Вести

Лончар: Пацијенти су приоритет број један

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је свако друго дете на превентивном прегледу "имало неки проблем", као и да је протекле недеље прегледано више од 30.000 грађана Србије.

Лончар је рекао да проблеми који су уочени код деце нису нерешиви, да су углавном последица физичке неактивности, али и да родитељи треба утичу на њихову активност, те да два-три часа физичког васпитања нису довољна.

Како је рекао, јуче је у Клиничком центру приликом бесплатног преветнивног прегледа откривено на време шест тумора плућа, те да треба будити свест код грађана да се код лекара не иде само када их нешто боли.

"Отворили смо раније Клинички центар. Разговарали смо са људим који су дошли раније. Пацијенти су приоритет број један", рекао је министар Лончар за ТВ Пинк и истакао да лекари морају сваког да саслушају.

Министар Лончар оценио је да је један од већих проблема у здравству мањак поверења између лекара и грађана и да то мора да се исправи тако што ће сви грађани бити саслушани, и да разговор са људима треба да буде основни задатак.

"Нама је најважнија ствар, ово што се показало у ове две недеље, а то је разговор са људима", истакао је министар Лончар.

Министар Лончар навео је и да пацијенти након дијагностике у државним установама, када треба да остану у болници, ипак одлуче да хоће да се лече код приватника, поред тога што би у државним установама имали и боље услове и бесплатно лечење, што је, како је рекао, био сигнал да нема поверења.

Како је рекао, директори клиника ће сада имати одговорност да "се спусте међу запослене и пацијенте" и разговарају са њима, те да ће имати пуну подршку за све што предложе, али да морају да имају и одређене обавезе.

Говорећи о листи чекања,  рекао је да не жели козметичке промене, као и да још увек сагледавају шта је најбоље урадити и да ће врло брзо изаћи са решењима.

Министар Лончар рекао је и да Министарство здравља наставља пројекат запошљавања најбољих свршених дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа, те да ће сутра "најбољи од најбољих" добити уговоре за посао.

 

 

Извор: ТВ Пинк