Вести

Мартиновић: Могућност свеобухватне сарадње са Ираном

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић рекао је данас, након разговора са замеником иранског министра пољопривреде Хамидом Расулијем у Београду да је Иран изразио потребу за увозом говеђег и пилећег меса из Србије.

Министар Мартиновић рекао је да је Расулиу, који је и директор државне пољопривредне компаније "Agriculture support services company", указао и на могућност сарадње када је у питању производња и дистрибуција семенске робе из Србије на иранском тржишту.

"Констатовали смо да је наша сарадња и до сада била врло интензивна. Указао сам који су приоритети нашег министарства у наредном периоду и на могућност свеобухватне сарадње у области пољопривреде, пре свега када је у питању производња и дистрибуција наше семенске робе на иранском тржишту, затим сарадње у области високообразовних институција, као што су наши пољопривредни факултети и институти", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић истакао је да су разговарали и о пласману свих врста наших пољопривредних производа на, како је рекао, веома велико, али захтевно иранско тржиште.

"Можемо да пласирамо све врсте житарица, воћа, поврћа. Иран је изразио потребу за увозом говеђег и пилећег меса из Србије и то представља велику шансу за наше пољопривредне произвођаче. Оно што желим да истакнем је да на иранско тржиште можемо да извеземо практично неограничене количине, имајући у виду наше прерађивачке и производне капацитете када је у питању вештачко ђубриво, пошто је Иран за ту робу изузетно заинтересован", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић нагласио је да је у име председника и Владе изразио дубоко саучешће Исламској Републици Иран и иранском народу због изненадне и трагичне смрти председника и министра иностраних послова Ирана.

"Захвалио сам на томе што добро разумеју позицију Србије у Генералној скупштини УН и што ће иранска делегација гласати против резолуције о такозваном геноциду у Сребреници. То за Србију пуно значи, умећемо и те како да ценимо тај више него пријатељски гест, јер се пријатељи препознају управо онда када су тренуци изузетно тешки, а ово је један веома тежак тренутак и за Србију и за Републику Српску и цео српски народ", рекао је министар Мартиновић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг