Архива новинских чланака

Ало! - Александар Вучић - 16.01.2011.

Један дневни лист је објавио да са ДС-ом желите да формирате нову владу и да сте то ви пренели саговорнику из Тадићевог окружења. Да ли је истина да бисте били шеф дипломатије?
- Могу само да кажем - срам их било због те измишљотине. Открићу вам једну тајну - ја никада не могу да будем министар спољних послова. Из здравствених разлога не могу више од два пута месечно да летим и то радим уз велике напоре.

Све чешће вас оптужују да сте штака власти. Да ли сте се ви нешто договарали са ДС-ом?
- Нити смо се договарали, нити ћемо, али нам то раде када немају других аргумената и желе да нас наведу да ми објашњавамо како нећемо да идемо са њима. Па и сам Борис Тадић у разговору са многим страним званичницима истиче да му је највећи проблем раст СНС-а. СНС и ДС су најудаљенији на политичкој сцени и ми смо поларизовали Србију.

Ви сте и сами рекли да сте пријатељ са шефом Тадићевог кабинета Микијем Ракићем?
- Јесам, али немојте да злоупотребљавате то што се ја, за разлику од других политичара, не стидим и не кријем са ким сам у добрим односима, али то са било каквим разговорима нема никакве везе.

Да ли са њим некада разговарате о политици?
- У последње време се виђамо нешто ређе, претпостављам и због тешких политичких односа, а и кад смо се виђали раније, углавном смо избегавали политичке теме.

О чему онда разговарате?
- Своје приватне ствари не желим да износим.

Подржавате ли предлог Бориса Тадића за променом изборног система?
- Ми не желимо да мењамо изборни систем, али мислим да је боље за Србију да постоје два блока и мањи број партија него да их имамо 17 у влади које заступају своје појединачне интересе. Мислимо да пропорционални систем тренутно на најбољи начин одсликава политичку вољу грађана Србије.

Какве утиске вам је Томислав Николић пренео после разговора са Војиславом Коштуницом?
- Николић ми је пренео да су разговарали о политичкој ситуацији у земљи и нашој иницијативи за промену устава. Ми смо остали при своји ставовима, они при својим. Ми смо у победничком возу, ко неће да нам се придружи - срећан му пут. Хоћемо да разговарамо са свима, али не пада нам на памет да одустанемо од борбе против политичких привилегија.

Шта вам то значи?
- Видећете колико је све већа нервоза представника власти, али и неких других. Само смо почели од смањења броја посланика, али смо поднели предлог закона о министарствима, о државној управи, хоћемо да укинемо државне секретаре, велики број министарстава, агенција... Када изменимо Закон о јавним набавкама, можемо да уштедимо до 500 милиона евра на годишњем нивоу. За то може да се направи 10 мостова.

Говорите као да сте већ победили, а прво морате да дођете до избора.
- Биће избора ове године. Власт размишља да распише покрајинске изборе да симулирају пад покрајинске владе у Војводини, јер мисле да тамо могу да нас победе, па да на крилима те победе иду на републичке. Парламент је делегитимизован, катастрофална је социјално-економска ситуација, ништа од обећања није испуњено. За 10 година су направили 10 километара аутопута, а 70 милијарди долара је ушло у земљу.

Откуд вам тај податак о 10 километара аутопута?
- Отворили су пет километара код Прешева, а још их нису завршили како треба, и исто толико на наплатној рампи код Змајева, и то је Веља отворио, а не ови.

Прилично сте сигурни у победу, могли бисте поново да се разочарате.
- Сигуран сам у победу, а по својој природи нисам баш оптимиста. Знам да им истиче рок трајања. Они су сада у ситуацији у којој је био Слободан Милошевић 2000. године. Можда је он тада најбоље и највише радио, али шта год да је урадио тада, било је свеједно.

Какав је ваш став о хапшењу Ратка Младића?
- Србија има законе и одређене међународне обавезе.

Шта вам боље иде руски или француски?
- Добро иде и једно и друго.

Председник сте Боксерског клуба Раднички. Јесте ли се окушали некада у рингу?
- Пробао сам, некада сам мало и тренирао.

Је л‘ бисте смели да изађете на црту Палми?
- Он тренира више и чешће. Нисам плашљив, али не бих никада на тај начин размишљао.

ИЛИ - ИЛИ

Вељина шљива или Томина ракија?
- Томина ракија од Вељине шљиве.

Маја Гојковић или Наташа Јовановић?
- Далеко било.

Мики Ракић или Владимир Цвијан?
- Различити су ми односи у политичком и људском смислу.

Црно или бело вино?
- И једно и друго.

Бата Живојиновић или Арнолд Шварценегер?
- Бата.

Краљевчанима смо помогли више од државе

Шта сте све урадили од најављене помоћи порушеном Краљеву?
- Мислим да смо урадили више него држава. Ангажовали смо мајсторе, наше чланове који су радили бесплатно. Санирали смо 100 домова, направили шест нових зиданих кућа и све су под кровом. Људима смо направили већу квадратуру него што су имали. Поделили смо десетак контејнера, помоћ у грађевинском материјалу...