шта ми онда данас овде радимо. Шта ћемо сутра да радимо, нема појединаца у нацрту резолуције", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић  је још једном позвао чланице Уједињених нација да не гласају за резолуцију о Сребреници, већ да заједно створе услове за и инклузивност и дијалог.

"Долазим из релативно мале земље, али из поносне нације која је у стању да брани свој понос и достојанство. Позивам вас да не гласате за ову резолуцију и да створимо услове за инклузивност, за дијалог", рекао је председник Вучић на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су сведочиле жртве и сведоци рата у БиХ.

Председник Србије је додао да су, сразмерно говорећи, у Првом светском рату Срби били народ који је највише страдао.

"Србија на првом месту. Француска је била на другом. Изгубили смо 28 одсто укупног становништва у Првом светском рату. Француска 10,5 одсто према подацима Париског мировног споразума. Изгубили смо 28 одсто укупног становништва јер су нас напали Аустријанци и Немци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су у Другом светском рату Срби били међу 85 одсто страдалих грађана тадашње Југославије.

"Ми нисмо били на нацистичкој страни од самог почетка рата. А сада, када је реч о Сребреници, нисмо сакрили да су Срби тамо починили страшна злодела. Два председника Србије ишла су у Сребреницу. И сам сам то урадио 2015. године. Отишао сам тамо да сагнем главу, да положим венац и замало да ме линчују. И после тога никада нису нашли те људе који су ме напали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је само неколико дана након тога позвао све босанске лидере у Београд како би повратили међусобно поверење и мир.

"Шта ће бити резултат ако сутра донесете ову резолуцију? Имаћете ликовање са једне стране, а на другој страни ћете имати љутњу, тугу и бес. Дакле, да ли је то циљ", упитао је председник Вучић.

Председник Србије је додао да не може да уцењује друге државе као што неке од земаља ко-спонзора то раде.

 

Немци нам поручили да се суочимо са резолуцијом онако како нам је буду дали

Председник Вучић рекао је данас да је стални представник Србије при УН желео да разговара са Немцима, као главним творцима резолуције о Сребреници, о самом тексту резолуције, јер је желео да види да ли нешто заједно са Немцима можемо да урадимо.

"А знате ли какав одговор је добио? Цитирам, "суочићете се са резолуцијом на начин на који вам је ми будемо дали". Знам, ми смо превише мали, али верујемо да ће европске вредности и демократске вредности увек значити да би сви требало да будемо укључени у процес доношења тако важних резолуција", изјавио је председник Вучић на панел дискусији "Ми говоримо јер они не могу", која се одржава данас у Уједињеним нацијама.

Председник Вучић је на панелу у седишту УН упитао шта ће бити последица одлуке да се изгласа резолуција о Сребреници, додао је да пита, јер не може да прети и уцењује, као што то раде неке друге земље.

"Долазим из једне мале земље, једне релативно мале земље, али из поносног народа који је у стању да брани свој понос и достојанство. Позивам све вас да не гласате за ову резолуцију и да се створе услови за инклузивност, за дијалог", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао у УН, уколико се резолуција усвоји, шта ће земље које су је изгласале да ураде, када "отворе ту Пандорину кутију".

"Шта је следеће? Хоћете да кажете да није био геноцид оно што је учињено над совјетским народом током Другог светског рата? Да ли ћете рећи да није био геноцид то што су убијени милиони Срба у Првом и Другом светском рату, од стране немачких нациста, хрватских нациста и свих других? Шта ћете да кажете за различита питања из целог света?", упитао је председник Вучић.

Додао је да су Срби одувек били слободарски народ.

"Долазећи из једног малог народа, поносан сам на чињеницу да смо увек били слободарски народ и да смо увек плаћали највећу цену за слободу наше земље и за слободу нашег народа. Још једном вас молим да поново размотрите своје ставове, своје позиције и своје одлуке, зато што то може да има утицаја на многе ствари у будућности, не само у региону из којег ја долазим, већ на цео свет", поручио је председник Вучић.

Захвалио се сведоцима и жртвама рата у Босни и Херцеговини, који су присуствовали панелу, што су поделили своје приче.

"Најмање што могу да вам кажем јесте да нећемо ћутати, борићемо се за истину и нико нас неће зауставити", закључио је председник Вучић.

У седишту Уједињених нација у Њујорку одржана је панел дискусија "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ.

 

Извор: Танјуг/РТС1