Вести

Вучевић: Наставак терора над српским народом на КиМ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да су, према новим информацијама, у северном делу Косовске Митровице ухапшена тројица младића српске националности, као и четврти који је то све снимио телефоном.

"По информацијама које имам, јутрос сам се чуо са Петром Петковићем, тројица Срба, младића српске националности су на северу претучена, извучени из једног објекта па претучени, а ухапшен је и четврти који је то све забележио својим телефоном, који је снимао ту репресију и напад на српске младиће", рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Вучевић је рекао да има информацију да су привели једног од младића зато што су га наводно идентификовали у вези са протестом Срба прошле године у Звечану.

"Питање је где ће и куда ће водити та њихова инквизиторска истрага, али оно што нажалост се наставља је тај притисак на Србе свакодневно", истакао је Вучевић.

Нагласио је да Приштина врши свакодневну репресију над нашим народом, како би се направио амбијент да не могу тамо више да остану.

"Много је тешка ситуација. Родитељи су наравно били у страху, покушавали су да добију информације, али нису успели. Отац једног од младића, који је приведен и јавио се јутрос на послу у здраваственом центру, обавестио је своје колеге да постоје индиције да ће оптужба ићи и у неком другом правцу. Наравно, није лако ни прикупити све релевантне информације с терена, имајући у виду све опструктивне мере које Курти предузима и не лако прикупљање свих чињеница, односно долазак до правих информација у краткорочном периоду", навео је Вучевић.

Додао је да је тешка ситуација и да нас многе муке очекују на КиМ.

 

Останак у дијалогу је питање одговорности, не смисла

Вучевић је изјавио да је данашњи састанак председника Србије Александар Вучића са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком увод у следећу рунду разговора, односно дијалога у Бриселу, али да ће се тек видети да ли ће то нечему резултирати или не.

Вучевић је гостујући на ТВ Првој реко да останак у дијалогу није питање смисла, већ одговорности.

"Ми не смемо да испаднемо криви и они који су довели до краха дијалога и до престанка разговора и да се онда крене на други начин решавања чему би се многи обрадовали посебно они не добронамерни за нас и наш народ", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију сада после свега шта се дешава на КиМ треба нека наша реакција, криза, конфликт  како би увукао Србију у сукоб.

"Куртију треба нека наша реакција која би водила у конфронтацију зато што онда он испада жртва, зато што он добија наратив који му треба и за изборе на КиМ и пред међународном заједницом", рекао је Вучевић.

 

Опозиција најављује преузимање протеста око литијума због политичких поена

Вучевић je изјавио да је председник Александар Вучић у Љубовији имао врло важан дијалог са грађанима о литијуму, јер смо смо први пут сви могли да чујемо одговоре Рио Тинта, као и да то што је део опозиције најавио да и званично креће у преузимање протеста против рудника показује да опозиционе странке све злоупотребљавају зарад добијања политичких поена, па и питање литијума.

"Тако вам је било и када су кренула окупљања грађана након масовних убистава и на Врачару и у Дубони. Исто је на крају испливало да је то у организацији политичких странака. Данас имате идентичну ситуацију, да брига дела грађана око пројекта Јадар и очекивано тражење одговора на многа питања, добијају сада праву садржину злоупотребом опозиционалних странака, односно оних који су довели Рио Тинто у Србију", навео је Вучевић.

Вучевић је на питање да коментарише то што је део опозиције најавио да и званично креће у преузимање протеста, које су раније званично организовала еколошка удружења, као и да притисак на председника Вучића са улице треба да преузму странке, рекао да је то очекивано и да је то све оно о чему је власт раније причала.

Рекао је да су Рио Тинто довели управо и Демократска странка и Демократска странка Србије када су те странке биле на власти и њихови коалиције и партнери.

"И ево видите, Милош Јовановић је проговорио оно што смо рекли, па је било до пре неких дана оспоравано, не, није то опозиција, не, нису то представници бившег режима, то су обични грађани, забринути грађани, организоване групе грађана, све то тако, док на крају не дођу они који су заиста иза тога или који, као политичке хијене, увек стоје и чекају да се домогну неког плена, пре свега да тај плен буде лак за њих, а врло укусан", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да су у Љубовији људи могли да поставе врло конкретна питања око литијума и пројекта Јадар.

"По први пут смо сви могли да чујемо одговоре од стране Рио Тинта, јер је дошао један од главних људи те компаније на нивоу целог света, не само овог локалног огранка у Србији. И на неки начин да се суочи та аргументација, да се поставе конкретна питања. И одмах вам је ситуација далеко јаснија или боља. Видите да постоји комуникација и ти људи нису скривени који имају само интерес за екстра профит", рекао је Вучевић.

Истакао је да се показало да и они из Рио Тинта морају да одговарају на питања и чују и осете реакцију јавности Србије. "Да не могу да се понашају као да се то не дешава. Као што и јавност Србије мора да чује и разуме аргументе и те компаније", рекао је Вучевић.

Истиче да је јасно да су протести против литијума политички и усмерени на Вучићеву смену односно промену политичке гарнитуре у Србији и добијање власти без избора.

"То је тема, а литијум је неко видео као добар окидач за добијање политичких поена односно за мобилизацију одређених политичких кругова и покушај да се дође на власт", напоменуо је Вучевић.

Вучевић је навео да су у Љубовији људи могли да поставе врло конкретна питања око литијума и пројекта Јадар.

"По први пут смо сви могли да чујемо одговоре од стране Рио Тинта, јер је дошао један од главних људи те компаније на нивоу целог света, не само овог локалног огранка у Србији. И на неки начин да се суочи та аргументација, да се поставе конкретна питања. И одмах вам је ситуација далеко јаснија или боља. Видите да постоји комуникација и ти људи нису скривени који имају само  интерес за екстра профит", рекао је Вучевић.

Истакао је да се показало да и они из Рио Тинта морају да одговарају на питања и чују и осете реакцију јавности Србије. "Да не могу да се понашају као да се то не дешава. Као што и јавност Србије мора да чује и разуме аргументе и те компаније", рекао је Вучевић.

Нагласио је да је по питању пројекта Јадар пред нама најмање 24 месеца упознавања и добијања информација и чињеница о целом том пројекту.

"Треба нам најмање две године да бисмо ми поставили ствари на своје место. То је неспорно. Неће држава дозволити да се ишта ради ако нема чврсте гаранције за заштиту здравља људи и за заштиту природе. Пре свега воде. Пре свега пијаће воде и наших река. То је најважније и око тога нема компромиса. Мора све да буде гарантовано у форми документа које наш систем тражи. Да се раде лабораторије, да се раде процене, да то потписају референтне установе, институције и људи са лиценцама, односно људи са струком и знањем. Много је питања на које тек треба да добијемо одговор. Мислим да ни Рио Тинто нема у овом тренутку одговора на сва питања, зато што и тај процес за њих је исто у некој мери новина", навео је Вучевић.

Поручио је да је здравље људи и заштита воде односно чување природне околине изнад свега.

"Али ако то имамо у форми да је гарантовано и да је заштићено, онда морамо да разумемо економску предност и да Србија на тај начин може да оде у Пету индустријску револуцију и направи значајан искорак у свом развоју и свакако за регион, а рекао бих у ширем контексту. И да види своју нову снагу и у геополитичким односима", нагласио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва