Вести

Старовић: За КиМ је неопходно компромисно решење

Милитаризација политичког проблема никада није добра, а за Косово и Метохију је неопходно компромисно решење, јер свако војно, оружано или насилно решење може бити само кратког даха, истакао је у подкасту Контекст министар за рад, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Немања Старовић.

Нагласио је да албанске партије на Косову и Метохији најлакше подижу рејтинг тако што учине неко зло на штету српског становништва на простору Косова и Метохије.

"Наравно да нас забрињава процес милитаризације ситуације на терену, сада већ константно распоређивање у значајним бројевима припадника тих специјалних моноетничких милитаризованих снага Косовске полиције, које провоцирају, вређају и физички малтретирају припаднике српског народа. Читав тај процес трансформације такозваних косовских снага безбедности у оружане снаге Косова је апсолутно противан и Резолуцији 1244 и војнотехничком споразуму из Куманова и Ахтисаријевом плану, па и такозваном Уставу Косова и Бриселском споразуму. Дакле, изаберите било који документ, крши се сваки од њих на начин на који то раде", истакао је министар Старовић.

Поједини међународни посредници, додао је, директно крше важеће споразуме заједно са Приштином.

"Имамо одређен број држава чланица НАТО, не и НАТО као организацију, за сада и на срећу, али читав низ држава чланица НАТО који на билатерални начин подржавају процес милитаризације Косова. Кроз опремање, снабдевање, обучавање, донације или веома повољне комерцијалне аранжмане. То, наравно, подиже ниво ризика и претње према српском становништву на Косово и Метохији, јер према коме они ту силу планирају да употребе. Није то висок ниво претње и изазова за Републику Србију у целини, ако говоримо о упоређивању капацитета Републике Србије са оним што привремене институције самоуправе у Приштини развијају. Ми морамо имати адекватан одговор, имамо га и имаћемо га у наредном периоду. Апелујемо на све оне који имају утицај да то на прави начин схвате. Нама треба суштинско, политичко компромисно решење", рекао је министар Старовић.

Министар Старовић се осврнуо и на често помињање аспирација Приштине ка чланству у НАТО.

"Свесни смо да институције самоуправе у Приштини имају свој акциони план за приступање у НАТО, који подразумева више степеница. Прва је ступање у пуноправно чланство Америчко-јадранске повеље, потом Партнерство за мир и на концу чланство у НАТО. Морам да кажем да ми успевамо већ на тој првој степеници, када говоримо о Америчко-јадранској повељи да веома ефикасно заустављамо покушаје учлањења Приштине. Доста тога сам и лично учествовао, и то заиста не видим на хоризонту, али понављам, не треба због тога да се уљуљкујемо. Ситуација је прилично озбиљна, не толико због тих успеха или неуспеха Приштине у међународној арени, а у последње време немају пуно успеха, већ брине што са друге стране, можда чак и компензујући мањак успеха Приштине на међународном плану, њени страни спонзори дају одрешене руке властима у Приштини да чини шта жели на терену, а ситуација се погоршава", нагласио је Старовић.

Поводом Свесрпског сабора, који је пре неколико дана одржан у Београду, министар Старовић рекао је да је постојала потреба да се на позитиван начин манифестује јединство српског народа.

"Желимо да афирмишемо оно што представља природно право Срба, које је у потпуности у складу са постојећим европским вредностима, право на јединствен културни простор, уз пуно уважавање, наравно, граница које постоје и које нико нема намеру на било који начин да мења. Дакле, као што у данашњој Европи постоји немачки културни простор који се протеже свуда где Немци живе, било то у Аустрији, Швајцарској или некој другој околној држави, сматрамо и да српски народ има то своје логично и природно право, да свој културни простор развија. То је била суштинска порука сабора, али мислим да је постојала прека потреба да се баш у овом моменту организује та врста манифестације, будући да смо као народ у целини изложени веома великим притисцима. Не од јуче. Усудио бих се да кажем, последње три године су ти притисци интензивирани. Од момента када је на чело управе институција самоуправе у Приштини дошао Аљбин Курти. Посебна врста притисака усмерена је према Бањалуци и интензивирана управо у том периоду, са циљем да се, мимо слова Дејтонског споразума, драстично умање надлежност и компетенције Републике Српске. Не тражимо ништа што нам не припада по међународном јавном праву, по словима документа, као што је то Дејтонски мировни споразум, или Бриселски споразум када говоримо о стању на Косово и Метохију", објашњава министар Старовић.

 

 

 

 

Извор: "Kosovo online"