Архива новинских чланака

Ало! - Томислав Николић - 17.04.2011.

Од јутрос не узимам воду и храну. Ово је мој начин. Не познајем други, не одобравам други и не прихватам други и било шта да желите да урадите, помислите шта бих ја! За борбу за бољу Србију нудим последњу поруку: “Тадићу, ако ми се нешто деси, распиши изборе за грађане Србије који ће живети и без мене и без тебе” - поручио је Николић.
Он је оценио да је тај чин - чин “једне нормалне политичке странке” и да нису понудили рушење Београда, већ своје жртве. - Нека гледа Тадић како одлазимо један по један, неће дочекати да одемо сви, а Србија заслужује да јој се принесе и по нека жртва. Молим окупљене да остану све време заједно и да покажу целом свету да ми можемо све на наш начин - изјавио је лидер напредњака. Протест опозиције окупљене око СНС-а почео је позивом заменика председника странке Александра Вучића да се очува мир и избегну инциденти и нагласком на бројност учесника протеста.
Србији су потребни нови избори јер је доста лоповског и криминалног режима који је опљачкао целу државу.
Они ничим више - ни својим лажовизијама, ни својим пр л ј ав им новинама и својим прљавим лажима - не могу да сруше народну енергију, народни отпор који је сваког дана све већи.
Народ нико није победио, па неће ни ДС, СПС и Г17 плус. Њихов програм је како да се опљачка Србија, а наш да доведемо нове инвеститоре и усвојимо нове законе о јавним набавкама, влади, мање корупције, поштенија расподела и мање криминала и да извучемо Србију из највеће кризе у којој се нашла - рекао је Вучић, који се успротивио и продаји “Телекома Србије”.
Он је поручио Тадићу да му “истиче време и да има још највише неколико сати”, колико Томислав Николић може да издржи штрајк жеђу, да се изјасни о захтеву странака окупљених око СНС-а за расписивање ванредних избора. - Поручујем Тадићу и његовим слугама Ивици Дачићу, Млађану Динкићу и осталима да не зову около и питају да ли је Николић озбиљан у својој намери. Озбиљан је, а ви ћете сносити све последице до којих ћете довести својим ћутањем и презиром према народу - нагласио је Вучић.

Председник НС-а Велимир Илић поручио је владајућој коалицији да “није нормална” ако не распише ванредне изборе.
После свега што ћете видети данас, ако сутра не распишете изборе, ви нисте нормални. Иди, Борисе, па негде другде се манекениши, ево, Мрка ће да ти направи једну писту, па се шеткај - казао је он.
На митингу су говорили и председник Покрета социјалиста Александар Вулин, који је оценио да је Србија уморна од “крадљивих и пребогатих” министара, “лажљивих” политичара и председника, као и Миланка Карић, која је испред Покрета снага Србије оценила да грађани, под контролом СНС-а, морају да узму правду у своје руке. Иако је било најављено да ће учесници митинга прошетати београдским улицама, од протестне шетње се одустало око 15 сати. Наиме, тада их је Николић позвао да се у миру разиђу.
На негодовање учесника митинга због захтева да се разиђу, Николић је поручио да би требало да оду јер имају и посла код куће, док он други и важнији посао од овога нема.
Хоћете да вас водим, а нећете да ме слушате. Молим вас, ако хоћете, разиђите се, а ако нећете, ја ћу бити овде све време - додао је Николић. Након тога, лидер напредњака је око 15.30 заједно са говорницима и страначким колегама сео на стиропор на бини. Придружила му се супруга, али и Мирољуб Аранђеловић Кемиш, Владимир Божовић...
Тада је подигнута застава СНС-а на јарбол Скупштине, док је полиција све то мирно посматрала.

ЕКИПА АЛО!
ПЕВАЛИ ТОМА, МИЛАНКА, ЦАКАНА...

Међу учесницима митинга били су Тика Арсић, Мирољуб Аранђеловић Кемиш, Саша Мирковић, Добривоје Будимировић Биџа, Владимир Божовић... Масу је забављала група „Алиса“ и Цакана. Понесена емоцијама, и Миланка Карић се ухватила микрофона и у једном тренутку запевала „Јечам жела Косовка девојка“. У једном тренутку, чак је и Томислав Николић запевао песму „Тамо далеко“.

НИКОЛИЋ: Не знам колико ћу издржати!

У исто време када се у медијима појавило саопштење ДС-а, Николић је окупљеним новинарима у Скупштини рекао да и не очекује да Тадић реагује!
Не очекујем реакцију Бориса Тадића. Знао је шта може да се деси ако не реагује, па није реаговао. Знамо се довољно дуго да би знао да сам озбиљан. Он ће убудуће имати непроспаване ноћи. Од сада ме више није брига за њега, не знам колико ћу дуго моћи да издржим, остаћу овде, спаваћу, то је био једини начин да пробам да их призовем памети - изјавио је Николић, поред кога је била његова супруга. Иначе, док је давао изјаву, он је њу пред свим новинарима миловао по лицу и пољубио у образ.

Без воде три дана, без хране два месеца

Човек без конзумирања воде може да издржи од 24 до 48 сати, а без хране највише два месеца, након чега могу наступити озбиљне компликације, али и фаталан исход, изјавила је начелница одељења за исхрану Клиничког центра Србије др Јелена Глигоријевић.
Неузимање воде после три дана може изазвати опасну дехидратацију, а лекари имају законску обавезу да укажу помоћ особи која је не конзумира, чак и ако она то одбија - објаснила је она. Када је у питању избегавање хране, она је рекла да људски организам може да издржи неколико недеља, а највише два месеца.