Вести

Вучевић: Неговање партнерских веза Србије и Северне Македоније

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са министром унутрашњих послова Северне Македоније Панчом Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности, али и на другим пољима од значаја за грађане двеју држава.

Вучевић је оценио да се односи двеју земаља заснивају на традиционално пријатељским везама наших народа и добросуседским односима, додајући да је Србија опредељена за неговање партнерских веза са Северном Македонијом и пружање подршке по питању европских интеграција и регионалне сарадње.

Вучевић је истакао значај учвршћивања сарадње у области безбедности, борбе против тероризма и илегалних миграција, као и партнерства у оквиру ванредних ситуација.

Вучевић је, говорећи о регионалној сарадњи, оценио да је споразум у оквиру иницијативе „Отворени Балканˮ о преласку граница са личним исправама пример добре праксе у интересу грађана двеју држава.

Када је у питању ситуација у региону, Вучевић је изразио негодовање због одлуке Северне Македоније да буде коспонзор Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, наглашавајући да оваква одлука, као и усвајање Резолуције не доприносе миру и стабилности у региону и његовој чвршћој сарадњи.

Министар унутрашњих послова Северне Македоније је изразио захвалност Србији на помоћи Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације у циљу санирања шумског пожара који се овог месеца догодио на подручју општина Неготино, Конче и Штип.

Тошковски је навео да је Северна Македонија опредељена за успостављање пројекта размене полицијских службеника између две земље, пре свега у туристичким областима, као и за успостављање заједничког граничног портала Србије и Северне Македоније.

Вучевић је упутио честитке новој Влади Северне Македоније и премијеру Христијану Мицкоском, и изразио уверење да ће бити настављена добра сарадња двеју земаља.

Састанку са министром унутрашњих послова Северне Македоније присуствовао је и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

 

 

 

Извор: Танјуг