Архива новинских чланака

Ало! - Александар Вучић - 09.12.2011.

- Шта ако странка ипак одлучи да формира коалицију са СПС-ом?
- Поштоваћу сваку одлуку Томислава Николића, али своју реч нећу да погазим. Ја у власти у којој би био и СПС лично нећу учествовати. Дачић је сам себе убедио да ће он бити неки тас на ваги, али од тога нема ништа. Његова странка је одлучила да иде заједно са ДС-ом и заједно с њи ће изгубити изборе. Показаће се као и 2000. године да кад народ реши да вас почисти, ту нема спаса.

- Према појединим информацијама, власт би врло радо сарађивала с Велимиром Илићем. Плашите ли се да вам пред изборе не преотму коалиционе партнере?
- Нема шансе. Имам апсолутно поверење у господина Илића. Слушао сам ја те приче од Палме и Дачића. Дачић воли да седне да једе прасе или јагње и онда прича свашта.

- Да ли је тачна вест да се држава спрема и за председничке изборе који би се одржали заједно с парламентарним?
- Не верујем да ће председнички и парламентарни избори бити заједно, али се они стално баве триковима. Купују 20 одсто акција „Телекома“ од грчког ОТЕ да би могли пред изборе да поделе акције грађанима и привуку њихове гласове. Велика већина грађана је сиромашна, па ће те акције њиховим тајкунима продати будзашто. На тај начин су тобоже нешто направили за народ, а у ствари су себи и својима згрнули велики новац у џепове.

- Шта се дешава са сарадњом са ПУПС-ом? И ту сте конкуренција социјалистима.
- Ми ПУПС поштујемо и тачка.

- Колика је могућност да они ипак пред изборе промене страну?
- Не ради се о промени стране, већ о размишљању о будућности.

- Да ли је ваша понуда Милици Делевић део предизборног рата са градоначелником Београда и њеним бившим супругом Драганом Ђиласом?
- Не, није. Нема никакве везе са господином Ђиласом. Ја сам то говорио и пре две, три године. Нико од нас није богом дан и желим да после избора на таквим местима остану стручни људи. Госпођа Делевић је парадигма за то. Прочитао сам у „Ало!“ да је она ту понуду одбила, мораћемо да ангажујемо наког другог, али би њено искуство и знање нама добро дошло.

- Знате ли каква ће одлука о кандидатури Србије за ЕУ стићи из Брисела данас?
- Разговарали смо са више кабинета европских земаља и речено нам је да све зависи од одлуке немачке канцеларке Ангеле Меркел. У Бриселу постоји воља да добијемо кандидатуру, али ће коначну одлуку донети Немачка.

- Посетили сте Зукорлића, Ђукановића, Јаншу, који међу већином грађана Србије имају негативан имиџ. Логичнио је да сте знали да би вам то могло донети негативне поене, због чега сте то ипак урадили?
- Нисмо ми направили проблем са Зукорлићем него ДС, ми хоћемо да решимо тај проблем. Код Ђукановића смо ишли да обезбедимо што бољи положај Срба у Црној Гори као што и они желе такав положај Црногораца у Србији.

- Да ли бисте по истом моделу, за добро Срба на Косову и државе Србије, пристали да се састанете и са Хашимом Тачијем?
- У овом тренутку није реално да се састанемо с Тачијем, али ако би Срби од тога имали неке користи, можда би се и састали с њим.

Барикаде је поставила власт!

- Оптуживани сте да манипулишете народом на барикадама са фамозним Звонком Веселиновићем. Како се онда десило да оне буду уклоњене на позив председника Тадића?
- Прво су рекли да су сами ставили барикаде, а потом су за то оптужили нас. Нисмо ми стављали барикаде, већ они. Ишли су по свим амбасадама и обијали прагове и говорили да смо за све криви Тома и ја. На крају су ваљда сви схватили да су све те процесе они контролисали преко државне безбедности. Што се тиче преговора о Косову, још нисам видео неко решење које је у корист Срба.