Вести

Ђурић: Србија жели однос поверења и сарадње са свим чланицама ЕУ

На маргинама Самита лидера Процеса сарадње у Југоисточној Европи, шеф српске дипломатије Марко Ђурић разговарао је са замеником генералног директора у Европској служби за спољне послове Марком Маковцем.

Констатујући да је чланство у ЕУ наше стратешко опредељење и спољнополитички приоритет, министар је указао да је Србија искрено посвећена реформама које су од значаја за наше евроинтеграције, као и да тежимо да градимо однос поверења и сарадње са свим државама чланицама ЕУ.

"Желимо да имамо што активније разговоре са државама ЕУ, како бисмо их информисали о досад реализованим, али и будућим плановима у области евроинтеграција", рекао је шеф српске дипломатије.

Када је реч о ситyацији на Косову и Метохији, министар је нагласио да је Србија конструктивна страна у дијалогу, као и да мора јасно да говори о позицији Београда и опструкцијама Приштине у преговорима и спровођењу споразума. Такође, упознао је саговорника и о ситуацији у којој се налазе Срби у нашој јужној покрајини.

Ђурић је оценио да су мир и стабилност у региону један од наших приоритета, и да Србија посвећује велику пажњу унапређењу регионалне сарадње и изградњи што бољих добросуседских односа.

 

Србија ће у наредном периоду интезивирати реформе у домену евроинтеграција

Ђурић је рекао данас, у сусрету са заменицом министра спољних послова Грчке Александром Пападопулу да је Србија недвосмислено опредељена за пут ка ЕУ и да ће у наредном периоду интезивирати реформе у домену евроинтеграција.

Током састанка на маргинама самита "Процес сарадње у Југоисточној Европи", који се одржава у Скопљу, Ђурић саговорници су истакли да су билатерални односи две земље на високом нивоу, али да "увек има простора за унапређење сарадње".

Ђурић је захвалио на принципијелном ставу Грчке по питању Косова и Метохије и упознао саговорницу са стањем дијалога Београда и Приштине, као и положајем српског народа у јужној покрајини.

Саговорници су још једном потврдили пријатељске везе два народа и две државе на свим нивоима.

 

 

 

Извор: Танјуг