Вести

Ђурић: Вучић искрено говори о опасности са којом се свет суочава

Министар спољних послова Марко Ђурић рекао је да је председник Србије Александар Вучић, у интервјуу за швајцарски "Велтвохе" о рату у Украјини  који су поделили многи утицајни људи широм света, показао да је глас разума по тој стратешкој теми.

Ђурић је за ТВ Пинк рекао да Вучић, за разлику од многих, искрено говори о опасности са којом се свет суочава, као и да је интервју управо због тога изазвао велику пажњу.

"Председник отворено говори о опасности и о одговорности, јер наша земља мора да буде спремна за све сценарије. Србија жели мир, али и да све, од институције робних резерви, до енергетског система буде спремно за такву ситуацију, а то нам је показао и енергетски колапс у региону", нагласио је Ђурић.

Додао је да има утисак да постоји глобално такмичење у "неподношљивој лакоћи ратоборних изјава", као и да Александар Вучић говори о предностима мира.

"С обзиром на то да долази из мале земље која је за мање од 10 година удвостручила свој БДП и која је предводник по привредном расту у Европи, који у првом кварталу износи 4,7 одсто, не чуди да га је цитирао и Роберт Кенеди Јуниор", рекао је Ђурић.

Додао је да дели забринутост са Вучићем када је реч о потенцијалном нуклеарном рату, сликовито објашњавајући да пушка која је закачена на зиду мора да опали у једном моменту.

"Надамо се да то тога неће доћи, али морамо да говоримо као да хоће", рекао је Ђурић.

 

Сутра ћу у Луксембургу говорити о предности за ЕУ од пријема Србије и региона

Ђурић је рекао данас да ће на неформалном састанку министара спољних послова држава чланица Европске уније и представника региона Западног Балкана сутра у Луксембургу говорити о томе које су предности за ЕУ од приступања Србије и осталих земаља из региона.

Ђурић је за ТВ Пинк рекао да се углавном говори само о томе које су предности од чланства за Србију, а не и које су предности са саму ЕУ.

Објаснио је да ће 17 милиона људи из региона и седам милиона талентованих Срба значити много за безбедност, енергетику, одбрамбене капацитете, као и за везе са земљама Африке и Латинске Америке са којима Србија има традиционално добре односе.

Додао је да придруживање Србије и земаља региона ЕУ има и културолошки значај, наводећи да су Срби народ Николе Тесле, Михајла Пупина, Карађорђа и других.

"На 1.000 становника имали смо не једном велике научнике и људе", рекао је Ђурић.

Додао је да је компаративна предност Срба то што живе у епохи председника Србије Александра Вучића.

"За нас је кључно то што данас имамо политику која значи стабилност у сусрет изазовима на које не можемо да утичемо, јер су екстерног карактера. Мислим да предстоји период турбуленција и да, уколико дође до политичких промена у Америци, може доћи и до промене решења проблема у Украјини", нагласио је Ђурић.

Подвукао је да је Србија води самосталну, слободну и слободарску спољну политику и да јој нико споља јој одређује са киме ће да заснива политичке и економске односе.

"Ми спољну политику заснивамо на основу интереса грађана Србије, који су то препознали и у овом тешком времену се окупили око идеје да Србија остане аутономни центар одлучивања", рекао је Ђурић.

Подсетио је да у јулу ступа на снагу Споразум о слободној трговини са Кином, као и да је Америка је постала број један партнер у области ИТ технологија.

Додао је да после Луксембурга иде у Парагвај где ће се одржавати Самит америчких држава, у оквиру којег ће се разговарати о јачању и постојећих и грађења нових партнерстава.

"Цела Латинска Америка ће бити тамо, од Кубе и Аргентине, Канаде, САД, до централне Америке. Са свима ћемо разговарати и наставити да градимо пријатељства", рекао је Ђурић.

Додао је да жели да се чују различити ставови и да грађани Србије не треба да брину јер ће у Србији увек моћи да се чују и проамерички и проруски и прокинески, али понајпре просрпски ставови", нагласио је Ђурић.

Додао је да спољна политика Србије неће бити платформа за унутрашњу политику, већ да ће бити вођена на избалансиран начин, узимајући у обзир интерес да одржавамо стара и правимо нова пријатељства.

Говорећи о критикама опозиције на рачун амбасадора САД Кристофера Хила, истакао је да српско гостољубље налаже да се понашамо домаћински, као и да је неприхватљиво вршити притисак на председника, јер је у интересу свих грађана да председник сарађује са амбасадором једне од најзначајнијих земаља.

"Један дан се додворавају амбасадорима и обијају прагове амбасада. У првом моменту када од Хила стигне похвала на рачун Србије, нпр. за економски развој, тада он постаје мета критика и увреда. Толико о стратешком опредељењу. Реч је само о голој жељи да се дође до власти", каже Ђурић.

Додао је да "лажна елита" жели да задржи односе са лобијима у великим државама.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк