Вести

Брнабић: Србија показала како се бори за своје интересе

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је, говорећи о усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, да је Србија показала како се бори за своје интересе, свет и међународно право.

Брнабић је истакла да се резултат гласања о резолуцији у Генералној скупштини Уједињених нација поклапа са дипломатским активностима Србије.

"Нисмо желели да дозволимо да се стигматизује наш народ. Више од две трећине света није гласало за резолуцију", истакла је Брнабић.

Навела је да и оне земље које су биле уздржане представљају јасан глас да нису биле за резолуцију.

"Ово је велики резултат рада председника Републике Србије Александра Вучића и наше дипломатије. Србија је показала како се бори за своје интересе, свет и принципе међународног права", указала је Брнабић.

Брнабић је додала да ће се спољна политика Србије умногоме заснивати на резултатима гласања у Њујорку, јер се, како је рекла, показало ко су заиста прави пријатељи наше земље.

"Осећаћу се много ближа земљама које су гласале против или су биле уздржане или напустиле салу. Наставићемо да радимо са нашим партнерима, Европска унија је у нашем интересу, али ћу у сваком тренутку бити уз земље које су биле уз нас", рекла је Брнабић.

Захвалила се Мађарској на подршци и томе што је гласала против, као и Кипру, Грчкој, Словачкој на уздржаности, а посебно је истакла пример Монака, чији су представници изашли из сале када се гласило.

"Велико хвала Монаку. То је такође показатељ једног огромног интегритета", рекла је Брнабић.

Додала је и да резултати гласања показују под коликим притиском су биле поједине земље.

"Наша делегација је на Пацифику разговарала са представницима државе Вануату, након чега су се они повукли из коспонзорства и нису гласали за резолуцију. Маршалова острва су остала као коспонзор резолуције, али нису гласала за резолуцију", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да је шефица мисије Немачке, када је образлагала нацрт резолуције, избегла да говори о свим жртвама рата, а међу њима и српским.

"То говори колико су били објективни. Било би људски да су у једној реченици поменули све жртве, али нису. И то ће остати упамћено", истакла је Брнабић.

Навела је и да је важно да се по први пут од завршетка рата у Уједињеним нацијама могао чути и глас српских жртава, алудирајући на панел "Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују", који је одржан у згради Уједињених нација уочи седнице Генералне скупштине.

"Али се и по први пут у Генералној скупштини, захваљујући председнику Вучићу, чуо глас о геноциду над српским народом у Првом и Другом светском рату од стране оних који данас промовишу ту резолуцију", рекла је Брнабић.

Кратко се осврнула на став црногорских представника који су гласали "за".

"Црна Гора је одиграла најподмуклију улогу", истакла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је усвајање резолуције Пирова победа.

"Рекла бих да је читав свет видео бахатост и ароганцију тих великих сила, да ви направите правила игре без земље на коју се резолуција односи", рекла је Брнабић, подсетивши да Босна и Херцеговина није била иза саме резолуције.

Она додаје да је ово први пут да се на Генералној скупштини Уједињених нација усвоји резолуција без постојања консензуса.

"Генерална скупштина Уједињених нација је 2015. године усвојила генералну резолуцију о осуди свих злочина геноцида. Србија је била један од коспонзора те резолуције, управо да се не би долазило до оваквих појединачних резолуција", подсетила је Брнабић.

Говорећи о томе што је председник Републике Српске Милорад Додик рекао да ће тражити од Србије подршку у мирном раздуживању од Федерације, Брнабић је истакла да ће држава увек бити уз свој народ у Босни и Херцеговини.

"Хајде да видимо, да пустимо пар дана да видимо шта ће се дешавати, али ја мислим да је ово опет велики фаул од стране великих западних сила, јер су показали да међународни уговор ништа не значи", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1