Вести

Ђурић: Заговорници о Сребреници лажима обмањују јавност

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да поједини заговорници резолуције о Сребреници покушавају да обману међународну политичку јавност, а чак су покушавали и да придобију поједине земље наводећи лажну причу да ће Србија и сама гласати за ту резолуцију или ће се у најмању руку уздржати.

"Истина је сасвим различита од тога. Ми смо ишли и буквално куцали на врата сваке државе чланице УН, чак и коспонзора резолуције и видели сте да смо на крају имали ситуацију да је било неколико коспонзора који нису гласали за резолуцију, а то вам говори колики је био притисак на поједине земље да подрже нешто о чему заправо нису знали било шта", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић нагласио је да је Србија против резолуције о Сребреници организовала дипломатску акцију без преседана коју је предводио председник Александар Вучић, а у којој је учествовао читав наш систем.

"Ми смо имали и заступнике на сваком кутку земаљске кугле. Из овога ми имамо једну врсту трајне користи као земља, која се не односи само на спречавање ове непријатељске резолуције, већ смо ми подигли профил Србије у међународној заједници и освежили наше контакте из времена несврстаних", рекао је министар Ђурић.

Према његовим речима, Србија је освежила и нека пријатељства која су можда била запостављена у претходним годинама, али и обновила контакте са многим малим острвским земљама.

"Нама је свака земља важна. Ми сваку земљу третирамо са уважавањем, поштовањем и респектом и стварамо круг пријатеља Србије који је буквално драгоцен за нас и за тему Сребренице, тему Косова и Метохије, али и за економске теме", истакао је министар Ђурић.

Указао је да је то што је Србија када је реч о резолуцији о Сребреници успела да 107 земаља привуче на своју страну јасан сигнал онима који би покушали да Косово и Метохију "угурају" у УН да ће се суочити са озбиљним и енергичним отпором.

"Након овога, што је објективно апсолутни морални банкрот предлагача Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, два пута ће сада сви размислити пре него што крену против Србије са неким новим предлогом. Дакле, ова резолуција, начин који је прошла и отпор који смо пружили, апсолутно ће служити као фактор одвраћања за све потенцијалне друге нападе", нагласио је министар Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи