Вести

Ђурић: Србија је земља која се динамично и убрзано развија

Заиста смо имали у првим недељама неку врсту савршене олује догађаја који се односе на КиМ, имали смо ту кампању око Сребренице, која је заиста грозна била, постојао је огроман ризик да се међународна заједница пропагандом приволи на то да већина земаља света прихвати да су Холокауст, геноцид у Руанди и дешавања у само једном делу рата у Сребреници у истој равни. Ми смо се томе супроставили, дочекали смо се на ноге и наставили да водимо борбу за то да афирмишемо положај Србије у међународној заједници. Та наша кампања се не односи и нема последице само везано за ову област, већ Србији доноси ширу мрежу контакта од којих ће бити велике користи на економском плану и темама које су нама значајне, рекао је, за ТВ Курир, министар спољних послова Марко Ђурић.

Министар Ђурић је прокоментарисао да ли ће асоцијација других, а поготово иницијатора, управо то да је Србија једнако геноцид.

"Ми желимо да мењамо имиџ Србије и да променимо слику ње у међународној заједници. Ово је био покушај да се Србија повуче на доле, али ми то нећемо дозволити. Србија је земља која се динамично и убрзано развија, земља која је успела да за мање од једне деценије промени парадигму своје економије, односа, политике... Само погледајте колико су бољи односи са Мађарима, Босанцима, са свима унутар Србије. На онима који су против позиције Србије, је да покушавају, а то некада раде врло вешто, методама да иду против Србије, дакле веома лукаво, пажљиво и дизајнирано покушавају да умање кредибилитет наше земље, тако да створе политичку атмосферу где нећемо моћи да реализујемо наше приоритете. Наш циљ је да изградимо систем који ће да буде у стању, не само да се супростави, већ и да укупне капацитете најбоље искористи на нивоу економије и политике.

Министар Ђурић је причао о мотивима, односно позадини, која је претходила да се поменута резолуција изврши:

"У првим данима је то онако изгледало помало као у романима Агате Кристи. Било је много оних који су прали руке од тог покушаја моралне дисквалификације наше земље и нашег народа. Међутим, врло брзо је почело да испливава на површину ко су главни, не само као спонзори, него и лобисти везано за ово. И наш задатак није да са њима остајемо у некој врсти трајне горчине или сукоба, већ је да у оним земљама које су биле главни иницијатори овог и оваквог предлога, тражимо више разумевања у будућности, јер то је оно што је интерес Србије. Ми смо нашу поенту направили, снажно смо се супротставили стигматизацији нашег народа, снажно смо се супротстављали стварању једне нове слике и ономе што се дешавало деведесетих година, али истовремено хоћу да кажем да наши напори везани за истину о дешавањима деведесетих неће да се заврше са овом резолуцијом. Дакле, ми ћемо наставити да причамо причу и о нашим жртвама, као што је на иницијативу председника Вучића први пут у Уједињеним нацијама могао да се чује глас српских жртава и потресна сведочења и жена које су прошле концентрационе логоре и мушкараца који су били изложени тортури, људи који су изгубили најмилије чланове породице.

Министар Ђурић је споменуо и речи председника Александра Вучића на састанцима везаних за Резолуцију о Сребреници:

"Не мислим да је цела та прича везана за резолуцију о Сребреници начин на који регион треба да гледа у будућност. Наравно да треба да коментаришемо све оно што се дешавало у прошлости, али председник Вучић је нам многим састанцима изнова понављао питање: зашто сада? Да ли ће ова резолуција више помирити регион или га више посвађати? Да ли ће олакшати односе у БиХ или ће их учинити тежим и компликованим? На крају крајева мислим да је крајње и неодговорно гурати нешто око чега не постоји консензус, сва три конститутивна народа. И то се показало и у данима и недељама након резолуције о Сребреници. Видели смо да су односи унутар БиХ, нажалост, гори него што су били. То све говори у прилог томе да је српска теза да то не треба радити сада и да не треба радити на овај начин била исправна.

Потом је споменуо понос и достојанство које смо успели да одбранимо, те да смо нагласили да немамо анимозитет ни према коме, али да смо показивали да волимо своје:

"Једно је понос, ми смо српски понос и достојанство одбранили, наш тим на челу са председником Вучићем. Друго је гордост. Ми нећемо да нећемо да демонстрирамо ни гордост, ни бахатост, ни према коме. Мислим да су се људи који воде државу врло одговорно опходили према изјавама и у ситуацији која је емотивно много набијена и нимало лака за нас. 

Ми смо у Њујорку, и у најтежим тренуцима, показивали да волимо своје и наглашавали да не мрзимо туђе, а поготово не према комшијама у региону, али да не дозвољавамо да српски национални понос и српске жртве буду омаловажене.

За крај је скоро проглашени министар причао о унутрашњим питањима наше државе:

"Мислим да је за остваривања српских приоритета и имајући у виду сву тежину тренутка у међународним односима, сјајно што смо успели да у једну владу окупимо широк спектар и политичких странака и људи који некада имају и нијансе у опредељењима. Међутим, ја нисам сасвим без искуства у седењу за овим столом у Немањиној 11, пошто сам као директор Канцеларије за Косово и Метохију шест и по година седео у неким претходним владама којима је руководио и председник Вучић и госпођа Брнабић, након тога могу да кажем да видим велики ентузијазам и енергију код председника владе Милоша Вучевића и жељу да ради са свима на реализацији ових националних приоритета, а не могу да говорим као аналитичар и јасно је да сам пристрасан и као члан владе и као човек који свим срцем жели да она има најбоље могуће резултате, а јавност бих само замолио да пружимо влади ону шансу која се увек даје у демократским друштвима, то је да у првих сто дана да свој први резултат, да бисмо могли да дамо неку оцену, а ја сам сигуран у то да ће ова влада остварити сјајне резултате, већ видимо да у економском домену у првим месецима ове године бележимо рекордни раст, да настављамо да бележимо приливе инвестиција, да настављамо динамичну изградњу инфраструктурне.

 

 

 

Извор: ТВ Курир