Вести

Вучић: Mени је најважније оно што могу да урадим за своју земљу

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да није оптимиста по питању процеса интеграције Србије у ЕУ до 2028. године и да не верује да ће се то догодити 2028. године, као и да је његова процена да се то неће догодити пре 2030. године.

"Желим све најбоље Црној Гори, али не верујем да ће они бити део ЕУ 2028. године, не верујем ни да ћемо ми бити део ЕУ 2028. године", рекао је председник Вучић на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" који је организован у оквиру Глобалног безбедносног форума "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу.

Председник Вучић је оценио да се интереси ЕУ разликују са времена на време од српских интереса и навео да је његова процена да земље кандидати региона неће ући у ЕУ пре 2030. године.

"Имамо различите процене о будућности ЕУ, али сви желимо да будемо део ЕУ, међутим нисмо сигурни како ће ситуација изгледати у земљама чланицама ЕУ. Оно што је очигледно је да Украјина и Молдавија добијају моментум, што је разумљиво, али истовремено постоји јавна исцрпљеност унутар ЕУ на тему проширења", рекао је председник Вучић.

Додао је да је за Србију у међувремену најважније да обави неке конкретне кораке.

"Нама је битно да што пре добијемо јединствену европску област плаћања, да добијемо зелене коридоре, за своје камионе, за нашу индустрију, када нешто извозимо у ЕУ и обрнуто. Да се добије више инвеститора, да се спроведу процеси и реформе, када је реч о правосудним системима, привлачење директних страних инвестиција", рекао је председник Вучић.

Навео је да је увек прагматичан и да није велики сањар и да је заинтересован за економски напредак Србије. 

"Успешно смо претекли све на Западном Балкану, иако смо били на четвртом месту пре 10 година. Сада смо са четвртог места у региону дошли на прво место у скоро свим параметрима", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија мора да се промени на известан начин пре уласка у ЕУ, да спроведе одређене реформе, али исто тако, наводи, да ће ЕУ морати да прихвати чињеницу да имамо различита гледишта на одређена питања, што не би требало да угрожава јединство у ЕУ.

"Када причамо о Повељи УН или када причамо о резолуцијама УН, чињеница је да је Русија започела агресију на Украјину, а када пређете на Србију, шта ћемо ми са својим повељама и резолуцијама 1244 које се односе на територијални интегритет Србије. То су нека питања на која гледамо другачије и знамо да не можемо да будемо део ЕУ пре него што решимо на начин да ћемо и једни и други бити и једнако незадовољни и једнако задовољни", закључио је председник Вучић.

Коментаришући изјаву црногорског председника Јакова Милатовића да је Црна Гора своју спољну политику у потпуности ускладила са ЕУ, као и да већ 20 година користи евро као званичну валуту, али и да је чланица НАТО већ седам година, што је црногорски председник оценио као предности уласка у ЕУ, председник Вучић је навео да "Милатовић хоће да каже да се Србија није у свему сагласила са ЕУ, на пример о санкцијама Русији".

Председник Вучић истакао је да у Србији није евро званична валута, већ да користимо своју валуту и да се тиме поносимо.

Додао је да Србија није чланица НАТО јер су бомбардовали СРЈ 1999. године, али је навео да Србија има добре односе са НАТО.

"Наша сарадња расте и могу да кажем да рачунамо на НАТО да штити становништво Србије на Косову, нарочито на северу Косова", рекао је председник Вучић.

Коментаришући Милатовићеву изјаву да сматра добрим сваки успех земаља у региону по питању напретка у приступању ЕУ, председник Вучић рекао је да верује да је успех сваке земље или сваког ентитета у нашем региону добар за нас, али да сматра да је реалнији и "макар мало искуснији" од Милатовића када је ова тема у питању.

Додао је да нико не зна шта може да се деси ни за шест месеци, због ратова у Украјини и на Блиском Истоку.

"Виђао сам различите повољне ветрове протеклих година, виђао сам и бочне ветрове и тако даље. Ти ветрови се стално мењају и нико не зна шта може да се деси за шест месеци или годину дана због ситуације у Украјини, ситуације на Блиском Истоку, ситуације у Европи. И надам се да ћемо бити у прилици да задржимо мир и стабилност у региону, а све друго на крају крајева своди се на економске активности", рекао је председник Вучић.

Оценио је да имамо велику шансу са својим политикама о критичним сировинама, наводећи да то може да буде велики подстицај и нова подстицајна област "не само за Србију већ и за све нас".

"А истовремено се надам да ће агенда раста и реформе моћи да нам помогне и није ствар само у томе да се заради новац, јер нас неће спасити ни 100 ни 500 милиона, али то ће бити добар сигнал, створиће бољи имиџ за цео регион, за све нас и то је оно што је јако важно и треба то да испунимо", изјавио је председник Вучић.

Истакао је да "морамо да испоручимо нешто опипљиво свом народу".

"Надам се да је председник Милатовић у праву. Верујем да сам ја у праву, али надам се да је он у праву - надам се да ћемо сви постати чланови ЕУ много пре него што сам рекао и што очекујем", истакао је председник Вучић.

 

Нисам причао са Путином две и по године, за разлику од неких европских лидера

Председник Вучић рекао је на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" на Глобалном безбедносном форуму "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу да са председником Русије Владимиром Путином није разговарао две и по године, и да Србија није на две стране, већ да је на путу ка ЕУ, али да има традиционално добре везе са Русијом.

Одговарајући на питање какав однос има са руским председником, председник Вучић рекао је да са њим није причао две и по године, од како је почео рат, за разлику од неких других европских лидера. 

"Многи су причали са њим телефоном, посећивали га, причали са њим широм света. Не мислим на (Виктора) Орбана, мислим на многе лидере. На многе европске лидере, ја нисам причао са њим. Али, као што видите, ви из неког разлога сте хтели да нагласите да ја радим нешто што не раде други европски лидери", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да не постоје "две стране", већ да је Србија на путу ка Европској унији. 

"Ми имамо традиционално врло добре везе са Русијом, и то не кријем и тога се не стидим. То је увек био случај између Срба и Руса. И ми смо једина земља у Европи која није наметнула санкције Русији. И као што можете видети, ја се не бојим да то отворено кажем", рекао је председник Вучић. 

Са друге стране, како је истакао председник Вучић, Србија је осудила руску агресију на Украјину неколико пута на састанцима ОЕБС-а, у Генералној скупштини Уједињених нација.

" Кад причамо о хуманитарној помоћи Украјини, ви сте заправо управо показали да се све своди на друштвене мреже, новинаре, новине и пропаганду. Ако анализирамо ко је помогао Украјини хуманитарном помоћи са свим другим аспектима, аспектима да кажемо са Западног Балкана. Одаберите све, свих пет, односно четири земље и један ентитет, сви они заједно су до сада Украјини дали 20 пута мање помоћи од мале Србије. И не питајте сад мене, питајте Украјинце. Ако се све увек своди на то да неко воли или мрзи Вучића, или Орбана или неког другог, а да не причамо о чињеницама, онда нисмо на добром путу", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић се осврнуо и на састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и рекао да је имао сјајне разговоре са њом. 

"Верујем да ми боље испуњавамо ову агенду развоја и реформе, боље од многих других. Причали смо о различитим питањима, нашли смо заједнички именитељ са госпођом председницом и верујем да, иако наравно не знам ништа о овим бирократским питањима, кластерима, поглављима, верујем да ћемо бити у прилици да отворимо неке кластере пре краја године", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да се у Европи нико не слаже са њим по питању не увођења санкција Русији, али да разумеју његов став.

"Зато што сам искрен и поштен човек, никога не лажем и увек говорим какав је став Србије", додао је председник Вучић. 

 

Свима отворено говорим да желим да Србија што пре уђе у ЕУ

Председник Вучић изјавио је да он увек отворено говори да жели да Србија буде део Европске уније и то што пре, али да, када год то уради, појаве се сумње да ли Србија хоће да буде део Европске уније или руски тројански коњ или руска марионета.

Говорећи на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" на Глобалном безбедносном форуму "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу, председник Вучић рекао је да то слуша сваки дан и да нема проблем да о томе јавно прича.

"Зато верујем да је претходна посета немачког канцерала Олафа Шолца и председника Француске Емануела Макрона, која је трајала до јуче поподне, јако важна. Имали смо још неке посете у Србији недавно и надам се да ћемо бити у стању да дођемо до заједничког именитеља кад је реч о нашим интересима који ће нас приближити Европској унији. Али када кажемо нешто, људи треба у то да верују, јер ми ништа не кријемо", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, многи имају предрасуде према Србији.

"Ја верујем да људи који су заправо надлежни, дакле људи који имају знање, нису површни. Верујем да прави лидери не могу да буду површни, а верујем да прави лидери не смеју да имају такав приступ и верујем да они све знају", рекао је председник Вучић и додао да се све своди на имиџ.

Како је рекао, треба да разговарамо једни са другима, да причамо о проблемима и треба да престанемо да етикетирамо људе зато што имају другачије идеје. 

"Ако постоји неко ко би могао да каже, океј, треба нам мир између Украјине и Русије, ви ћете рећи, а, овај тип је издајица, он је издајник, он је на страни Руса. Не, ја верујем да би то било у корист Украјине, јер њима је то потребно, треба им мир много пре него Русима, али то нико не жели да каже, зато што је свима лакше да понављају ту једну реченицу, а то је победићемо, победићемо, нећу сада да питам како, већ вас питам када, а кад вас питам када, онда никад нема правог одговора", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић сматра да Србија мора да уради многе ствари на интерном нивоу и бројне реформе.

"Морамо да променимо начин гледања на ствари, мислим да смо на добром путу кад је реч о економији. Иде нам добро, ми имамо најбржу и највећу стопу раста, једна смо од две земље са највећим бројем раста плус 4,4 одсто у првој половини ове године и надам се да ћемо наставити тако", навео је председник Вучић. 

Говорећи о Русима и Украјинцима који су дошли у Србију после почетка агресије Русије на Украјину, председник Вучић је рекао да је 95 одсто Руса који живе у Србији против председника Русије Владимира Путина јер су побегли од рата и његове политике и углавном су из већих градова, док је 95 одсто Украјинаца проруски оријентисано, јер су побегли углавном из крајева где се говори руски, као што је Доњецка и Луганска област.

 

Прва следећа земља која ће се придружити ЕУ је Украјина 2030. године

Председник Вучић изјавио је да не верује да ће земље кандидати из региона постати чланице ЕУ пре 2030. година, додавши да ће до те године Украјина бити прва следећа земља која ће се придружити Унији. 

"Након тога, верујем да ће Србија, Албанија, Црна Гора и надамо се, ако Бугари дозволе (Северној) Македонији да се придружи, верујем да ће се и они придружити, али након што се Украјина придружи. То је оно у што ја верујем, видећемо да ли сам у праву или не", рекао је председник Вучић.

На констатацију другог учесника панела, председника Црне Горе Јакова Милатовића, да Србија шаље нејасне поруке где жели да буде, председник Вучић је одговорио да и данас има врло јасну поруку о европском путу, али и да су многи људи из региона, заједно са неким другима, увек инсистирали на томе да та порука није довољно јасна, јер се то уклапало у њихов наратив. 

"Не бисте ви били толико добри да не постоји неваљала Србија", рекао је председник Вучић.

На Милатовићеву изјаву да је Југославију чинило шест република и да наслеђе Покрета несврстаних постоји и у другим републикама, а не само у Србији, председник Вучић је одговорио да су Црна Гора и многе западне земље учествовале у растурању једне од тих република, Србије.

"Признали сте независност "Косова". И то је урађено против повеља Европске уније, резолуције УН 1244 и урађено је против закона. Напад на Србију је спроведен без икакве одлуке Савета безбедности УН. То је мала разлика између нас. Заправо и не тако мала", рекао је председник Вучић.

Поновио је да Србија јесте на путу ка Еуропској унији и да је највећи проблем за Србију на том путу однос са Приштином. 

 

 Извор: Танјуг