Вести

Лончар: Хоћемо здраву нацију, зато враћамо редовне прегледе

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће у циљу здравља нације поред увођења скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година бити враћени и редовни систематски прегледи у школе.

Министар Лончар је то рекао поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће од 1. септембра викендом бити организовани програми раног откривања карцинома дебелог црева, плућа, простате и дојке.

Министар Лончар је навео да је реновирана већина здравствених установа у Србији, да су направљене нове, модерне болнице, али се показало да у здравству мора да се мења приступ свим грађанима.

"Превентивни прегледи викендом, са којима смо почели пре пандемије ковида-19, потврдили су да грађани нису незаинтересовани за бригу о свом здрављу, али да морамо другачије да им приђемо. Иако смо одавно увели скрининг на најчешће малигне болести, одзив није био задовољавајући, достигао је тек 28 одсто циљане популације", рекао је министар Лончар.

Управо тај податак, како је рекао министар Лончар, показује да систем позивања на превентивне прегледе у матичне домове здравља за грађане, можда и није баш најприхватљивије решење, и да цео приступ мора да се модификује.

"Овако испада да се на организовани скрининг мало ко одазове, а када викендом отворимо 200 установа за превентивне прегледе, лекари једва постигну да приме све који дођу", објаснио је министар Лончар.

Министар Лончар је подсетио, да је у три акције, од како су недавно обновљени ти превентивни прегледи викендом, прегледано више од 90.000 људи.

"То је успех. Посебно за оне људе код којих су болести за које нису знали откривене, и они су одмах ушли у програм даље дијагностике и лечења", рекао је Лончар.

Министар Лончар је истакао да у интересу здравља нације поред скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година, мора да се води брига о здрављу од школског узраста и зато ће бити враћени редовни систематски прегледи у школе.

"Децу од најранијег узраста морамо да учимо здравим навикама, првенствено да их научимо да се здраво хране, али и да болести које се јављају у дечјем узрасту због савременог начина живота, пре свега превелике упућености на технологију, као што је кривљене кичме због мобилних телефона 'ухватимо' и исправимо на време", навео је министар Лончар.

Председник Александар Вучић најавио је синоћ да ће од 1. септембра ове године за све грађане Србије старије од 40 година, али и оне који имају потребу, бити организовани скрининг прегледи, као и да ће се поново увести обавезни систематски прегледи у школама.

 

 

 

Извор: Танјуг