Архива новинских чланака

Ало! - Александар Вучић - 20.06.2012.

- Али ви више нисте опозиција. Зашто сте Тадићу препустили да одлучује о формирању владе, шта сте ви конкретно тим поводом предузели?
- Нисмо ништа никоме препустили! Веома стрпљиво и трпељиво смо чекали да прође 40 дана њихових преговора и онда смо позвали људе из СПС-а да разговарају с нама и рекли им да су добродошли. Чини ми се просто да не постоји поштенији, праведнији, рационалнији, нормалнији приступ. Одговорили су да и даље преговарају с демократама, и то поштујемо.
- Па колико сте спремни да чекате?
- Спремни смо да чекамо, али смо и данас у ситуацији да и једнима и другима кажемо да прекину са одуговлачењем и да је неопходно да се убрзају, јер без владе нема реформи, економских решења и, ако тако наставе, чека нас гладна зима.

- Динкић се није обећао демократама. Зашто њега нисте позвали?
- Не, ми нисмо с њим отворили разговоре, али неформалних контаката је било. Званичне разговоре смо понудили СПС-у.

- У влади чији би стожер био СНС, како би изгледала расподела ресора?
- Не могу о таквим стварима да говорим. Уколико будемо у прилици да формирамо владу, ми ћемо инсистирати на резултатима и циљевима који морају да буду остварени.

- Где видите себе у влади коју би чинио СНС?
- Увек сам спреман да размишљам пре свега о Србији, а данас имам обавезу више, а то је да размишљам и о СНС-у, и нема тих влада, власти, фотеља или било чега због чега неко може да помисли да може да понижава или ниподаштава нашу странку. Ја сам другачији од оног времена кад сам ушао у политику. Тад сам желео и умео да позовем људе да дам некакав интервју, да се појавим на ТВ-у. Данас бежим од тога, потребно је и по месец дана да бих дао и најобичнију изјаву. Али то је тако, људи се мењају и сазревају годинама. Мислим да имам политичко искуство какво мало ко у земљи има, и то сам увек спреман да ставим на располагање странци и Србији.

- Одговорите, министар унутрашњих или спољних послова?
- Не бих био министар спољних послова! Не могу да путујем по цео дан, да нисам у странци, а не могу ни због свог здравственог стања и не бих желео да радим посао у ком не бих могао да пружим 100 одсто својих могућности.

- Како смо чули, обећали сте Динкићу бројне ресоре. Колико би у вашој влади он имао утијаца на финансије државе?
- Чекајте, обећали смо му, а нисмо ни разговарали?!

- Па сами сте малопре поменули да сте имали неформалне контакте?
- Не договара се то на такав начин. Нисмо о томе разговарали. Кад будемо, говорићемо јавно и нећемо крити.

Немам обезбеђење!
- Први пут сте лидер партије. Какав је осећај, шта се променило?
- Видећемо после 29. септембра хоћу ли бити председник партије. Неко ми је рекао скоро да сам једини од лидера странака који нема обезбеђење, ротације, свите иза мене. Е, па планирам да тако и надаље остане. Уколико и победим на Скупштини странке, возићу исти аутомобил који и сада возим, а прешао је 145.000 километара.

Данило разбио математику!
Док смо чекали на заказани интервју са Александром Вучићем, у термин нам је упао његов син Данило, који је право с пријемног дошао код тате да се похвали.
- Разбио сам математику - похвалио се већ с врата, а касније смо сазнали да размишља о земунској и двема новобеоградским гимназијама.