Вести

Шапић: Хвала људима, идемо у нове победе

Нови градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас, после поновног избора на ову функцију, да ће поверење грађана градити на ономе што је урађено претходних година током његовог првог мандата.

Шапић се за говорницом Скупштине града захвалио на поверењу које је добио како одборницима, тако и грађанима Београда који су гласали за листу "Александар Вучић - Београд сутра" и нагласио да ће га оправдати.

"Развијаћемо се брже и боље од сваког града не само у окружењу већ и шире и служити на понос свих нас који у њему живимо. Биће то град, док сам на његовом челу у коме ће се знати ред, град који ће спроводити интересе свог народа и који се неће снебивати и срамити када каже да је поносан што је председник праве аутентичне београдске и српске политке", рекао је Шапић.

Шапић је рекао и да последњих година слуша како ништа не зна и да га не жели чак ни странка на чијој је листи.

"Ако је већ тако, онда бар признајте да имам среће, с обзиром на то шта је све урађено у време док сам ја био градоначелник", поручио је Шапић.

"Можда сам имао мало више храбрости и одважности да пресечем зато сам можда и добијао ударце са свих страна", рекао је Шапић.

Шапић је управо зато што, како каже, верује да и многи посланици нису били свесни свега што је Град урадио и самостално и у сарадњи са Републиком попут обилазнице чиме је теретни саобраћај потпуно први пут измештен из центра, што граду даје прилику и да се развија еколошки, говор базирао на томе шта би све они који су хтели да буду на његовом месту, а противе се урађеном, морали да поруше.

Шапић је истакао да је у протекле две године више од 150 милиона евра опредељено за социјалне мере и социјалне програме.

"Све државне вртиће учинили смо бесплатним и одлучили да субвенционишемо приватне вртиће после више од десет година. Имали смо одлуку о ђачкој помоћи, која ће ове године износити 20.000 динара по свакој породици", рекао је Шапић и додао да би ти морали да укину бројне уредбе које је Град донео, односе се управо на социјалу сферу.

Подсетио је да су донели одлуку о бесплатним часовима енглеског језика за све београдске предшколце, да се не наплаћују услуге социјалне заштите, да су укинуте листе чекања за личне пратиоце за децу, као и геронто домаћице, персоналне асистенте за одрасле.

Подсетио је да је изграђен најмодернији опремљени дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Барајеву, и да је још шест опремљених и обновљених дневних боравака, укључујући и два нова. Све би то, како је рекао морали да сруше.

Такође, Шапић је навео да су уведени новогодишњи ваучери, који износе 6.000 динара, а које је прошле године добило преко 380.000 грађана Београда, да су уведени бесплатни базени у току лета за све Београђане, да су повећане основице за плате за васпитачице, која је пре тога била за 16 одсто мања и да би то све, они који су желели да буду на његовом месту морали да пониште.

"Уз то иде и одлука о повећању солидарне помоћи, која је била 25.000 динара, а сад је 40.000 динара за све запослене у предшколским установама. У овом моменту осам вртића је у изградњи, а три су отворена, 80.000 деце данас иде у вртиће, пре 10 година их је ишло 45.000. Највише о вртићима данас причају управо они, у чије време је ишло 45.000 деце у вртиће. То је право лицемерство", рекао је Шапић.

Додао је да су обновљене две основне школе, а да је у три обнова у току.

Што се тиче инфраструктурних пројеката у Београду, Шапић је рекао да је више од 500 обновљених и реконструисаних улица у Београду, да су реконструсани Булевар деспота Стефана, Главна улица у Земуну, Максима Горког, Сарајевска, Омладинских бригада, Француска и многе друге.

"Све би то морали да поруше и ископају рупе", рекао је Шапић.

Истакао је да су изграђени кружни токови који су кренули масовно да се постављају у Београду, а да су Вишњичка, Мије Ковачевића, Николе Добровића проширене, као и Смедеревски пут.

"Претпостављам да су добили прилику да буду на мом месту скинули би и све српске симболе и уместо српске заставе и заставе града закачили шарене заставе", навео је Шапић и нагласио да ће ипак за све то морати да сачекају како ствари стоје.

"Зато ће на Скупштини града да се вијорити само српска и београдска заства и Београд ће бити права српска престоница отворена за све људе свих вера и нација и опредељења, али град који поштује своју културу, народ историју и државу", нагласио је Шапић.

Шапић је рекао да би ти који су желели да буду на његовом месту морали да поруше и две пијаце у Обреновцу и Лазаревцу да октопају више десетина километара водоводне мреже, да поравнају гробље за кућне љубимце, спрече изградњу нове аутобуске станице која ће бити једна од најбољих у Европи.

Нема дилеме око свега тога, рекао је Шапић и додао да би исто прошли и радови на метроу. Морали би како је додао да поруше бројне спортске терене, теретане на отвореном, дечја игралишта, клубове за пензионере.

Морали би, како је додао, да спрече реконстурицију зграде Хитне помоћи, да прекину праксу ноћних реконстуркција и радова да их врате у шпиц када крене највећа гужва.

Такође, како је додао, морали би да врате сва такси возила у шарене боје, да хрватским привредницима дозволе да симболима града дају хрватска имена, да укину сервисни центар града Београд 11011 који је јединствен у овом делу Европе и који данас има 1,7 милиона позива и врате праксу да имамо 24 различита броја.

Према његовим речима, морали би и да врате више од 100 нелегалних сплавова.

"Што се тиче будућих пројеката претпостављам да би зауставили уклањање Старог савског моста који кочи развој Београда и сигуран сам да би одмах кренули у затрпавање тунела који смо кренули да пробијамо, а цео тај поројекат је сигурно један од највећих у овом делу Европе", рекао је Шапић.

Додао је и да је сигуран да би зауставили сређивање платоа у Париској како би добили пешачку зону од Калемегдана до Теразијске чесме.

"Развалили би Кнез Михајлову, а такође не би започели ни сређивање платоа испред Филозофског факултета", рекао је Шапић.

Подсетио је да је Град раскинуо уговор са Кенткартом и увео нови, једноставнији и далеко транспарентији систем управљања јавним превозом као што је куповина карата смс-ом на чему нам завиде многе европске престонице као и плаћање путем апликације и нагласио да би они све то морали да понтиште.

"Верујем да би одмах вратили уговор са Бус плус и Кенкартом и да их опет питамо да нам дају информације колико имамо пара на рачуну", рекао је Шапић.

Истиче да би сигурно укинули и то што смо радили да би помогли полицији која се налази у свакој школи после великих мајских трагедија које су погодиле нашу земљу.

"Укинули би и манифестацију Београдски дани породице која је постала препознатљива широм региона, а хвалили би се фестивалима попут Мирдите и другима манифестацијама поноса", рекао је Шапић и додао да би уништили и бројне споменике попут онога браницима Беорада из 1915. године.

Смањили би, како је додао, одмах буџете свим градским општинама и вратили би их на ниво пре ове градске власти, укинули капитални буџет за приградске општине и онемогућили санацију километара атарских путева, реконструкцију десетина приградских школа, вртића, спортских терена и других пројеката.

Према његовим речима, страдало би и све у рађено у приградским опшитнама.

"Срушили би нови спортско-рекреативни центар у Барајеву, нову амбуланту у насељу Гај, прекопали преко 50 километара асфалтираних путева. Кад би кренули да руше продужили би према Младеновцу и срушили би две амбуланте у тој општини као и две које су у овом тренутку у изградњи. Срушили би нови вртић у Младеновцу, прекопали реконструисану улици Николе Пашића, Јанка Катића и Вука Караџића и на десетине километара атарских путева. Дошли би и до Гроцке па би срушили и нову халу која је увелико у изградњи и нове спортске терене који су у плану да се граде", рекао је Шапић.

 

Следеће недеље усвајање буџета града за 2024. годину

Шапић је изјавио да је веома срећан што Београд излази из периода привременог управљања и да ће већ следеће недеље бити одржана нова седница Скупштине на којој ће бити усвојен буџет града за 2024. годину.

"Фокусиран сам на оно следеће што долази и великим изазовима који су пред нама, а посебно усвајања буџета, пре свега ради обезбеђивања исплате по 20.000 динара за родитеље школараца у Београду", рекао је Шапић новинарима и додао да се нада да ће усвајањем буџета бити превазиђени актуелни проблеми током лета да би, како је рекао, што мирније дочекали септембар.

Шапић је поручио оним медијима који су га називали одлазећим градоначелником да то слободно могу поново да раде, истакавши да, после овог четворогодишњег мандата, нема више намеру да се бави политиком.

"Након 18, 19 година у локалној политици мислим да је доста", рекао је Шапић.

Нагласио је да ће се као градоначелник посветити великим стварима и покушати да искористи повољан економски тренутак у нашој земљи, а пре свега пројектима Експо 2027 и Београдски метро.

"Надам се да ћемо до 2030. имати метро", поручио је Шапић.

На питање о Старом савском мосту, Шапић је рекао да ће његово измештање почети у септембру, а да се за почетак радова на тунелу чека бушилица која је наручена за тај пројекат.

"Верујем да ће до краја 2026. бити завршен нови мост и да ће бити успостављен саобраћај у једној цеви тунела између Економског факултета и Деспота Стефана", рекао је Шапић.

На питање о Генералштабу и Сајму, Шапић је рекао да се тим пројектима бави Република и додао да је уверен да ће они бити решени у најбољем интересу Београђана.

Како је рекао, Хала 1 Београдског сајма ће остати недирнута, док ће се остале уклонити.

Шапић сматра да актуелни сајам не задовољава потребе Београда, и да су сајмови у свим европским градовима ван центра града, као што ће то бити и сајам изграђен у оквиру Експа.

На питање новинара о незадовољству дела радника ГСП-а тиме што се линије уступају приватницима, Шапић је одговорио да Београд постаје, као је рекао, "заточеник ГСП-а".

Шапић је навео да Град ГСП-у, као и приватницима, плаћа превоз, али много више него приватницима.

"Сем тога, Град је у обавези и да купује возила, одржава их и исплаћује плате, а приватници све то сами раде за мање пара", навео је Шапић.

Такође, рекао је да Београд више неће прихватати донације 40 година старих трамваја из Швајцарске.

"Нисмо ми толика беда да примамо такве трамваје. Хоћемо и ми да се возимо у новим. Они нам поклањају, јер им је јефтиније да нам их дају, него одвезу на отпад", рекао је Шапић.

Кривичну пријаву коју је против њега и његовог шефа кабинета поднео лидер покрета Крени-промени Саво Манојловић, због наводног покушаја подмићивања одборника Милана Љутовца, Шапић је окарактерисао као "будалаштину".

 

 

 

 

Извор: Танјуг