Вести

Вучић: Важно да сачувамо мир и гурамо земљу напред

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је у Каиру изразио забринутост због напада на Доланда Трампа и поручио да се нада да ће то лудило мржње које се шири свуда по свету да престане и пожелео Трампу брз опоравак.

"Желео бих још једном да изразим забринутост због ужасних догађаја који су се збили ноћас у САД, покушај атентата на бившег председника и што је још важније председничког кандидата Доналда Трампа. Желим му добро здравље и брз ооравак", рекао је председник Вучић новинарима после састанка у Каиру са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом II.

Председник Вучић је рекао да се нада да ће престати то лудило мржње које се шири светом и да ће, како је рекао, постојати веће поштовање.

"И да ће бити мање агресије посебно од оних који увек другима пребацују да су агресивни а најчешће баш са те стране долазе напади. Верујем у снагу америчког народа да све ово превазиђе и уверење да ћемо и ми у Србији успети да сачувамо разум и да разумемо колико је мир важан и колико је стабилност важна и да гурамо земљу напред", нагласио је председник Вучић.

 

Разговор са патријархом Коптске православне цркве о сарадњи са СПЦ

Председник Вучић је изјавио да је данас у Каиру имао леп разговор са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом II о односу и сарадњи са СПЦ, као и сарадњи између свих православних цркава и о томе да би требало да постоји јединствен православни позив на мир у свету.

Председник Вучић је рекао новинарима да има 15 милиона православних верника у Египту, који живе у миру и слози са 90 милиона муслимана. 

"Разговарали смо о сарадњи и односу између свих православних цркава и о томе како би требало да постоји један, јединствени, православни напор и позив за мир. Ја сам указао на активности српског патријарха Порфирија и Српске цркве. Видели сте како су се они сетили Светог Саве и његове улоге", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је у сваком случају имао леп разговор у којем смо могли да научимо више о историји Коптске православне цркве и правимо ново пријатељство.

 

Посета Новом Каиру, сусрет с египатским премијером и пословни форум

Председник Вучић, који је у званичној посети Египту, најавио је у Каиру сусрете и посете којe га очекују, укључујући и обилазак Новог Каира и учешће на српско-египатском пословном форуму.

"Идемо сад да обиђемо Нови Каиро, како га (зову), још није добио право име, одлучиће Египћани. На 700 квадратних километара су изградили нови величанствени град. Срешћемо се и с премијером Мустафом Камалом Абдулијем. После тога имамо пословни форум са нашим египатским привредницима. И онда имамо сусрет са Габалом, председником Доњег дома египатског парламента, нашим пријатељем који је већ био у Србији", рекао је председник Вучић у изјави медијма, након сусрета са поглаваром Коптске православне цркве.

 

Напад на Трампа чист акт мржње, то слушамо сваког дана

Председник Вучић оценио је да је напад на Доналда Трампа био чист акт мржње и да оно што је рекао атентатор слушамо сваког дана, као и да је све обрнуто наопачке, јер постаје крив онај који је мета напада.

Председник Вучић рекао је и да су они у такозваним "woke" либералним покретима који причају против агресије у ствари најагресивнији, и да је све супротно од онога што они говоре.

Председник Вучић је за то искористио синтагму "перверзно-инверзно", одговарајући на питање новинара у Каиру да ли га то што се десило бившем председнику САД Доналду Трампу подсећа мало на "лицмерје групе Србија против насиља".

"Када вам кажу да те казни Алах, они кажу да је то племенито, у ствари је крив онај који је мета тог напада. Када вам кажу да децу треба убити уранијумом, није крив тај који је то рекао. Треба стати у заштиту таквих, треба осудити онога који треба да буде убијен осиромашним или каквим год уранијумом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је у САД био чист акт мржње. 

"Видели сте човека који је то радио, он је рекао ја мрзим Трампа, ја мрзим републиканце. Па то је оно што слушамо свакога дана. Све је буквално наопачке обрнуто. Ако се залажете за мир и када Виктор Орбан каже да је за мир или када било ко од нас каже да је за мир, кажу - не, не, ти ниси за мир", рекао је председник Вучић.

Како каже, буквално је све обрнуто, додајући да када неко говори о "независним институцијама" знате да су зависне или када неко говори о независним медијима...

"Само направите инверзију и све знате шта је истина. Када вам неко говори о великим кућама слободе, људским правима...Све је наопачке окренуто. Изврнули су свет. И зато долази до револуције у свести људи широм света. Зато људи траже стварну слободу све више. Зато се људи боре за слободу све више. И зато то не можете да зауставите", поручио је председник Вучић.

Како каже, данас у свету постоји крик слободарски опредељених људи и земаља, који неће више послушно да служе онима који мисле да могу да нареде шта хоће и како хоће. 

"Људи хоће своје животе назад. Људи неће да им клика или елита лажна, оних који су насадили свет у претходним годинама и деценијама и даље одређује судбину. Људи хоће да се они питају. И зато ће слободарски покрети широм света и борба за свој став, борба за своје мишљење, да буду нешто што ће да превладава у будућности, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да он готово никога не напада, да ништа не говори о политичарима и да се труди да бежи од тога. 

"Све више ће мета бити они слободарски лидери широм света који се супротстављају и том наративу и том покушају да свет буде унисон, без разлика, без другачијег става. А ако имате другачији став, тад је боље да таквог неког нема", закључио је  председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг