Вести

Брнабић: Парламент мора бити место које ће бринути о свој деци

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић отворила је Конференцију о подршци деци са изузетним способностима и поручила да парламент мора бити место које ће бринути о свој деци, да има сензибилитет за талентовану децу и да отвори могућност да се она даље развијају, као и да много активније узме учешће јер, како је нагласила, образовање је једна ствар на агенди Скупштине којом ћемо се посебно бавити, поготово када је реч о талентованој деци.

Брнабић је рекла да су се данас окупили како би разговарали о теми за коју, како је рекла, сматра да је једна од најважнијих у нашој земљи, а то је подршка систему образовања и даље улагање у систем образовања, подршка свим школама у свим локалним самоуправама, како најудаљенијој општини, тако и највећем граду у Србији, наставном кадру, од васпитача до професора.

"Кључно је то да подржимо сву децу у образовном систему, а данас са посебним фокусом на то како подржавамо ону најталентованију, ону децу са изузетним способностима", рекла је Брнабић на отварању конференције.

Брнабић је рекла да поред тога што је председница Народне скупштине, такође и председава Одбором за права детета и у оквиру рада Одбора за права детета, рекла је да ће се посебно бавити овом темом.

"Зато што мислим да ми као земља свакако не можемо да допустимо и нисмо толико богати као што није ни једна земља на свету, да не уложимо више у образовање и да ту посебно талентовану децу и младе са изузетним способностима, да им не пружимо одговарајућу подршку и да на крају крајева од те подршке у будућности сви имамо бенефит, сваки члан овог друштва. Ми смо и док сам била у влади преко две године радили на успостављању јединственог информационог система просвете, такозваног ИСПА, како би по први пут на једно место имали све податке о нашем образованом систему", навела је она.

Брнабић је нагласила још једном да је то тема која је од важности за читаво друштво и као таква изузетно важна да буде једна од основних тема и у Народној скупштини Републике Србије.

"И на основу стручног упутства и онда даље кроз анализу у оквиру јединственог информационог система просвете, ми смо видели да су резултати већ прилично очигледни. У децембру 2022. године у основном образовању ми смо имали 535 ученика препознатих као даровите, односно деца са изузетним способностима, која су се образовала по индивидуалном образовном програму за даровиту децу. У овој школској години то је већ 1.339 ученика основних школа. Дакле, ми смо већ направили тај скок од 535 на 1.339 и заиста мислим да је ово за сваку похвалу и да овако треба да наставимо", рекла је Брнабић.

Рекла је да се значајна промена десила и у средњем образовању.

"У децембру 2022. године свега су 52 средњошколца похађала наставу у складу са индивидуалним образовним програмом за даровиту децу. У овој школској години их је 238. Највише их је управо у првом разреду средње школе и то 113. И, наравно, кроз Јединствени информациони систем просвете пратимо и специјализована одељења које уписују наши изузетни ученици за ширу јавност. Много су познатија она специјализована одељења за рачунарство и информационе технологије. Много нас о њима прича, али, са друге стране, ја мислим да је такође једнако важно што смо ми успели да направимо и специјализована одељења за оне који су надарени за уметност", поручила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да у овом тренутку постоји 112 средњих школа, 50 уметничких и 62 гимназије.

"Имамо 826 специјализованих одељења и похађа их скоро 15.000 ученика, односно 14.375. У међувремену смо осмислили платформу "Такмичари генерације" како би награђивали ученике основних школа које постижу резултате на републичким и међународним такмичењима у свим областима. Током седам година док сам била председница владе Републике Србије, увек ми се чинило да смо заиста много тога урадили", рекла је Брнабић.

Како је нагласила, Србија је наградила 112 ученика са највишим резултатима на републичким међународним такмичењима, које су у претходној години завршили осми разред основне школе.

Нагласила је и који су наредни кораци.

"Ми смо приметили значајне помаке, дакле у смислу препознавања ученика са изузетним способностима, међутим увидели смо да недостаје подршка препознавању и континуитету приликом транзиције из четвртог у пети разред основне школе или приликом уписа у средњу школу. Нажалост, у систему испустимо, а не би смели да их испустимо. Ми имамо тренутно у систему средњег образовања 375 ученика који су у основној школи били препознати као талентовани, а у средњем образовању нису. Тако да је јасно да смо неку децу испустили. Мислим да је ово нешто на чему сви заједно треба да радимо", поручила је Брнабић.

Брнабић је на крају обраћања поновила да као Народна скупштина Републике Србије жели да ова инистуција узме много активније учешће у овим стварима.

"Образовање је једна од ствари на агенди Народне скупштине Републике Србије, којом ћемо се много више бавити и посебно талентованом децом, из сиромашних, удаљених локалних самоуправа јер нисмо имали до сада могућности. То је оно што је наша дужност и обавеза да поправимо", рекла је Брнабић.

Поред Брнабић обратили су се и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар спорта Зоран Гајић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и државни секретар у Министарству културе Миомир Ђорђевић.

Конференција се организује на иницијативу председнице Народне Скупштине Ане Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг