Вести

Глишић: Наставља се сарадња Србије и Републике Српске

Министар за јавна улагања Србије Дарко Глишић  и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник договорили су данас на састанку у Бањалуци прве кораке у реализацији заједничких пројеката, посебно у области енергетске ефикасности.

Глишић је изразио задовољство што је његова прва званична посета од ступања на дужност министра у Влади Србије управо Републици Српској.

"Очекујем да ће наша сарадња допринети расту животног стандарда грађана Србије и Српске. Два министарства настојаће да заједнички аплицирају за међународне пројекте енергетске ефикасности. Пробаћемо да у наредном периоду дођемо до најбољег модела за заједнички наступ према страним кредиторима, али и разрадимо друге моделе финансирања енергетске обнове јавних објеката”, рекао је Глишић.

Випотник је навео да је до сада енергетски санирано 79 јавних зграда из области школства, здравства, спорта и јавне управе, као и да међународни партнери настављају са пројектима енергетске ефикасности, али се више окрећу приватним објектима, зградама и домаћинствима, док у Републици Српској још има потребе за спровођењем пројеката у јавном сектору.

"Процене су да је потребно подићи мере енергетске ефикасности у  далеко већем броју јавних објеката, јер је већина школских и болничких капацитета изграђена седамдесетих и осамдесетих година прошлог века", рекао је Випотник.

Једна од тема разговора два министара била је могућност за размену искустава пројектантских кућа у Српској и Србији у циљу креирања заједничких критеријума како би лакше добиле дозволе у обе земље.

Договорено је да се закључци који се утврде спроводе на техничком нивоу, а потом поново буде одржан узвратни састанак и преглед активности.

Глишић се током посете Републици Српској састао и са председником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем.

Глишић је подсетио да је на састанку са делегацијом Републике Српске уочи Свесрпског сабора разговарао о могућностима сарадње, а да је данас направљен први корак и да су договорене заједничке активности.

 

 

 

Извор: Танјуг