Архива новинских чланака

Блиц - Томислав Николић - 01.03.2012.

-Како коментаришете додељивање статуса кандидата Србији и шта нам он доноси?
Радостан сам, иако мислим да је паметнија власт могла да обезбеди и датум за отпочињање преговора, што би за Србију значило много, посебно у смислу економског напретка. Свакако, ни ја а ни већина грађана Србије не знамо колику и какву цену смо платили на Косову и Метохији, па зато и нема места за славодобитно понашање.

-Београд и Приштина договорили о представљању Косова на регионалним форумима, шта ту видите добро?
Срби због овог решења неће живети ни боље ни слободније на Космету. Ако је све тако добро и повољно за Србију, поставља се питање зашто режим ове и овакве захтеве великих сила није испунио много раније, па бисмо и кандидатуру добили пре више месеци, а данас бисмо већ имали и датум за отпочињање преговора.

-Да ли ћете после избора седети у Влади Србије?
Уверен сам да већина људи у Србији жели промене, да су људи сити лоше режимске политике, а СНС са својим партнерима једина има план, али и могућност да на изборима победи владајуће партије. Питање учешћа у будућој влади кључно је за грађане Србије и њихове интересе, а не за мене лично. Свеједно, уверен сам да ћемо одлучујуће утицати на састав нове српске владе.

-Можете да ли да обећате да ћете се повући из политике, уколико се то не догоди, што сте више пута изјавили?
Готово да је незамисливо да поверење народа добију они који су уништили привреду, који су раднике оставили без посла, младе без будућности. Нисам склон изјавама у којима бих се фаталистички изјашњавао о својој, или било чијој политици, али сам спреман да преузмем одговорност за сваки урађени или неурађени посао. Склањање са политичке сцене оних који су нам разорили државу много је важније од било каквих спекулација о изборном успеху или неуспеху СНС.

-Како тумачите изјаву Војислава Коштунице да би Србија требало да прогласи политичку неутралност, као и да би она могла да буде најјачи аргумент земље?
Најјачи аргумент наше земље мора да буде успешна економија и бољи животни стандард грађана. Ако ме питате да ли се залажем за војну неутралност Србије, одговор је потврдан.

-С ким бисте могли да формирате владу?
С онима који буду прихватили наш програм опоравка српске економије и наше политичке идеје. Очекујем да широком народном покрету који водим приступе и представници малих и средњих предузећа, радника, сељака са којима ћемо имати убедљиву предност над ДС, а после избора спремни смо да разговарамо о сарадњи и са опозиционим странкама.

-Према готово свим истраживањима, може се лако догодити да ни СНС ни ДС не буду могли да формирају власт осим уколико се не удруже.
Та коалиција није ни реална, ни могућа, ни добра. Промене су лековите за наше друштво, а власт би требало да буде смењива.

-Да ли ћете тражити премијерску позицију за себе у будућој влади? Колико ће ресора имати и како ћете их поделити?
Премијерско место значи велику одговорност, али од такве улоге не могу и нећу да бежим. У нашој влади неће бити више од 15 ресора, а уштеде ћемо постизати и укидањем бројних и непотребних агенција, дирекција, завода и савета, који су служили само за удомљавање партијских кадрова.

-Које ће све ресоре тражити ваша партија?
Кључно питање је како да на сваком месту буде човек који ће најбоље да уради посао за државу, а не којој партији припада. Бићу спреман да важне функције понудим и нестраначким личностима, али и оним људима који обављају послове контроле рада Владе, а могли би се сврстати и у наше политичке противнике.

Савез са Асоцијацијом

Томислав Николић и председник Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије Жарко Милисављевић потписали су јуче споразум о сарадњи на предстојећим изборима. Милисављевић је рекао да су предузетници овим споразумом одлучили да уђу у политику и да заједно са СНС учествују у променама. - Кључни разлог је што је економија у дубокој кризи, а за последње четири године угашено је 100.000 фирми и отпуштено 370.000 радника - истакао је Милисављевић.