Вести

Весић: Ваљево ће бити на мрежи ауто-путева

Министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац бити завршени већ у септембру ове године или у рану јесен, наглашавајући да је та саобраћајница важна зато што ће омогућити да Ваљево буде на мрежи наших ауто-путева и брзих саобраћајница.

Министар Весић је казао да ће то бити случај и са Краљевом, Трстеником, Пожегом, Пожаревцем, Лозницом и многим другим градовима којима ће на тај начин бити омогућено да се додатно развијају.

Министар Весић је подсетио да је прошле године пуштено у саобраћај 12,4 километара брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац, а да је остало да се заврши 5,8 километара.

"Овај објекат, који прелази и пругу и пут, дужине је око 170 метара. То је најзахтевнији бетонски објекат који радимо и он је у завршној фази", рекао је министар Весић приликом обиласка радова на последњем надвожњаку који се ради на брзој саобраћајници Иверак - Лајковац.

Министар Весић је истакао и да је завршено 90 одсто свих радова што, значи да ће, како је планирано, већ у септембру, најкасније у октобру, ова брза саобраћајница бити завршена.

Министар Весић је рекао да се, истовремено, наставља са изградњом јужне обилазнице око Ваљева која представља везу са индустријском зоном тог града.

"Преговоре смо скоро завршили, чекамо још да Влада Републике Србије усвоји меморандум и када та процедура буде завршена потписаћемо анекс уговора с нашим кинеским партнерима који ће наставити да раде 2,2 километра јужне обилазнице око Ваљева и спојити индустријску зону, што ће омогућити још више инвестирања", рекао је министар Весић.

Када су у питању радови које финансира МГСИ, министар Весић је рекао да ће ускоро бити дата сагласност Граду Ваљеву да распише тендер за реконструкцију Сувоборске улице, што се финансира из пројекта ЛИИД, локалног инвестиционог развоја.

"Ваљево је изабрало да ради ту улицу тако да ће, по расписивању тендера, кренути да је уређују. Преостаје да се ураде неки локални путеви, договараћемо се с њима и око других ствари попут канализације коју ћемо радити у Попучкама, али оно што је најважније за Ваљево то је да ће бити на мрежи ауто-путева и брзих саобраћајница што значи лакше путовање до тог града, нове инвестиције и радна места, бољи и комфорнији живот грађана, као и развој локалних бизниса и туризма", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је да је реконструисана пруга Београд - Бар на деоници од Ресника до Ваљева и додао да ће се у наредном периоду кренути у реконструкцију пруге од Ваљева до Врбнице.

То, казао је министар Весић, значи да ће пруга Београд - Бар комплетно бити реконструисана на територији Србије што ће додатно значити Ваљеву, јер је та пруга веза са луком Бар што ће бити добро за развој привреде.

 

 

Извор: Танјуг