Вести

Вучић: Боримо се за бољу будућност, за Ниш и Србију сутра

Председник Републике Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је у Нишу, на завршној конвенцији коалиције окупљене око напредњака, да ће на изборима ситуација бити тежа него што изгледа, јер ће се сви у опозицији ујединити дан после избора, како би покушали да промене пут Србије и позвао све да гласају у недељу за програм развоја и напретка земље, а не њеног повратка у прошлост.

"Ова изборна утакмица је тешка, много тежа и компликованија него што изгледа на први поглед. Иако делују разједињени, сви заједно биће само дан после избора уједињени у жељи да промене ток и пут којим Србија иде. Пожелеће да нас врате у прошлост, да они владају, а да фабрике поново закатанче, да поново имамо стотине хиљаде људи отпуштених с посла, да нам поново одузму понос национални и достојанство, да се извињавају свуда, да наше људе у џаковима шаљу, а да увек и на сваком месту проналазе кривца у неком другом", рекао је председник Вучић у хали Чаир.

Истакао је да између свих њихових листа нема никакве разлике.

"Потпуно је свеједно за кога од њих гласате. Дан после избора, исте вечери биће уједињени у својој мржњи против напретка Србије, у својој мржњи против било кога од нас", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да, када "њихови најистакнутији уредници и новинари кажу - Вучић ће да заврши као Чаушеску, јер ће ме ваљда стрељати", заборављају да се није уплашио ни много моћнијих и јачих.

"Јер се тога не плашим. Плашим се само Бога и суда свог народа. Плашим се вашег мишљења, а не њихове силе. Они који кажу како ће да стрељају некога - то је ваљда подразумевајуће. А због чега? Ми вас чувамо као мало воде на длану, а због чега? Због тога што сте сваку фабрику у Нишу уништили и затворили. Сваки пут када сам дошао, највећи број људи који су долазили да нешто траже и да се на нешто жале, су људи којима смо остали дужни плате из времена када су они затворили фабрике. Из периода док су они владали овом земљом и уништили ову земљу", навео је председник Вучић.

Поручио је тим радницима, како је рекао, за њих 3.757 у Нишу да ће бити настављени разговори као и да ће у наредних месец дана бити направљен договор како да се исплати свих 1,7 милијарди динара и у ком року.

"Зато што то можемо данас, јер смо направили нормалну и здраву државу. Јер смо направили економски успешну Србију. Јесмо направили нешто што они нису могли да сањају", навео је председник Вучић.

Запитао је да ли стварно неко мисли да није могуће да бивша власт може да врати Србију у прошлост.

"Могуће је и то брзином муње би нас вратили у та времена и поново би уништили Србију. Само то људи треба да имају у виду и знају да је одлука у недељу - одлука одговорности, озбиљности, посвећености, одлука која се тиче и ваших родитеља и ваше деце, браће, сестара, супружника, свих. То је важна одлука. 

Не, то је одлука која има план и програм. А њихов план и програм је како ће неке од нас да стрељају и прогоне, а наш план и програм је развој и напредак Србије. Е, у томе је суштинска разлика између нас и њих. Наш план и програм тиче се Србије и њеног напретка, а њихов план и програм се тиче напада на оне који другачије мисле", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је лично учествовао у довођењу осам инвеститора у Ниш, подсетио да је у току изградња девете фабрике, Палфингера, најавио је за петнаест дана да долази да положи камен темељац за десету фабрику у Нишу, италијанског Аристона.

Председник Вучић рекао је како су многи говорили како ће напредњаци уништити нишки аеродром, подсетио је да је тај аеродром 2012. године имао 27.000. путника, док је прошле године та бројка износила 448.000.

Додао је да је 2012. године у Нишу било 37.000 незапослених, док их је данас 17.000. 

"Тада смо имали само 70.000 запослених. Данас имамо преко 90.000 формално запослених у Нишу. И мораћемо да порадимо и на оним привременим и повременим пословима, не би ли људи имали сигурност и стабилност, да знају да су запослени, да могу да се посвете својим породицама и да и тај проблем у будућности решимо. 20.000 људи формално запослених више само у Нишу, а у Србији 550.000 људи више запослених", поручио је председник Вучић.

Оценио је да је Ниш постао седиште ауто-путева, да су четири различита ауто-пута овде урађена, или се граде, до бугарске границе, македонске границе и у пуном профилу кроз Топлицу.

Додао је да за 20 дана крећу радови на железничкој обилазници око Ниша, што, како је рекао, Нишу обећавају од 90-их година.

"Радимо брзу пругу Ниш-Београд. Зашто ово све радимо? Па зато што ће то да доведе инвеститоре. Зато што ће то да осигура будућност Нишу. Зато што ће то додатно да помогне да у Нишу порасту плате. Не заборавите, просечна плата у Нишу код ових који би сутра да се врате на власт је била 316 евра. Данас није добра и није велика, али је 780 евра, што је 150 одсто више него тих 316 евра. Само да то имате у виду. И расту, и плате, и пензије, зато што имамо добру економију, зато што нисмо лагали људе и зато што смо отварали фабрике и доводили инвеститоре", поручио је председник Вучић.

Иако је рођен и гласаће у Београду, како је рекао, најтеже би му пало да чује да листа окупљена око напредњака није победила у Нишу. 

"Заиста би ме то најтеже погодило, јер знам колико смо труда и енергије уложили да променимо и поправимо ствари у Нишу. Знам колико смо се борили, колико бесаних ноћи, колико тешких дана, да бисмо обезбедили инвеститоре за Ниш. А ово кажем зато што имамо огромне планове", рекао је председник Вучић.

Најавио је до краја године почетак изградње стадиона "Чаира", у који ће држава уложити 60 милиона евра, изградњу породилишта у Нишу, новог клиничког центра, јер како је рекао, најтежи услови за породиље, гинекологију и акушерство су били у Нишу.

"Буџет града је данас дупло већи него што је био пре десет година. Али не заборавите да цео буџет града Ниша није довољан за једну железничку обилазницу. Само да знате колико Србија улаже", навео је председник Вучић.

Поручио је првом на листи окупљеној око напредњака у Нишу Драгославу Павловићу да мора да разговара са Нишлијама.

"Морате да разговарате са људима. Нишу је потребна држава Србија више него било којем другом граду. И ми ћемо наставити да на најпосвећенији могући начин помажемо развој Ниша и нико нас од тога одвојити неће", закључио је председник Вучић.

Приметио је да је много тога лошег речено о људима који су се трудили и борили за Ниш и упитао шта су то они из опозиције урадили и шта ће то да ураде.

"Уопште ме ти људи не занимају јер знам да је све до нас, знам да је све до вас. Ако се ми будемо трудили, ако се ми будемо борили, само небо је граница. Све можемо да постигнемо и Ниш може да има плату преко 1.400 евра већ крајем 2027. године, као и пензије преко 650 евра. Е за то је потребно да радимо вредно. Ти што вас критикују, а шта су то урадили и шта ће то да ураде? А шта им пише у програму?", упитао је председник Вучић.

Упитао је да ли ће они који критикују да направе пругу до Прешева од 80 до 160 и 200 километара на сат или брзу пругу до Београда.

"Хоће ли да вам подигну плате до овог нивоа? Шта ће да ураде? Па ништа, стрељаће Вучића, вас ће да прогоне, малтретирају, да задовоље мало месец дана да причају о томе, а други месец више неће знати шта са собом да раде, па ће да крену у катанчење фабрика", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је грађанима на подршци коју су му пружили током тешке борбе у Њујорку, поручујући да ће чувати земљу, Косово и Метохију, али и све виталне и националне интересе.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести