Вести

Брнабић: Део опозиције није се одазвао на колегијум

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да Трећем састанку колегијума Народне скупштине у Четрнаестом сазиву ради консултација око даљег рада на унапређењу изборног процеса нису учествовале посланичке групе Странке слободе и правде, Новог ДСС-ПОКС-а, Србија центра и Ми глас из народа Бранимира Несторовића.

Брнабић је рекла да они нису нашли за сходно да се одазову њеном позиву да дођу на колегијум да разговарају о даљем раду Скупштине.

"То је занимљиво, пошто је Мариника Тепић такође данас имала изјаву о важности сазивања одбора за образовање, али изгледа да то није било довољно важно да се појави на колегијуму, да причамо о томе. Занимљиво је да је председник посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац имао непосредно пре колегијума, као што сте сви могли да видите, овде прес конференцију, на којој је рекао да има важније обавезе од колегијума. А шта је то важније за шефа посланичке групе од колегијума?", запитала је Брнабић.

Како је рекла, то је неодговорност, неозбиљност и непоштовање тих странака према грађанима.

"Разговарали смо о примени одређених препорука, као што сте чули од других посланика опозиције. Радна група наставља да ради, радну групу наставља да води Немања Ненадић из Транспарентности Србија. Ми ћемо променити начин рада да би она била ефикаснија, да би заиста могла да примени све, или имплементира све препоруке ОДИХР-а за шест до осам месеци, како би имали две, две и по године пре наредних избора време у коме смо практично имплементирали све препоруке и да уђемо мирно у  изборну кампању 2027. године", рекла је Брнабић.

Такође, рекла је да се нада да ће следећи састанак радне групе бити током следеће недеље.

"Мој позив свима на колегијуму био је да се укључе у рад ове Радне групе. Нажалост, тај позив је био упућен и онима који нису до сада учествовали у раду, а који ни данас нису учествовали на овом колегијуму, тако да се надам да ће прихватити овај јавни позив да се укључе у рад радне групе за имплементацију одређених препорука", рекла је Брнабић.

Рекла је да се нада да ће опозиционе странке то прихватити, да не би било да  дођемо до 2027. године, а да они изговоре да нису учествовали у примени ОДИХР-ових препорука.

"А нису учествовали зато што они сами очигледно не желе да учествују. Ја ћу наставити да их позивам. Разговарали смо о припреми годишњег плана рада Скупштине. Народна Скупштина треба да има годишњи план рада, који већ јако дуго није имала. И зато сам позвала све посланичке групе да на томе радимо заједно", рекла је Брнабић.

 

Најоштрије осуђујем вербално и физичко насиље над запосленима у просвети

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да најоштрије осуђује вербално и физичко насиље над запосленима у просвети, васпитачима, наставницима, професорима.

На ванредној конференцији за новинаре Брнабић је рекла да је то  недопустиво и да очекује општу осуду читавог друштва.

Брнабић је тражила да се састане надлежни одбор за образовање и да подржи напоре свих релевантних министарстава, како би се решили проблеми и да, ако треба, да се мењају закони, који ће се наћи на седницама Народне скупштине.

Брнабић је рекла да је разочарана што се ова тема користи за политичко поткусуривање. 

"То није тема за политичку борбу", рекла је Брнабић.

 

Лутовац напад на наставницу искористио да нападне породицу председника

Брнабић је рекла да најоштрије осуђује нападе на наставницу у основној школи у Београду и додала да је опозиција поново искористила то у политичке сврхе, а председник Демократске странке Зоран Лутовац да поново нападне породицу председника Републике Србије Александра Вучића.

Додала је да је колегијум начин на који се сви заједно договарају  о даљем раду скупштине, како ће то изгледати, како ће радити и да тамо треба да се разговара о основним темама, најважнијим темама у том тренутку у друштву.

"Зато што ми као парламент јесмо место и институција где на првом месту треба да се разговара и дебатује о свим важним темама у нашем друштву", рекла је Брнабић.

Истакла је да најоштрије осуђује сваку врсту насиља.

"Најоштрије осуђујем било какво вербално, а несхватљиво је физичко насиље над запосленима у просвети, над нашим васпитачицама и васпитачима, учитељицама и учитељима, наставницима и наставницама, професорима и професоркама, апсолутно је недопустиво. Желим да захвалим свим надлежним органима и институцијама који су брзо реаговали и очекујем не само оштру осуду од читавог друштва, већ наставак брзе реакције и адекватне реакције свих институција. С тим у вези сам такође, као председница Народне скупштине Републике Србије, замолила надлежни одбор за образовање да се састане и да у најширем могућем формату разговара о овој теми и подржи све напоре извршне власти", рекла је Брнабић.

Истакла је да је шокирана и дубоко разочарана што се ова тема користи у политичке сврхе. 

"Ова тема није тема за политичку борбу. Када ову тему ставите на дневни ред политичких странака да се политички разрачунавају са својим политичким неистомишљеницима, ви тиме најбруталније релативизујете ову тему, насиље и насилнике. Тиме желим и да осудим прес конференцију коју је имао председник Демократске странке господин Зоран Лутовац у овом Народном дому, којом је поново показао да му апсолутно није важно шта се десило", рекла је Брнабић.

Истакла је да опозиција све што се деси, чак и напад на наставницу, жели да искористи за постизање својих политичких циљева, какви год они били.

"И уместо да најоштрије осуди насилнике и да похвали реакцију надлежних институција која је била брза и адекватна, и надам се да ће се тако наставити, господин Лутовац је искористио то да би напао поново породицу председника Александра Вучића", рекла је Брнабић.

Упитала је како је нашао копчу са породицом председника Вучића.

"Дакле, господин Лутовац је рекао да је мајка која је напала наставницу изговарала реченице попут "Знаш ли ти ко сам ја?" Што је страшно и што наравно сви морамо да осудимо. А онда се одмах надовезао и рекао "познато нам је ко све то до сада изговара, нисмо до сада знали да су то људи из најуже породице председника Александра Вучића". Какве везе има породица председника Александра Вучића са овим? Ко је икада чуо било кога из породице председника Александра Вучића да било коме прети? Ко је икада чуо било кога из породице председника Александра Вучића да изговори реченицу: Знаш ли ти ко сам ја?", рекла је Брнабић.

Додала је да су се са друге стране више пута чули напади и позив на насиље од стране опозиције.

"Ја мислим да сви заједно, пре свега као парламентарци, треба да радимо на пружању подршке, наставном кадру просветарима у Републици Србији и да то буде један од наших основних приоритета. Као председница Народне скупштине свакако, то сам рекла на почетку свог мандата, али већ сам држала конференције управо о образовању у Народној скупштини Републике Србије и наставићу тако", рекла је Брнабић.

 

Плате у просвети у последњих 12 година повећане 130 одсто

Брнабић је изјавила да је статус просветних радника у Србији много бољи него што је био у време претходне власти, пошто су њихове плате за 12 година повећане за 130 одсто.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Брнабић је навела да су просечне плате просветарима повећане са 44.000 на 101.800 динара.

Реагујући на конференцију за медије коју је пре ње у Народној скупштини одржао председник Демократске странке Зоран Лутовац, где је оптужио актуелну власт за лош материјални положај просветара, Брнабић је истакла да тешко да Лутовац има право да прича о томе и да се изјашњава.

"Зато што је у њихово време било ваљда адекватно да просечна плата наставника буде 44.000 динара. Ми смо у последњих 10 година преко 20.000 људи у просвети пребацили на уговоре за стално. И преко 10 година, преко једну деценију су ти људи радили на уговорима на одређено време. И то је статусно питање. Па смо се борили и настављамо да се боримо", поручила је Брнабић.

Истакла је да зна да су ти људи заслужили и више.

"И ми ћемо наставити на томе да радимо. Па само у последњих годину и по дана, од јануара 2023. године, кумулативно су повећане плате у просвети за преко 31%.  Али ми нећемо користити ово за политичке обрачуне и жао ми је што је господин Лутовац то себи дозволио", нагласила је Брнабић.

 

Немам информација што се тиче разговора са листом Марка Бастаћа

Брнабић је, у својству повереника Српске напредне странке за град Београд рекла да ће имати седницу Градског одбора Српске напредне странке следеће недеље, а да се није бавила питањем да ли је било контакта са листом Марка Бастаћа о формирању власти на општини Стари град.

"Нисам се бавила тим питањем, бави се наш општински одбор Српске напредне странке на Старом граду, то је њихов посао. Ја могу да претпоставим да је било, верујем. Било би неозбиљно да нису покушали да имају комуникацију, као што ми као Српска напредна странка покушавамо увек да имамо комуникацију са свима. Неки пристану, неки не пристану. Шта ће се даље дешавати, то је на општинском одбору", рекла је Брнабић, одговарајући на питање новинара да ли је било разговора са листом Марка Бастаћа.

Брнабић је поновила да је заказала седницу Градског одбора Српске напредне странке за следећу недељу и да нема повратну информацију што се тиче разговора о формирању власти на општини Стари град.

 

Позвала сам све на колегијуму да разговарамо о пројекту "Јадар"

Брнабић је рекла да је на данашњем састанку колегијума Парламента било речи о пројекту "Јадар" и да она није "најавила велики повратак тог пројекта," већ истакла да је потребно да се о томе у Народној скупштини разговара и позвала све на дебату.

"Лазовић (Радомир) одлучио је да говори неистину на овом месту и рекао да сам ја најавила велики повратак пројекта "Јадар". Ја сам говорила о нечему другом - говорила сам о томе да је Парламент место за разговор и место за дебату, и да о свим важним питањима за нашу земљу и наше друштво пре свега Парламент треба да прича, на седницама када дође време, али и кроз организацију јавних дебата, јавних слушања, састанака", рекла је Брнабић.

Рекла је да су јуче изашле три студије о процени утицаја тог пројекта на животну средину и да Народна скупштина треба да разговара о томе и да се укључи и води ову дебату.

"Тако да се ја нисам изјашњавала данас на колегијуму, изјашњавала сам се раније и стојим при томе да мислим да је тај пројекат изузетно добар и представља прилику за невероватан просперитет у будућности у Србији и то у неком средњем року", рекла је Брнабић.

Поновила је да се није изјашњавала по овом питању већ позвала све на дебату и разговор који је базиран на чињеницама, на разговор са стручним лицима и у Народној скупштини.

"За наш Парламент ово не може бити табу тема, хајде да разговарамо. Ја ћу покренути тај разговор и позвати организације цивилног друштва и стручну јавност да разговарамо и да чујемо шта све имају да кажу, када већ данас на столу имамо три студије процене утицаја на животну средину", рекла је Брнабић.

На питање новинара да ли се одустало од одржавања референдума на ком ће се грађани изјаснити о ископавању литијума, Брнабић је рекла да ће то вероватно бити једна од ствари о којима ће се разговарати.

"Не могу ја као председница Скупштине да кажем радићемо нешто пре него што смо уопште разговарали о томе. Ја заиста позивам све на једну дебату и један разговор о овим питањима - па ћемо видети куда ће нас тај разговор одвести, да ли на седницу Народне скупштине, референдум или ништа од тога. Само је важно да разговарамо", рекла је Брнабић.

Оценила је да је неозбиљно и то да свако има мишљење о том пројекту и да се седница колегијума данас замало претворила у расправу о студији процене утицаја тог пројекта на животну средину.

"Колегијум није место за то, већ место где ћемо ми као парламентарци позвати све релевантне актере да учествују у томе и да разговарамо. Јавно, и да ми некако у интересу јавности покренемо ту тему. Одређене посланичке групе су за, неке су против - неке против због утицаја на заштиту животне средине, а који нису прочитали ни резиме ових студија о процени, али све знају", рекла је Брнабић.

Рекла је да је њен посао као председника Народне скупштине да прича на основу лако проверљивих и тачних информација, и да на основу таквог озбиљног разговора, дебате, сви заједно одлучују о тако важним питањима. 

На питање новинара да је обећала да ће радити на проналажењу иницијативе о мораторијуму на ископање литијума са 38.000 потписа грађана, Брнабић је рекла да ће свакако погледати шта се дешава.

"То је било пре два сазива, али не бежим ни од каквих народних иницијатива и ни од каквих одлучивања у пленуму. Само мислим да пре таквих одлучивања треба погледати, ако је неко већ направио напор да на преко 4.000 страна са најрелевантнијим професорима из земље и иностранства, најјачим факултетима и универзитетима из земље и иностранства направи неку студију о процени утицаја на животну средину", рекла је Брнабић.

Запитала је ко смо ми да о томе одлучујемо без разговара са њима, да не чујемо њихово мишљење и закључак о нечему о чему баш ништа не знамо, а што је тако важно питање за будућност наше земље и нових генерација које долазе после нас.

"Да се одрекнемо наше нафте за 21. век, у реду, али 'ајде прво да ставимо све на сто. И опет мој посао као председнице Народне скупштине је да ставимо све на сто и да разговарамо и да позовемо све релевантне актере. За Народну иницијативу 38.000 потписа, а да питате било кога од тих који су подржали ту иницијативу, да ли зна било шта о том пројекту, не зна", сматра Брнабић.

 Додала је да треба да престанемо да се лажемо и да се претварамо да знамо све, већ да треба да зовемо људе који знају и да ми, такође, треба нешто да прочитамо, па да разговарамо. 

"Онда ћемо се договорити шта је најбоље за Србију", поручила је Брнабић.

 

Променићемо начин рада Радне групе за унапређење изборних услова

Брнабић је рекла је да су на данашњем састанку колегијума у Народној скупштини разговарали о примени ОДИХР препорука, и да Радна група за унапређење изборних услова наставља да ради и да наставља да је води Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

"Променићемо начин рада да би она била ефикаснија и заиста могла да имплементира све препоруке ОДИХР-а у наредних шест до осам месеци, како би имали 2,5 године пре наредних избора време у коме смо практично имплементирали све препоруке и ушли мирно у изборну кампању 2027. године", рекла је Брнабић. 

Додала је да се нада да ће наредни састанак Радне групе за имплементацију препорука ОДИХР-а бити током следеће недеље и да је све на колегијуму позвала да се укључе у рад ове групе.

Брнабић је рекла да је једна од тема била и припрема годишњег плана рада Скупштине и нагласила да Скупштина дуго није имала годишњи план рада.

На питање новинара о промени формата Радне групе за примену ОДИХР препорука, Брнабић је рекла да ће она бити не само естетска, већ суштинска.

"Зато што је сасвим јасно да када сте на послу примене ОДИХР препорука, ви треба да радите на измени, допуни или потенцијално усвајању нових закона, читавог низа разнородних закона. Од закона који се тичу медија, преко закона које се тичу бирачког списка, закона које се тичу избора народних посланика, закона које се тичу финансирања кампање, закона које се тичу борбе против корупције и још многих других", навела је Брнабић.

Истакла је да не постоји народни посланик који има довољно знања и капацитета да разговара о свим тим законима.

"Идеја је да практично Радна група дефинише све законе који треба да се мењају, и онда ће та, практично нешто што би се звало, подгрупа имати чланове који се баве само том тематиком", објаснила је Брнабић.

Истакла је да је другачије немогуће то радити, пошто поједине организације цивилног друштва имају заиста добре капацитете и добро знање, али о одређеним темама.

"Транспарентност Србије се, рецимо, бави углавном финансирањем кампања, транспарентношћу, борбом против корупције, ЦРТА и ЦеСид бирачким списком, тако да ни они немају капацитете за све", навела је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг