Вести

Рагуш: Са Кином радимо на заједничкој будућности

Делегација Народне скупштине Србије која борави у Пекингу састала се са председником Свекинеског народног конгреса Џаом Леђијем, коме је подпредседница Народне скупштине Републике Србије Марина Рагуш уручила писмо председице Народне скупштине Републике Србије Ане Брнабић, у коме се упућује позив да дође у посету Србији.

Рагуш је на састанку поручила да данас можемо посведочити трансформацији међународне заједнице, као што је рекао председник Си Ђинпинг, једном у сто година и навела је да су двојица председника, Вучић и Си, препознали тај историјски моменат.

"Можемо да кажемо са поносом, да нам је изузетна част што смо добили прилику, да са Кином заједно радимо на заједничкој будућности. То је и одговорност, за ову политичку генерацију и свесни смо да од нас зависи какву будућност остављамо", поручила је Рагуш. Рагуш је Џаоу Леђију пренела поздраве председнице Народне скупштине Републике Србије Ане Брнабић.

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије Снежана Пауновић захвалила се Кини у име српског народа на Косову и Метохији на јасном ставу те земље да је јужна српска покрајина саставни део Србије. "Овде смо да испратимо чврсту вољу председнице скупштине Ане Брнабић да се сарадња два парламента унапреди у различитим областима, кроз различите одборе", поручила је Пауновић.

Џао Леђи је истакао да су Кина и Србија челични пријатељи и оценио је да су протеклих година под вођством председника Сија и Вучића односи Кине и Србије остварили скок и да остају на високом нивоу. Поручио је да је кинеска страна спремна да сарађује са српском страном у спровођењу стратешких консензуса два председника, продубљује челично пријатељство, подиже ниво сарадње и унапређује билатералне односе. Подсетио је да Кина и Србија међусобно поштују територијални интегритет и суверенитет и поручио је да је кинеска страна спремна да настави да даје подршку Србији да следи пут развоја.

Џао Леђи је истакао потребу за практичном сарадњом, с обзиром да за непуних месец дана ступа на снагу Споразум о слободној трговини између Кине и Србије. Указао је да би требало искористити Комисију као платформу за сарадњу и на другим нивоима законодавних институција. Оценио је да директна веза народних посланика са грађанима може директно да допринесе бољем унапређењу сарадње две земље.

Џао Леђи је упутио поздраве председници Народне скупштине Републике Србије Ани Брнабић и дао је позитиван одговор на њен позив за посету Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг