Вести

Весић: Шећерана мора да буде обновљена и заштићена

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић поручио је, након што је на јавном надметању Стара шећерана на Чукарици продата за 690 милиона динара, да је очигледно да је стечајни управник журио са продајом тог комплекса за мале паре, али да држава има право прече куповине које ће, уверен је, искористити, како би тај простор био ревитализован и очуван, саопштило је ресорно министарство.

“Као што смо сви очекивали, данас је продата Стара шећерана. Више пута сам претходних дана упозоравао да је очигледно била намера да се Стара шећерана прода за мале паре и да се знало коме ће бити продата. Нажалост, држава не може да утиче на рад стечајних управника. Оно што може да учини држава је да искористи право прече куповине што се надам да ћемо да учинимо“, рекао је Весић.

Подсетио је да је Стара шећерана заштићено културно добро и да је на том простору немогуће било шта градити.

“Компанија која је купила Стару шећерану не може да очекује да се било када промени било какав урбанистички план. Услови могу да буду само строжи, јер Шећерана мора да буде обновљена и заштићена. Они Шећерану нису купили да би улагали у културу“, истакао је Весић.

Навео је да држава има право да у року од месец дана прихвати ту цену и по њој откупи Стару шећерану и изразио наду и уверење да ће држава ту могућност и искористити, како би комплекс припао држави.

“Онда ће држава тражити партнера који би заједно с нама уложио у ревитализацију Старе шећеране, која би постала место за културу, позоришта, галерије, простор на понос Београда, као ново место по којем се Београд препознаје“, рекао је Весић.

Навео је да све европске метрополе имају бивше индустријске комплексе који су претворени у места за културу и додао да је овде реч о 11 хектара, у центру града, где ће бити метро станица, тако да Шећерана заслужује да буде обновљена.

“Није морало да се ради на овај начин. Очигледно је стечајни управник журио да по сваку цену заради своју провизију и прода Стару шећерану, али, хвала Богу, закон даје држави могућност да је купи и сигуран сам да ће држава ту могућност и искористити“, закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг