Архива новинских чланака

Блиц - Томислав Николић - 19.11.2010.

Како он може да буде члан моје владе? Богољуб Карић има право да се врати и да обави суђење којим ће се утврдити да ли је крив - рекао је Николић. Упитан да ли ће, уколико његова коалиција дође на власт, Карићу бити омогућено да се брани са слободе, Николић каже да је Србији у интересу да се врате сви који су побегли од правде.
Шта добијамо тиме што су људи у бекству? Само Цане Суботић је понудио Србији пет милиона евра да се брани са слободе. Могли бисмо тиме подићи Краљево - оцењује Николић. Нова коалиција, како сазнајемо, тренутно ради на формирању политичких савета који ће бити подељени по ресорима. Људи који дођу на чело тих савета биће Николићев “тим снова” који ће представити бирачима у предизборној кампањи.
Неспорно је да ће Томислав Николић бити премијер. Њега је народ изабрао. Што се тиче осталих чланова владе, за сада још не знамо ко ће шта да ради, али сигурно је да ћемо грађанима Србије понудити најквалитетнија решења. Ми знамо да радимо. Ја сам то радио у два мандата - каже за “Блиц” Велимир Илић напомињући да претпоставља да ће он у тој подели добити место министра за капитална улагања као и раније. На питање да ли ће Александар Вучић поново бити министар информисања или ће, можда, узети ресор унутрашњих послова, Илић каже: “Вучић је добар организатор и стратег, тако да ће он бити потпредседник или заменик председника Владе.” Према речима Илића, Николићева влада ће имати максимално 17 министра и само једног потпредседника.
Један потпредседник је сасвим довољан. Нема реалне потребе за више министарстава. Наша влада ће бити мала и ефикасна - тврди Илић. На питање какве користи СНС има од удруживања самањим странкама од којих су две ванпарламентарне, Николић каже: “Не желимо да се понашамо као диносауруси па да једног дана схватимо да смо изумрли зато што смо велики. Мислим да је добро то што се удружујемо са онима који мисле да садашња власт није добра. Ми ћемо њима обезбедити улазак у парламент, а добићемо на угледу као странка која се не прави важна и која може да окупи више странака.”
Лидер СНС је у интервјуу за нови НИН изјавио и да би ступање његове партије у коалицију са Демократском странком (ДС) значило статус кво и мртву бару, “јер нико не би могао да крене против министара са којима сте у коалицији”.
“Такозваном великом коалицијом амнестирали бисмо ДС од одговорности за многе промашаје и пропусте, продужили агонију у борби против криминала, мита и корупције”, оценио је Николић. Он сматра да у Србији не постоји владајућа коалиција, “већ договор десетак људи у коме свако черупа оно што може и свако гради позиције своје странке за изборе”. “Нико од коалиционих партнера није сигуран да ће бити на листи ДС”, сматра Николић и додаје да се „сад се грчевито боре или да намакну пет одсто”.