Архива новинских чланака

Ало! - Томислав Николић - 25.04.2011.

Иако је по изласку из Београдског КБЦ-а у пратњи супруге Драгице дошао у Саборну цркву, упадљиво слабашног Николића је по завршетку литургије издала снага, па је морао да се спусти на једну од столица. - Ма боље ми је сад, али морам мало да одморим, дуго се нисам кретао. Сад ћу отићи у Патријаршију, а одатле право кући у кревет. Заборавите ме на једно седам дана - каже кроз смех Николић.
Мада је штрајк глађу прекинуо јајетом које је добио у цркви, нема дилеме шта ће се прво наћи на породичној трпези лидера напредњака.

Ја иначе никад немам неку претерану потребу за храном, али ноћу сам у болници сањао проју. Али не ону дебелу, него ону скроз танку која изгледа као кора. Испричао сам то и митрополиту Амфилохију кад ми је дошао у посету. Ево сад ћу прво појести ово јаје, а онда полако прелазим на нормалну исхрану - прича наш саговорник, који на највећи хришћански празник није желео да залази у политичке теме. Николић се пожалио и да је током штрајка ослабио седам и по килограма, те да „никоме не би пожелео“ исцрпљивање кој ем се протеклих дана подвргао.

Занимљиво је да је протокол Саборне цркве председника СНС-а по причешћу сместио раме уз раме са замеником премијера Ивицом Дачићем. Иако су између двојице политичара протеклих дана севале прозивке, они су приликом сусрета куртоазно један другом климнули главом, а по завршетку литургије је пало и срдачно руковање.

Њих двојица, као и министар вера Срђан Срећковић, заједно су се касније упутили на пријем у Патријаршију на коме, како је Срећковић пренео, није било приче о политици.
Није било никаквих политичких разговора, ово је велики хришћански празник. Данас је време у коме сви треба да праштамо, да се сједињујемо и у кругу породице проведемо овај велики дан - поручио је кратко Срећковић по изласку из Патријаршије. За разлику од њега, Дачић и Николић нису желели да коментаришу о овом сусрету, па су се по завршетку пријема у размаку од десетак минута упутили сваки на своју страну. Ипак, како смо сазнали, лидери СПС-а и СНС-а разговарали су свега неколико минута, а главна тема била је Николићево здравствено стање.