Вести

Вучевић: Манастир Жича један од стубова државности нације

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да је манастир Жича један од стубова државности нације и да због тога у њега треба да се што више улаже, а да је у плану уређење комплетне фасаде манастира.

"Сама чињеница да је овај манастир место крунисања седморице српских краљева, манастир из 13. века, који је један од субова наше државотворности или државности, не само цркве него целе нације, јесте позив и призив свима нама да будемо посвећени и да још више улажемо", рекао је председник Вучевић новинарима, након посете манастиру Жича.

Председник Вучевић разговарао је са сестринством у манастиру и, како је навео, сагледао је шта је до сада урађено и шта треба урадити у наредном периоду.

"Рекао бих да је данас манастир у моралном сјају какав заслужује, чека нас уређење комплетне фасаде", рекао је председник Вучевић и додао да се ради и на уређењу простора око манастира.

Према речима председника Вучевића, не може да буде модернизације без историје и духовности, нити може довољно да се улаже у заштиту, очување и уређење културе без јаче економије и привреде.

Председник Вучевић додао је да предстоји много радова у Рашком округу и самом граду Краљеву.

Како је најавио председник Вучевић, делегација владе ће наставити са праксом да обилази све управне округе и различите делове Србије.

Председник Вучевић претходно је обишао манастир Жича код Краљева, у оквиру којег је у јуну ове године завршен пројекат рехабилитације приступних саобраћајница и платоа.

Дочекале су га игуманија мати Јелена и сестра Нектарија које су га упознале са историјом манастира.

 

Неће бити никаквих непланских отварања рудника у Србији

Председник Вучевић изјавио је да неће бити никаквих непланских отварања рудника у Србији и објаснио је да то што нека компанија добије истраживачко право је годинама удаљено од експлоатације и евентуалног отварања рудника.

"Неће бити никаквог непланског отварања рудника, нити ће ико дозволити да се угрожава здравље грађана, нити ће се дозволити угрожавање животне средине. О томе ће водити рачуна државни органи, држава, а јавност ће пратити", рекао је председник Вучевић одговарајући на питање новинара какве рударске истражне радње су планиране у околини Краљева и да ли ће и ту бити отворен рудник.

Председник Вучевић додао је да је од 2003. године до данас издато више десетина решења о истраживању руда у различитим деловима Србије, а да је у истом периоду отворен само један рудник у Србији, Чукару Пеки у Бору.

"Нећу да будем део амбијента који представља рударство као неко копање и уништавање државе, ја мислим да је рударство снажан део економије Србије", рекао је председник Вучевић и подсетио да је још у средњовековној Србији рударство било важна привредна грана.

Председник Вучевић поновио је да за оваква најосетљивија питања држава жели да омогући расправу кроз скупштинска тела, а не искључује ни референдум.

"Нико не доноси одлуку сам за себе и нико не ради против своје државе. Не знам колико пута да поновим, исти ваздух дишем као и сви остали грађани, сви дишемо, исту воду пијемо. Мајка и деца ми живе у овој држави. А ко је луд да уништава сопствену државу?", упитао је председник Вучевић.

Председник Вучевић поновио је да је за последњу 21 годину отворен само један нови у Србији, Чукару Пеки.

"А сад нам неко прича да ће да се отворе десетине, стотине рудника, практично преко ноћи. Па то све да неко хоће, а неће, није могуће. Све да неко и хоће, није могуће да се уради", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је, уколико буде референдума о питањима као што је пројекат "Јадар", да он неће имати проблем да позове грађане да, како је истакао, Србија одабере развој и коришћење својих природних ресурса.

На питање новинара зашто је Влада променила уредбу о намени виле у којој је живела Јованка Броз и да ли је то урађено због председнице Народне скупштине Ане Брнабић, како би се она уселила, председник Вучевић одговорио је да је урађено нешто што он сматра да је одавно требало бити урађено и додао да није урађено ништа против закона.

"Председник Народне скупштине, као по уставу број два, хијерархијски гледано, има право на коришћење одређених објеката", рекао је председник Вучевић и указао да треба водити рачуна о безбедности људи који су на тако високим позицијама.

 

 

Извор: Танјуг