Вести

Весић: Председник Вучић обезбедио будућност Србије

Србија је јуче, потписивањем Меморандума о стратешком партнерству са Европском унијом о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима - суштински постала чланица ЕУ, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Јучерашњи дан остаће у историји као један од најзначајнијих датума, јер је Србија суштински постала чланица ЕУ. Формално ће се чланство десити у наредном периоду, али ово је практично први пут да су ЕУ и Немачка нашле конкретан економски интерес за сарадњу са Србијом. До сад су то биле жеље и интереси за проширењем, испуњавали су се услови, а сада постајемо део стратешке производње у ЕУ", рекао је министар Весић.

Министар Весић је указао да Европа покушава да се припреми за време које долази, што значи да се сировине чија су налазишта на континенту користе у европској производњи, а Србија је постала кључна земља у том плану.

Назначио је да се очекује да се из Србије обезбеди чак више од 20 одсто укупне производње јадарита за ауто-индустрију у Европи.

"Председник Вучић постигао је победу, јер је обезбедио да се јадарит прерађује у Србији. Не да се извози као сировина, већ да добијемо фабрике батерија, а можда и још неких произвођача електричних аутомобила. То је велика победа Србије“, поручио је министар Весић.

Додао је да пројекат Јадар доноси, директно и индиректно, 20.000 нових радних места, односно препород за западну Србију и шест милијарди евра директних инвестиција.

Само када је реч о друмској и железничкој инфраструктури, то ће значити 1,15 милијарди евра инвестиција у том крају.

Министар Весић је набројао да ће се обновити пруга Рума-Шабац-Лозница, која ће касније бити реконструисана и даље ка Сарајеву, за брзине од 120 километара, истичући да је вредност само тог пројекта скоро 500 милиона евра.

"Радићемо пругу Ваљево-Лозница, која ће бити повезана на пругу Београд-Бар. Вредност тог пројекта ће бити око 350 милиона евра. Завршавамо ове године брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, коју ћемо продужити за још 21 километар до Малог Зворника. Радићемо и обилазницу око Лознице“, рекао је министар Весић.

Најавио је и обнову тунела Прослоп, који је веза између Ваљева и Љубовије, дуга 69 километара.

"То ће омогућити да цео тај крај, Љубовија, Братунац, али и Сребреница, Скелане, буду повезани добрим и брзим везама“, рекао је министар Весић и додао да се граде и обнављају и мостови на Дрини.

Не постоје земље које се брже и боље повезују, него Србија и БиХ, подвукао је министар Весић и навео да ће управо позиција пројекта Јадар донети много доброг грађанима.

Додао је да пројекат Јадар није услов на путу ка ЕУ, нити је повезан са условима за чланство, који су пре свега политички, али ће довести до учлањена Србије у Унију.

"Јуче су са Шолцом, канцеларом економски најзначајније земље Европе, дошли и ’крем де ла крем’ европске индустрије, најбољих компанија батерија, представници фондова, ЕИБ-а, ЕБРД-а, који ће наставити да инвестирају“, додао је министар Весић.

Истакао је и значај посете потпредседника Европске комисије Мароша Шевчовича Београду.

"Вучићев потез је историјски, јер је обезбедио будућност Србије. Омогућио је да се у Србији живи пристојно од сопственог рада, да буду боље плате, пензије, да се отварају нова радна места, раст БДП-а. Зато ће се о јучерашњем дану тек говорити у будућности“, рекао је министар Весић.

Као посебно важно, указао је да је са канцеларом Шолцом, који долази из Социјалдемократске партије Немачке, јуче у Београду била и државна секретарка Франциском Брантнер, из странке Зелених, док је и најјача немачка опозициона странка – Хришћанско-демократска унија подржала овај пројекат.

"То значи да је Србија обезбедила консензус у немачкој политици да се са нашом земљом настави сарадња“, закључио је министар Весић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Пинк