Вести

Ђурић: Србија ће наставити да јача и шири своју дипломатију

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је један од најважнијих резултата данашњег гласања у Уједињеним нацијама о резолуцији о Сребреници то што ће "свако ко буде хтео да иде против Србије морати два пута да размисли".

"Ми смо на најгорој теми, на теми која је најосетљивија, најтежа за објаснити и образложити, успели да имамо 107 земаља које нису биле против нас. Нама је широко поље да разговарамо и о нашим интересима кад је реч о Косову и Метохији и о многим другим стварима. И пријатељства која смо стекли у овој борби, ми ћемо пажљиво чувати и неговати", рекао је министар Ђурић после седнице Генералне скупштине Уједињених нација на којој је усвојен нацрт резолуције о Сребреници.

Министар Ђурић је тако одговорио на питање новинара хоће ли Србија опет бити показни пример у Уједињеним нацијама и поручио да ће Србија наставити да јача и снажи и шири своју дипломатију, да унапређује институције и да ствара систем на који Србија може да се ослони.

Навео је да је председник Републике Србије Александар Вучић својим везама урадио огроман део посла данас, објашњавајући да су многи светски лидери због личних односа са њим преломили да не подлегну притисцима силе.

"Тако да ћемо сав тај политички капитал који имамо наставити да увећавамо у временима која долазе. Веома сам срећан што су Уједињене нације рекле колективно "не" диктату. Без обзира на то какав је номиналан резултат, јасна већина није ово подржала. А важно је да пошаљемо и поруку да смо ми земља мира, земља која поштује и своје грађане других националности и вероисповести, то се никада није доводило у питање", истакао је министар Ђурић. 

Додао је да се никада није доводио у питање ни однос Србије према свим жртвама, али је, како је истакао, Србија поручила да се не сме правити хијерархија међу жртвама и да се не сме целом једном народу ставити жиг геноцида и срамоте једнак са холокаустом.

"Мислим да смо у томе данас успели, ово отвара велики простор да се у четири петине човечанства ово не третира на начин на који су замислили творци резолуције", закључио је министар Ђурић.

Истакао је да није лако када нашу земљу и народ покушавају да обележе као геноцидне они који су и сами толико зла на нашим просторима нанели.

"Ова резолуција, као што је председник Вучић у свом обраћању изнео, дубље дели наш регион. Ова резолуција не одговара на питања зашто они који су је поднели морају да користе толику силу и толики притисак да би је изнели", указао је министар Ђурић.

Додао је да резолуција не одговара на питање зашто у њој нису обележене и друге жртве, зашто се прави хијерархија жртава и коме требају поделе међу народима на Балкану.

"Они који су намеравали да ову резолуцију усвоје консензусом, да Србија буде стављена у исти ранг са холокаустом, са геноцидом у Руанди, суочили су се са одлучним "не" држава попут Кине, попут Бразила, Мексика, Руске Федерације, Белорусије", указао је министар Ђурић.

Према његовим речима, историјски успех наше земље показао је да Србија у свету има и пријатеље, има и оне који је разумеју, али има и оне који су на овој историјској раскрсници кренули другим путем.

"И једно и друго ми ћемо памтити и вредновати у годинама које долазе. Баш као што верујем да ће и одлучност председника Вучића да оголи насиље над једним бројем држава које су буквално биле изложене уценама најстрашније врсте, везано за изјашњавање о овој резолуцији, остати уписане у анале", навео је министар Ђурић.

На питање да ли резолуција може да допринесе још већим тензијама у региону и да прокоментарише поруке о доношењу резолуције које су упућене из Босне и Херцеговине, министар Ђурић је оценио да је велики број Бошњака такође забринут због начина на који ова резолуција неодговорно покушава да створи поделе међу народима.

"Србија се борећи против ове резолуције борила за стабилност, борила за добре односе међу народима у нашем региону. Замислите тај суживот у коме један народ треба да носи жиг и стигму геноцидног народа и да буде вечито морално инфериоран у односу на други народ. А знамо да је у Босни и Херцеговини било преко 100.000 жртава на свим странама", рекао је министар Ђурић и упитао коме је требало да поново отвара старе ране на Балкану.

На питање да ли исто као и руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја сматра да је ово за спонзоре и коспонзоре резолуције пирова победа, министар Ђурић је истакао да ово дефинитивно није победа оних који су намеравали да Србији ставе жиг.

"Како можемо говорити о њиховој победи ако четири петине човечанства живи у земљама које нису признале тај покушај наметања геноцидног жига Србима. Како је могуће да они прогласе победу ако 56,5 одсто земаља то није подржало? Они су овим морално банкротирали, предлагачи резолуције о Сребреници су данас у Уједињеним нацијама доживели потпуни морални банкрот. Ова резолуција доживела је фијаско, а отпор који је Србија пружила биће уписан у анале и то је оно што је чињеница", истакао је министар Ђурић.

Оценио је да се никада до сада није десило да једна резолуција на тему геноцида буде на овај начин оспорена, са озбиљним аргументима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк