Вести

Рагуш разговарала са амбасадором Азербејџана

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за спољне послове Марина Рагуш разговарала је са амбасадором Азербејџана у Републици Србији Њ.Е. Камилом Хасијевим о свеукупној сарадњи две земље.

Састанак је започет разговором о подсећању међусобних посета председника, парламентарних делегација и министара, које су ојачале разумевање и подстакле сарадњу Србије и Азербејџана.

Потпредседница Народне скупштине Марина Рагуш истакла је да ће Одбор за спољне послове, на чијем се челу налази, у веома кратком року основати Групу пријатељства са Азербејџаном, за коју је велики број народних посланика већ показао посебно интересовање.

Саговорници су потврдили непоколебљиву подршку територијалног интегритета и суверенитета са обе стране, а посебна пажња у развору била је посвећена развоју економске сарадње, стратешком партнерству које су две земље потписале 2013. године, као и интензиверању сарадње и посетама на парлементарном нивоу.

Рагуш је искористила прилику да честита Азербејџану и на улози домаћина конференције Уједињних нација о климатским променама "COP29", а амбасадор је говорио и о парламентарним изборима које очекују Азербејџан у наредном месецима.

Рагуш је навела да Народну скупштину очекује период пуног мандата и да је у припреми календар активности Народне скупштине, који ће имати за циљ и планирање билатралних сусрета на нивоу Одбора за спољне послове и парлментарних делегација.

Истакла је да, на челу са председницом Народне скупштине Аном Брнабић, посебан фокус овог сазива стављен на јачање парламентарне дипломатије и закључила да су билатералне везе од суштинске важности у тренутно геополитички веома изазовним временима.

За крај састанка, саговорници су се сложили да ће наставити да негују јаке и позитивне парламентарне и политичке односе, изграђене на међусобном поштовању, стратешком партнерству и подршци од суштинских интереса две земље.

 

 

 

Извор: Танјуг