Архива новинских чланака

Ало! - Томислав Николић - 08.08.2011.

Зашто се већина политичара у Србији толико плаши одговора на ово питање и упорно га заобилази?
Имам превише година да бих нешто крио и чувао за политичку будућност. Онај ко је млађи можда рачуна да би у политици могао и да лаже и можда може другачије да се понаша. Може као Млађан Динкић да побегне са седнице парламента и да га нема кад се говори о Косову, може у кампањи да каже када су све лагали ДС и Г17 плус, кад су обмањивали народ да би за њих гласали. Веома је непопуларно говорити „шта би било кад би било“. Сви други у Србији су избегавали да говоре о тој теми, али сам ја натерао Тадића, истина у мало увијеној форми, али да ипак каже оно због чега ме је брукао некад по ЕУ. То је да би у случају да Србији буде постављен услов да се одрекне Косова да би постала њен члан његов одговор био не.

Да ли је одговор државе Србије на кризу коју је на северу Косова изазвао Хашим Тачи био адекватан? Шта бисте ви урадили на месту председника Србије?
Ја заиста не знам шта је урадио Борис Тадић и да ли је барем једну специјалну јединицу ставио у повишену приправност. Да ли је спреман да буде уз свој народ и одбрани уставни поредак по сваку цену? Ако није, мора да нам каже. Очигледно је да се ствари убрзавају и да је боље било да је урађено како је СНС мислио, а то је да тема отпочињања преговора с Приштином одмах буде статус.
Овако смо упали у замку, свесно или несвесно. То дугују да кажу Влада Србије и председник Тадић - да под плаштом побољшања услова за живот Срба на Косову и Метохији учвршћујемо такозване привремене институције, а у ствари владу у Приштини. Наравно да нисам задовољан око тога ко преговара у име Србије јер то одаје дозу неозбиљности. Ја разумем да су такве преговараче послали кад се говорило о поштанским маркама, а сад кад су барикаде, главну реч треба да води велика државна политика, премијер и председник државе.

Да ли сте већ кренули у изборну кампању?
Од 1. октобра крећемо по потпуно јасном и дефинисаном плану, без обзира на то када ће избори бити расписани. Ипак ми имамо више видова кампање, а неки су већ у току.

Како ћете финансирати кампању, је - сте ли већ нашли банку код које ћете узети кредит?
Новца ћемо имати онолико колико нам држава буде дала за кампању пошто је апсолутно немогуће више скупити неки други новац странкама из опозиције.
Странке на власти имају иза себе јавна предузећа, већ су се нафатирали и тај их новац чека на рачунима. Кредит је драгоцен и предвиђен је законом, али ни то није лако. Ја морам да погодим колико ћемо тачно мандата добити пошто ми то гарантује да ћемо на основу тога сваког месеца од државе добијати одређени новац и да знам колико ћу месечно моћи да одвојим за рату тог кредита. Сигурно ћу да се обратим банци јер другог начина нема.

Да ли је паљење Јариња било демонстрација патриотизама или обично хулиганство?
Чуо сам да је неко од преговарача људима на северу рекао да не смемо превише да затежемо да не би поново бомбардовали Београд. То је заиста безобразно. Осудити људе доле на Косову из наших удобних београдских станова и вила је неморално. Тим људима не можете да говорите да су вандали. Ја чак мислим да је Србија нешто добила када је демолиран пункт на Јарињу. Тада је неко показао да неће баш све дозволити. Ни Албанци нису од тога добили превише, а Кфор се није превише јуначио, већ су се замислили - ако голоруки народ може тако да се бори, шта би тек било да је наоружан. Да није било тих људи, да нису солидарни, да нису прво остали свих ових 12 година, ми данас не бисмо имали о чему да разговарамо и преговарамо. Да се Срби нису супротставили, имали бисмо репризу „Олује“.

Коалиција с ДС - ван памети!

Да ли вам с дистанце од пет месеци штрајк глађу и жеђу изгледа као оправдан потез?
То је био једини могући потез. После тога само неко ко нема памети може да каже да ће напредњаци и демократе после избора формирати коалицију. Вредело је због тога што сви грађани Србије знају да је то лаж. Ја на том митингу нисам могао рећи људима који ми верују, који ме поштују, који желе промене да се поново врате кући као и у фебруару месецу. Можда сам погрешио што сам престао да узимам воду пошто је већ четвртог дана било критично. Одлучујућу улогу да прекинем штрајк имао је патријарх Иринеј. Знао сам кад ме је Његова светост позвала да се причестим да у том часу треба да прекинем ако мислим да останем жив као човек од кога се много очекује.

Имате ли здравствених последица?
Не никаквих, апсолутно. У штрајку сам изгубио седам килограма, али сам ту килажу вратио на други начин. Знао сам да ће она да се враћа и онда сам помало вежбао. Сада сам физички боље него пре тог штрајка јер ме је он опоменуо да сам мало запоставио физичко вежбање које сам раније увек упражњавао.