Архива новинских чланака

Актер - Александар Вучић - 23.01.2012.

Какав је одзив оних на које рачунате?
Има неких који су на различите начине везани директно за власт, има оних који нису, али људи који слободно мисле и осећају пулс народа прикључују нам се и ту више није битно да ли ће неко имати једног посланика или не. Томислав Николић ће одговарати за све, како неко не би помислио да ће то бити коалиција од 700 страна. Не. Биће једна листа и једна страна, и крај приче.

Поменимо још неку групацију која ће вам се прикључити?
Има их, али не могу још да кажем. За сада имам барем још две веома озбиљне организације.

Сада сви праве покрете. Да ли је то можда недостатак коалиционог капацитета, и начин за омасовљење сигурних гласача, или мода?
Заиста мислим да то иначе није тачно, јер ако саберете по резултатима видећете да СПС, ЛДП и ДС не могу да формирају Владу. Они ће на локалу рачунати на радикале и то су већ договорили. Та подршка радикала видљива је у разним ТВ емисијама Ђиласове и Шаперове продукције „Емоушн“, односно „Адреналин“. У свим тим емисијама радикали су главни не би ли власти подигли рејтинг, а осталима спуштали, пре свега нама и ДСС-у. Није овде питање коалиционог капацитета.

Шта је онда у питању?
Питање је има ли неко право да вара људе у Србији тиме шта ће и како да ради. Ми кажемо људима да идемо на изборе против тих и тих да бисмо се борили за одређене вредности, и изборили за то да људи могу да живе боље, да у Србији може бити правде, да можемо да донесемо нови закон о јавним набавкама којим ћемо уштедети од 500 милиона до милијарду евра. Да бисмо све то спровели не можемо да идемо са данашњим кључним носиоцима режима.

Зашто и ви формирате покрет?
Мислим да је најпоштеније да људима кажемо са ким не можемо, а не да се после избора договарамо и радимо шта хоћемо као на пијаци. Осим тога, нико не иде на изборе у покретима. Једини широки народни покрет биће наш зато што се ми не бавимо ускостраначким интересима. Ми смо нашу странку подредили националном интересу, а национални интерес је да дође до промене власти. Да смо себични ишли бисмо самостално, јер бисмо појединачно били убедљиво најјачи. Не бисмо имали никакав проблем, сели бисмо у посланичке клупе, имали бисмо у 80–90 општина власт и шта нас брига.

То уопште није лоша опција?
Шта ће бити ако ови остану на власти, јер на републичком нивоу нисмо решили ништа? Наш циљ је да ширином покрета покажемо да смо спремни да прихватамо и идеје многих других, али смо спремни, за разлику од осталих који причају да имају не знам какве кадрове, и да прихватамо кадрове који нису из наше странке. Погледајте ко су ти њихови кадрови. Зар су то потпредседници ДС-а? Наши Јоргованка Табаковић, Зорана Милановић, Марко Ђурић, Никола Селаковић и Небојша Стефановић су десет пута бољи и образованији од сваког њиховог потпредседника. Желимо да покажемо своју ширину и прихватимо сарадњу са стручним људима, чак и са онима из противничких странака ако добро раде посао.

Та ширина покрета подразумева и захтеве чланова за министарским, посланичким и другим местима. Хоћете ли моћи да их намирите?
Најмањи је проблем кад људи разумеју шта је основни циљ. Мислим да Томислав Николић и ја добро разумемо шта је циљ, и тај циљ претпостављамо свему другом. Не мислим да било ко од наших партнера мисли да је најважније да ли ће имати два посланика, три одборника или нешто друго. Мислим да сви знају да је много важније да променимо ствари у Србији. То, наравно, није лака техника, али искусни смо људи, толико дуго се бавимо овим послом тако да ту не би смело да буде било каквих проблема. Овде је један велики субјекат на политичкој сцени и зна се ко је крив и ко одговоран. Нећемо говорити то је урадио неко други, већ ћемо рећи то смо урадили ми.

Већ дуго се наговештава могућност коалиције између СНС-а и ДС-а. Недавно је председник Тадић рекао да до тога никада неће доћи. Јесте ли некада размишљали о могућности прављења такве коалиције?
Не. Схватио сам да је и бесмислено да одговарам на то. Бесмислено је да свакога дана одговарам на изјаве Ивице Дачића, када знам да он то говори зато што је уплашен, зато што је у паничном страху. Он рачуна ко би могао да формира Владу. Уопште није важно шта они говоре. Важно је да кад идете пред људе не смете да их лажете, већ да им кажете истину. Ја сам и своје деловање веома ограничио. Нећу да будем у извршним органима са људима из ДС-а и СПС-а. Када то кажем онда да ће тако и бити. Рекао сам да нећу бити посланик ако не будем градоначелник, иако на превару то нисам постао.

Својевремено сте позивали Расима Љајића и Мађаре да вам се придруже, али није било неког јасног одговора?
Не мора да га буде. Ми ћемо да разговарамо са свима. Веома поштујемо Иштвана Пастора и није нам важно шта ће рећи. Претпостављам да ће он бити већински заступник идеја мађарске националне мањине, а онај ко буде већински заступник мађарске националне мањине тај мора да буде у Влади. То је наша политика и наша жеља. Не можете да водите Србију, а да немате представника националних мањина у Влади. Они никада експлицитно нису одбили такву могућност.

Странка СДПС Расима Љајића није мањинска већ регионална?
То је сада већ друга ствар. То је питање разговора са онима са којима сарадњу не можете да добијете на начин на који можете да је имате са главним режимским странкама. Уверен сам да Расим Љајић не мисли увек све најбоље о нашој политици, као што ми не мислимо увек све најбоље о његовој политици, али ако ме питате да ли је он највише крив за све што се у Србији дешавало, рећи ћу да није. Свима је јасно да је и његова одговорност била значајно мања него што је била и Ђиласова и Шутановчева и Дачићева, и сваког другог од тих главних.

Да ли постоји могућност за евентуалну постизборну сарадњу са Млађаном Динкићем и УРС-ом?
То није реално. Видите да немамо никакве односе са њима. Нисмо никада разговарали, нити имамо нешто заједничко.

Има ли изгледа да после избора са СПС-ом уђете у неку врсту коалиције?
На предлог Председништва одлуку ће донети Главни одбор, и уколико Томислав Николић тако нешто предложи лично ћу подржати, али у томе нећу учествовати.

Шта то значи?
То значи да нећу да будем у извршној власти ако у њој буде и СПС. Подржаћу сваку одлуку Томе Николића, али не могу да учествујем у извршним органима власти са тим људима, мада је и Тома рекао да не мисли да ради са њима.

Тома Николић је рекао и да сте ви војник партије и да ћете морати да поштујете такву одлуку?
Јесам војник партије и сада кажем – поштоваћу одлуку странке и подржаћу је, али у те органе се иде без мене.

Ивица Дачић се у име СПС-а извинио народу за грешке које су учињене од стране те партије. Практично се извинио и у ваше име, јер сте неко време били заједно у извршној власти?
Само две године. Морам да признам да понекад нисам у стању да разумем све што говори Ивица Дачић. Нека ради шта год хоће, нека се извињавају једни другима, нека се љубе и грле са онима за које су до пре две-три године говорили да су најгори на свету. Код њих не постоји ништа сем глади и жеђи за фотељом, функцијом и парама. Мене су у време формирања градске власти у Београду три месеца завлачили, лагали из дана у дан, децу нисам водио на море, да би једне ноћи рекли: „Извини, то сад не може, али ево даћемо ти прилику да идеш на нове изборе у Београду.“ Онда су ме још месец дана завлачили, да би последњи дан, на истеку рока, рекли: „Ми не можемо на нове изборе у Београду пошто смо прешли цензус, него формирамо власт са Ђиласом.“ Њихове речи, печати и потписи за мене апсолутно не значе ништа.

Опет се кандидујете за градоначелника. Ипак, када би опет зависило од СПС-а, да само један глас те странке треба да одлучи у вашу корист, да ли бисте прихватили?
Не. Зато што мени власт није најважнија ствар на свету. Људи ће рећи овај је луд, неко ће рећи овај није политичар, али имам принцип којег нећу да се одрекнем у животу. Имам и леђа и много сам стар да бих се савијао у овим годинама. Својевремено сам смео и могао тамо где није било могуће у СРС-у да говорим шта год и кад год сам хтео. Овде је дивно. Овде можете да мислите слободно и демократски. Такав да идем са онима за које све ово изговарам какав бих човек, какав лажов и преварант био. Људи би онда рекли: „Ето, дочепао се фотеље, па ће сада смислити објашњење народу.“ Е нећу, ето нећу.

Али бисте желели да будете градоначелник?
Што морам да будем градоначелник, што морам да будем било шта? Не морам да будем ако то од њих зависи, али мислим да ће то да зависи од народа, а не од њих, и од концепције и програма које нудимо. Зато немам никакав страх, и зато ово и говорим. Немам страх ни од неуспеха, нити од било чега другог, иако знам да идем против најмоћнијег, најбогатијег и најбескрупулознијег човека у Србији у сваком погледу. Довољно је било да видите како је изгледало све ово око пореза у Београду и да будете застрашени и престрашени тиме против кога идете.

Шта је ту спорно?
Наравно да Београд дугује порез, да ГСП дугује порез, да Пословни простор Стари град дугује порез, а ови из Пореске управе не само да су морали да се извињавају него ће на крају да оду и у затвор само зато што су говорили да је његово величанство дужно порез. То је скандалозно. Сећате се, претходно се појавио њихов партијски колега Ђидић, који је рекао да су шансе у промилима да постоји нека грешка, а онда кад су уследили телефонски позиви испоставило се да је пола листе грешка. Као и ова прича да је Ал Каида организовала напад у Бањалуци, а оно тамо неки мучени старац Србин који је из рата оставио оружје. И он је Ал Каида.

Шта нудите Београђанима као будући потенцијални градоначелник?
Нудим разлику у концепцији, нудим развој града. Суштина нашег концепта је развој града и инвестиције у њему. То је могуће и показаћу вам на само једном примеру. Простор око аутобуске станице може да се подели и уреди по моделу Аточа и Норд Мадрида. Зашто се, примера ради, један део саобраћаја не би склонио на општине Звездара и Вождовац за аутобусе који долазе из централне Србије, а један део на општине Земун и Нови Београд. Тада не би било проблема са тим да 1.200 аутобуса свакога дана улази у центар града. Да не говорим о томе да се тиме ослобађа простор у који ће одмах доћи неко ко ће да инвестира најмање 500 милиона евра. Тиме се ствара и могућност да се приход од такси и пореза, којих ће бити најмање 100 милиона евра, користи за враћање камата на кредите, али и за инвестиције у нешто друго. Ослободимо људе да граде и раде, немојмо све да контролишемо. Пустимо да Кемпински уради хотел „Југославију“ на тај начин, а не да им тражите милион или два милиона евра мита, као што је то био случај до сада.

Како ћете убрзати развој града?
Правимо канцеларију за брзи одговор, да човек који хоће дозволу за рад да је добије за 60-90 дана, а не за шест година зато што га малтретирају, јер свако тражи провизију. Знам да ће бити проблема при формирању те канцеларије, али наш циљ је да запослимо људе. Имамо 20 одсто људи у Београду без посла. Хајде да појачамо туристичку понуду Београда, да развијамо град, да не контролишемо све.

Зашто ће бити проблема при формирању те канцеларије?
Зар мислите да у нашој странци не постоје људи који су себе већ видели на местима дирекора, секретара, и који би радили по принципу ти заустави овог инвеститора, ја ћу мало овог другог, па ћемо ми да се договарамо како ћемо да извучемо што више новца? Свуда има таквих. Да би се то зауставило мора да се направи систем, да то не буде питање поверења у људе. Када се направи систем, као што смо ми замислили, биће другачије. Видео сам у Чикагу како изгледа одељење за издавање дозвола за градњу. Они дозволе за прикључење на електричну енергију или водовод издају за један дан, а код нас то не може месецима да се реши, али тамо нико не тражи додатни мито, јер ће на порезима и свему другом као држава да зараде више. То је суштина приче.

Ко ће чинити ту канцеларију за брзе одговоре?
Ми ћемо у тој канцеларији за брзе одговоре спојити неколико области. Ако се деси да имамо, примера ради, 50 инвеститора који траже дозволе и сва документација им је у реду, а ми приметимо да сваки пут проблем прави неко из урбанизма или из дирекције због нечега, значи ту се зауставља развој града, јер неко очекује паре. Онда тај лети напоље и иде да одговара по свим основама. Ако тај систем успемо да направимо ми смо направили огромну ствар и огроман корак напред, и то је концепцијска разлика о којој говорим и то разумеју они који желе да Београд буде мотор развоја Србије.

Најављени су и председнички избори. Ако ви будете формирали Владу, а председник Тадић задржи своју позицију, хоће ли бити кохабитације?
Не мислим да је могуће да Борис Тадић победи на изборима. Мислим да је већ дуго председник Србије, дуго је на врху политичке сцене и време је да оде у опозицију. Мислим да ће се то и десити. Не видим могућност да Тадић победи на изборима. То не видим ни у истраживању. Људи једноставно хоће промене.

Хоћете ли ви имати кандидата за председника?
Претпостављам да је логично да они који имају најшире поверење у Србији имају и свог председничког кандидата, и претпостављам да ће то бити Томислав Николић.

Томислав Николић је својевремено у интервјуу „Актеру“ рекао да би желео да изађе на мегдан Борису Тадићу за председничке изборе, али да се ломи између функција председника и премијера?
Тек ћемо разговарати о свему томе, али имам баш истраживање које говори да Николић побеђује Тадића, тако да не знам зашто бисмо мењали победничку варијанту за Србију.

Ко би онда био премијер?
Разговарали бисмо о томе. Да видимо како иде ситуација око избора. Рекао сам за шта се кандидујем, а видећемо какав ће распоред снага бити после парламентарних избора.

Очекује се ускоро одлука ЕУ о добијању статуса кандидата и можда о датуму за почетак преговора. Каква су ваша очекивања?
Надам се да ћемо добити статус кандидата, без обзира на то што ће то Тадић покушати да злоупотреби у политичке сврхе и да каже да је он за то заслужан. За то су заслужни сви грађани Србије, иако је то мање значајна вест од добијања датума за почетак преговора, када бисмо имали озбиљније приступе фондовима ЕУ. То је корак ка томе, а онда ћемо ми да завршавамо овај део посла који је остао да бисмо постали члан ЕУ.

Потпредседник ДС-а Душан Петровић рече недавно да Тома Николић не може да уведе Србију у ЕУ?
Зато Душан Петровић са „Интеркопом“ може да уведе Србију у ЕУ.

Шта је „Интеркоп“?
Кажу нека фирма из Шапца која мора да добије сваки посао у Србији који се тиче грађевинских радова. Претпостављам да ће Душан Петровић рећи да то нема никакве везе с њим, и сви ће се у Србији смејати.

Срби са севера Косова и Метохије најављују референдум, држава се томе противи и прозива вашу странку да их у томе подржава?
Бесмислено ми је да то сада коментаришем. Шта ту ради Борис Тадић? Он хоће да каже: „Драги мој Западе, ево ја сам можда мало грешио да бих освојио симпатије међ Србима, али сад хоћу да вам кажем да сам потпуно ваш. Погледајте шта раде они зликовци Тома и Вучић, они су криви за све што се збива на Косову.“ Нас нико није консултовао око референдума, ми се нисмо мешали ни око барикада, а он јесте, он је хвалио барикаде, али смо ми ти који смо уз свој народ, и ако наш народ мисли да је то за њега добро, ми ћемо рећи да.

Председник каже да има решење за Косово које мора да задовољи наше интересе, као и косовске и великих сила. Знате ли како изгледа то решење?
Сигуран сам да има неко генијално решење, видео сам да је нашао аналитичаре да хвале то решење, иако још нико није видео ни чуо какво је. Када будемо чули то решење, онда ћу бити пресрећан да могу да га коментаришем.

Многи су се изненадили када сте се ви и Тома Николић срели са Милорадом Додиком у Бањалуци. Сада је изненађење дошло око прославе годишњице Републике Српске, када сте ви на дан прославе угостили Додикову опозицију. Шта се сада ту догађа?
Не догађа се ништа посебно, ми желимо добре односе са Српском. Председник Николић је Додику честитао и крсну славу и двадесет година постојања РС. То није питање личних односа са Додиком, то је поштовање РС и такву врсту односа гајимо према Додику, али у РС постоје и други фактори. СДС је странка која је стварала РС, ми смо у опозицији овде, они су опозицији у РС, а Додик има право да преферира кога год хоће на политичкој сцени, али је он председник РС и добро је да у последње време не даје поруке типа са овим могу, са овим не могу. Желео бих да то признање Борису Тадићу доживим као признање Србији, а не као лично признаје Борису Тадићу.

ИЗБОРИ

Хоће ли избори бити 6. маја, као што се најављује?
Мислим да ће бити пре тога. Три датума су у оптицају – 8. април, 22. или 29. април, пошто је 15. априла Васкрс.

ОДНОСИ С ДИЈАСПОРОМ

Дошла вам је опозиција из РС, посетили сте Црну Гору, има информација да имате добру подршку у Француској, да ли мобилишете дијаспору широм планете пред изборе?
Разговарао сам са неким од наших најзначајнијих бизнисмена у Америци, од Мајка Павловића па надаље, са људима који су улагали на овим просторима. Разговараћемо са свима и очекујемо најширу подршку из дијаспоре. Огроман број људи отишао је из земље. Нисам сигуран да ћемо у кратком времену имати начина да их вратимо и да обезбедимо просечне зараде на нивоу на којем би они били задовољни, али мислим да можемо да их подстакнемо да много више улажу у своју земљу. Не само да улажу, већ да буду и људи који ће се за ту земљу борити на сваком кораку и у сваком делу земаљске кугле.