Вести

Селаковић потписао два уговора о финансијској подршци

Министар културе Никола Селаковић потписао је данас у Пожаревцу два уговора о финансијској подршци установама културе у овом граду и том приликом истакао да Министарство културе наставља континуирану подршку Пожаревцу и ове године.

Уговори су потписани са директором Народног музеја Пожаревац Горданом Бојковићем за археолошко рекогносцирање на територији општине Мало Црниће и са директорком пожаревачког Историјског архива Јасмином Николић за пројекат унапређења просторних и техничких капацитета, али и услова за смештај и заштиту архивске грађе као културног наслеђа.

Министар је напоменуо да је поред ова два уговора вредности 1,2 милиона динара, трећи важан пројекат подршке Министарства јесте уговор потписан са Археолошким институтом из Београда вредан 8 милиона динара, који подразумева наставак радова на опремању музеја Археолошког института у оквиру локалитета Виминацијума.

„Након завршетка четврте фазе, биће завршен музеј Археолошког института на територији града Пожаревца, који репрезентује једно изузетно важно археолошко налазиште и сведочанство не само о богатој античкој римској култури или ономе што је остало на овим просторима, већ представља и те како битан елемент туристичке понуде доњег Подунавља ком Пожаревац припада“, нагласио је Селаковић.

Mинистар је истакао да Министарство културе наставља подршку Пожаревцу и ове године и подсетио на актуелну реконструкцију родне куће и изградњу нове Галерије Милене Павловић Барили – пројекта који је део великог инвестиционог програма „Скок у будућност – Србија 2027“.

„Влада Републике Србије на челу са премијером Милошем Вучевићем као и држава на челу са председником Републике Александром Вучићем настоји да у сваком граду и у свакој општини помогне и подржи све активности локалних самоуправа на унапређењу културних, спортских и свих других општедруштвених садржаја“, поручио је Селаковић.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић рекао је да Министарство културе кроз нове уговоре наставља подршку Граду кроз две институције чије деловање је важно не само за Пожаревац, него за читав Браничевски округ. Павловић је подсетио да је Селаковић почасни грађанин града Пожаревца и да Град са Министарством културе наставља одличну сарадњу и захвалио за подршку како културним активностима, тако и у побољшању услова, пре свега унапређењем и изградњом инфраструктуре у области културе.

 

 

 

Извор: Танјуг